Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου ακόμα και με μία κούπα καφέ.
-Γιατί οι προθεσμίες είναι απαραίτητες.


Ξεφυσάς και ξαναξεφυσάς για όλα όσα πρέπει να κάνεις. Έχεις τόσο γεμάτο πρόγραμμα με τόσα που πρέπει να γίνουν και μάντεψε… δεν είναι όλα συναρπαστικά! Αλλά όλα πρέπει να γίνουν. Και μάλιστα σήμερα. Υπάρχει τρόπος να παραμείνεις συγκεντρωμένος, να μη χάσεις το κίνητρό σου και να βοηθήσεις – εκτός από τον εαυτό σου – και τους συναδέλφους σου; Οι 8 συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

1.Σκέψου τον αντίκτυπο που έχεις εσύ

Κάποιες φορές το να βρεις το κίνητρό σου είναι πιο απλό από όσο νομίζεις. Σκέψου απλά τα άτομα που βοηθάς με τη δουλειά σου. Αν αισθάνεσαι ότι κάνεις τη ζωή κάποιου καλύτερη, ακόμα και αν αυτός ο κάποιος είναι ένας άγνωστος, το να πιέζεις μερικές φορές τον εαυτό σου θα σου είναι πιο εύκολο.

2.Σκέψου τη μεγάλη εικόνα

Ακόμα και η δουλειά των ονείρων σου έχει άγχος και στρες και μερικές φορές κάποιες βαρετές υποχρεώσεις που δυστυχώς δεν μπορείς να αγνοήσεις. Κάτι τέτοιες στιγμές αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να θυμάσαι όλα όσα χρειάστηκε να κάνεις για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Σκέψου ακόμα τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σου. Τους στόχους σου και πού θέλεις να φτάσεις. Αυτό θα σου δώσει το κίνητρο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

3.Βάλε προθεσμίες

Κάποιες φορές είναι αγχωτικές, κάποιες άλλες απαραίτητες. Οι προθεσμίες πάντα βοηθούν, ειδικά αν είσαι μέρος μίας ομάδας και η δουλειά σου εξαρτάται και από τη δουλειά των άλλων. Όταν υπάρχουν προθεσμίες, ο καθένας αποφασίζει πού και πώς θα αφιερώσει τον χρόνο και την ενέργειά του, έτσι ώστε η δουλειά να γίνεται συντονισμένα και σωστά χωρίς άγχος και πίεση.

4.Σκέψου διαφορετικά

Κάποιες φορές νιώθεις ότι δεν έχεις κίνητρο και ότι δεν αξιοποιείς τις δυνάμεις σου στο έπακρο. Δοκίμασε καινούρια πράγματα. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να βγεις από τη ρουτίνα σου, να εξελιχθείς και να μάθεις καινούργια πράγματα για τον εαυτό σου, αλλά και να ενθαρρύνεις τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο.

5.Να είσαι ανοιχτός στην κριτική

Θέλεις ό,τι και αν έχεις να κάνεις να το παραδίδεις στην ώρα του και φυσικά να είναι τέλειο. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα, τότε είναι που έρχεται η κριτική. Είτε από το αφεντικό σου είτε από ένα συνάδελφο. Μην είσαι ευαίσθητος στην κριτική. Να είσαι ανοιχτός σε αυτήν! Από τα λάθη σου μπορείς να μάθεις και να γίνεις καλύτερος.

6.Διατήρησε την καλή σου διάθεση

Δεν έχεις πάντα τα κέφια σου. Μεταξύ μας κανείς δεν τα έχει πάντα. Αν όμως υιοθετήσεις μικρά μυστικά για να έχεις μία θετική στάση και ενέργεια, μπορείς να τις μεταδώσεις και στους γύρω σου.

7.Επιβράβευσε τον εαυτό σου (και τους συναδέλφους σου)

Έχε κάτι να περιμένεις! Ό,τι και αν είναι αυτό που πρέπει να κάνεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου. Είτε αυτό είναι κάτι μικρό, όπως για παράδειγμα ένα γλυκό ή ένας καφές, είτε κάτι πιο μεγάλο, όπως εκείνο το μπουφάν που ήθελες. Αυτό θα σου δώσει το κίνητρο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους σου. Μπορείς να τους κεράσεις κάτι για να τους επιβραβεύσεις για την καλή τους δουλειά.

8.Πες ευχαριστώ

Μία λέξη με τόσο μεγάλη δύναμη. Πες ευχαριστώ στον συνάδελφο  που σε βοήθησε με την παρουσίαση που έπρεπε να ετοιμάσεις. Δείξε την ευγνωμοσύνη σου και επιβράβευσε τους γύρω σου. Κάποιες φορές είναι το μυστικό που χρειάζεται κάποιος για να βρει το κίνητρο να συνεχίσει και να νιώσει ευτυχία.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η Δουλειά Σου Δε Σε Γεμίζει;

Τα Χαρακτηριστικά Ενός Καλού Ηγέτη

Author(s)

  • Daniel Potter

    Σύμβουλος Επαγγελματικής Εξέλιξης

    Ο Daniel Potter είναι σύμβουλος επαγγελματικής εξέλιξης και συντάκτης του Glassdoor, ενός από τα μεγαλύτερα sites επαγγελματικής αναζήτησης.