Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα εξασκείσαι στο να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
-Ποια πράγματα κάνουν την διαφορά στον τρόπο σκέψης σου.


Όταν καταλάβεις πραγματικά την αξία της ευγνωμοσύνης, τότε θα αλλάξει η ζωή σου. Η ευγνωμοσύνη, όχι μόνο βοηθάει στην ψυχική σου υγεία αλλά μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που βλέπεις τις καταστάσεις.

Η τραγουδίστρια Reba McEntire μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξή της για το πώς είναι η ζωή στα 60 και είπε μεταξύ άλλων:

«Νιώθω ευγνωμοσύνη για τα όσα κατάφερα. Κατάλαβα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν σε ένα λεπτό και πρέπει να ζούμε για το σήμερα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τι συνέβη και δεν πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα συμβεί. Αν έχεις θετική σκέψη όλα θα γίνουν.»

Αν ωστόσο η θετική σκέψη δεν είναι το δυνατό σου στοιχείο, οι παρακάτω 9 τρόποι θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ευγνωμοσύνη ακόμα και αν δυσκολεύεσαι.

Δοκίμασε να φτιάξεις τη δική σου τράπεζα

Κάθε φορά που νιώθεις ευγνωμοσύνη για κάτι, γράψε πώς νιώθεις σε ένα χαρτί και βάλ’ το σε ένα βάζο ή σε ένα κουτί. Στο τέλος της χρονιάς ή όποτε το χρειάζεσαι δες πόσες χαρούμενες στιγμές είχες ζήσεις μέχρι τότε και σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.

Πάρε λίγα δευτερόλεπτα να νιώσεις πραγματικά ευγνώμων

Μόλις γίνει κάτι καλό στη ζωή σου, κλείσε τα μάτια σου και απλά νιώσε την ευγνωμοσύνη να σε κατακλύζει. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα.

Διάκοψε τις αρνητικές σου σκέψεις

Δοκίμασε να γράφεις το δικό σου ημερολόγιο ευγνωμοσύνης κάθε μέρα και κάθε φορά που σου έρχεται μια αρνητική σκέψη απλά διώξε την. Αντικατάστησέ την με μια θετική και θα δεις ότι αυτή η τεχνική πιάνει όσο καμία. Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου για τι νιώθεις ευγνωμοσύνη εκείνη τι στιγμή. Αμέσως το μυαλό σου θα πάρει άλλη κατεύθυνση και θα εστιάσει στο πώς να χτίσεις σιγά – σιγά την ευγνωμοσύνη σου.

Μοιράσου την ευγνωμοσύνη σου με κάποιον

Πες στον φίλο, την μητέρα σου ή τον σύντροφό σου τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Δοκίμασε να λες τη δική σου λίστα κάθε μέρα. Να θυμάσαι, ότι τα μικρά βήματα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Γράψε για τι νιώθεις ευγνωμοσύνη

Αν σου αρέσει το γράψιμο, γράψε τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη καθημερινά. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τρία πράγματα σκέψου τον ήλιο που βλέπεις το πρωί και πόσο καλά σε κάνει να νιώθεις, την φύση και τον καταγάλανο ουρανό. Μόλις βρήκες τρία πράγματα ήδη!

Δοκίμασε την ευγνωμοσύνη για να αλλάξει η διάθεσή σου

Αν νιώθεις κακοδιάθετος, τότε σκέψου όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη εκείνη την ώρα. Το μυαλό σου θα εστιάσει στα θετικά, όπως στην παραπάνω άσκηση με το γράψιμο και ξαφνικά η διάθεσή σου θα αλλάξει.

Δείξε την ευγνωμοσύνη σου με το να είσαι εκεί για τους αγαπημένους σου

Σίγουρα νιώθεις ευγνωμοσύνη για τους αγαπημένους σου, όμως ο καλύτερος τρόπος να το εκφράσεις είναι να είσαι εκεί για αυτούς. Κάντε μια δραστηριότητα μαζί και κλείσε τα μάτια σου για λίγα δευτερόλεπτα. Σκέψου πόση ευγνωμοσύνη νιώθεις που μπόρεσες να είσαι με αυτούς που αγαπάς και άφησε τις θετικές σκέψεις να σε πλημμυρίσουν. Σίγουρα με το να έχεις δίπλα σου άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.

Γράψε μικρά σημειώματα με την λέξη «ευχαριστώ»

Γράψε στους φίλους σου πόσο τους ευχαριστείς που είναι εκεί για εσένα. Ή, αν είσαι στην δουλειά και έχει συμβεί κάτι εξαιρετικό, τότε πες από μέσα σου «ευχαριστώ». Θα νιώσεις πιο ήρεμος και έτοιμος για τις πιθανές δυσκολίες που θα έρθουν.

Να σκέφτεσαι ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένας μυς

Όπως όλοι οι μυς σου, έτσι και η ευγνωμοσύνη χρειάζεται γυμναστική. Θυμάσαι, όταν ήμασταν παιδιά που συχνά οι γονείς μας έλεγαν: «Τι ωραίο το ηλιοβασίλεμα και πόσο τυχεροί είμαστε που το βλέπουμε;» Σκέψου όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη και σιγά – σιγά θα νιώθεις ευγνωμοσύνη για ακόμα περισσότερα πράγματα. Εστίασε ακόμα και στις μικρές χαρές όπως το ότι μαγείρεψες το αγαπημένο σου φαγητό ή ότι είσαι υγιής για ακόμα μια μέρα.

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Πλούσιος Μέσα Από Την Ευγνωμοσύνη

6 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.