Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια ημέρα της εβδομάδας είναι η χειρότερη για την καρδιά.
– Πώς το μορφωτικό σου επίπεδο επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σου.


Πιθανόν γνωρίζεις ότι χτυπά 100.000 φορές μέσα στη μέρα. Ότι βρίσκεται στη μέση και όχι ακριβώς αριστερά στο στήθος σου. Ότι το μέγεθός της είναι όσο οι δύο παλάμες σου σταυρωμένες μαζί. Ότι ξεκινά να χτυπά την 5η εβδομάδα μετά τη σύλληψη του εμβρύου. Ότι στις γυναίκες χτυπά πιο γρήγορα από ότι στους άνδρες. Κι ότι ο ήχος της προέρχεται από το άνοιγμα και κλείσιμο των τεσσάρων βαλβίδων της. Ναι, η επιστήμη σού επιτρέπει σήμερα να γνωρίζεις για την ανατομία της καρδιάς περισσότερα από ποτέ. Υπάρχουν όμως και μερικά περίεργα δεδομένα που αφορούν στην καρδιά τα οποία έχουν προκύψει από έρευνες και τα οποία είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζεις. Αρκετά, μάλιστα, από αυτά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, αν στόχος σου είναι να περιφρουρήσεις την υγεία της. Ορίστε μερικά από αυτά:

1.Η Δευτέρα είναι η χειρότερή της μέρα

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Circulation, η Δευτέρα είναι η μέρα που παρουσιάζονται τα περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό πιθανόν συνδέεται με το στρες που είναι πάντα πιο αυξημένο, καθώς ξεκινάει η εβδομάδα.

2.Οι γιορτές δεν της κάνουν και τόσο καλό

Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρεται παραπάνω, αυξημένα είναι τα καρδιακά επεισόδια και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτό μπορεί να ευθύνεται είτε στις διατροφικές υπερβολές και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και στην αύξηση καταχρήσεων όπως κάπνισμα, ξενύχτια, υπερδραστηριότητα. Επίσης, πολύ συχνά τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να μπερδευτούν με τα συμπτώματα της δυσπεψίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός πιθανού καρδιακού επεισοδίου, εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας.

3.Τα πτυχία την προστατεύουν

Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο περιφρουρούν καλύτερα την υγεία της καρδιάς τους είτε με το να μην αμελούν το προληπτικό check up της, είτε φροντίζοντας να υιοθετήσουν συνήθειες που την προστατεύουν, όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Equity in Health.

4.Το twitter μπορεί να προβλέψει την υγεία της

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, οι χρήστες που έκαναν θετικά σχόλια στο twitter είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με εκείνους που εκφράζονταν αρνητικά, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι τόσο ο χαρακτήρας όσο και η ψυχική διάθεση μπορεί να παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους.

5.Η yoga είναι η άσκηση που της ταιριάζει

Η άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισης της υγείας της καρδιάς. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις είναι ότι από όλες τις μορφές άσκησης, η yoga θεωρείται ότι φέρνει τα μεγαλύτερη οφέλη στην καρδιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology. Κι αυτό κυρίως επειδή μειώνει το στρες, άρα και την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει πολύ στις αρρυθμίες.

6.Το γέλιο είναι ασπίδα

Όσο πιο πολύ γελάει κάποιος τόσο πιο γερή είναι η καρδιά του, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Cleveland Clinic. Το γέλιο από τη μία μειώνει το στρες, που είναι ένας σοβαρός εχθρός της καρδιάς και από την άλλη τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

7.Η μαύρη σοκολάτα της κάνει καλό

Αν τρως ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Daily και διεξήχθη από το Research Laboratories of the Catholic University και το National Cancer Institute.

8.O γάμος την προστατεύει

Σύμφωνα με αρκετες έρευνες, μία εκ των οποίων είναι και η έρευνα του University of Keele που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart, οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους ελεύθερους. Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα στρες, που φαίνεται ότι έχουν οι παντρεμένοι λόγω της συντροφικής σχέσης που μοιράζονται, φαίνεται ότι απολαμβάνουν και μεγαλύτερη φροντίδα από τον ή τη σύντροφό τους, πράγμα που επιδρά θετικά στη συνολική υγεία και ως εκ τούτου και την υγεία της καρδιάς. 

Διάβασε ακόμα:

10 Ερωτήσεις Καρδιάς

Ασκήσεις Για Γερή Καρδιά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.