Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην παραλείπεις το πρωινό σου.
-Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σου.


Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό γεύμα στο αδυνάτισμα;

Ποιες είναι οι ιδανικές θερμίδες; Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, ειδικά εάν προσπαθείς να διατηρήσεις το βάρος σου ή και να χάσεις κιλά, αλλά ακόμη και για μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να μην αμελούμε το πρωινό μας γεύμα.

Οι κυριότεροι λόγοι για να μην αμελούμε το πρωινό γεύμα:

Παρέχει ενέργεια: Έπειτα από την πολύωρη νηστεία, την ώρα του ύπνου, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Το πρωινό γεύμα παρέχει στο σώμα μας τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι την ώρα του κυρίως μας γεύματος. Ακόμη και ένα μικρό πρωινό είναι καλύτερο από το τίποτα. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος ο ιδανικός συνδυασμός είναι ένα καλό πρωινό με μια πρωινή προπόνηση. Ο συνδυασμός αυτός θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου όλη την ημέρα.

Θέτει θεμέλια: Αναλόγως με την επιλογή του πρωινού μας, επηρεάζουμε και τις επιλογές και για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας μας. Δώσε προσοχή στο τι επιλέγεις καθώς ξεκινώντας την ημέρα σου με ένα υγιεινό πρωινό, είναι πιο εύκολο να παραμείνεις σε πρόγραμμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό μας και τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Οι θερμίδες που πρέπει να έχει το πρωινό μας είναι ανάλογες με τις ημερήσιες ανάγκες του καθενός. Σε μια γενική βάση το πρωινό μας γεύμα καλό θα ήταν να κυμαίνεται περίπου στις 300-400 θερμίδες. Εάν έχεις στόχο την απώλεια βάρους καλό θα ήταν να μην υπερβείς τις 350 θερμίδες.

Το πρωινό μας πρέπει να είναι πλήρες και να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρυγανιές, φρούτα, χυμός) φρόντισε να αποτελούν το 45-55% του συνόλου των θερμίδων του γεύματος.

Απόφυγε τις τροφές που είναι επεξεργασμένες (π.χ. σφολιάτες, τυποποιημένα ψωμιά) και όσες περιέχουν πολλή ζάχαρη (κρουασάν, γλυκάκ.λπ.). Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι, τυρί) καλό θα ήταν να παρέχουν περίπου το 15-20% των θερμίδων.

Τα λιπαρά, αν και παρεξηγημένα, δεν θα πρέπει να λείπουν. Το πρωινό μας θα πρέπει να παρέχει περίπου  το 30-35% των θερμίδων (ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη, αβοκάντο).

Απόφυγε τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στα αλλαντικά, στο αγελαδινό βούτυρο και προτίμησε τα μονοακόρεστα, όπως αυτά του ελαιόλαδου, του αβοκάντο και των ξηρών καρπών.

Ιδανικές επιλογές πρωινού γεύματος για να χάσεις βάρος:

  1. Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα.
  2. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς και μέλι.
  3. Γάλα χαμηλών λιπαρών και ψωμί ολικής άλεσης, μαλακή μαργαρίνη με μέλι.
  4. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός και ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλών λιπαρών.
  5. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ένα αυγό βραστό.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαργαρίτα Μπουλούμπαση στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τι να τρώω για να έχω ενέργεια όλη μέρα;

Βρες χρόνο για άσκηση, ειδικά όσο μεγαλώνεις

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.