Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα οφέλη της αγκαλιάς στις σχέσεις σου.
-Πώς μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την επιλογή μιας ειλικρινούς απάντησης.


Όλοι ποθούμε την αγάπη, την οικειότητα, και την πραγματική σύνδεση, αλλά πολλές φορές οι ασυνείδητες σκέψεις, συνήθειες και οι αντιδράσεις μας μπορούν να γίνουν πραγματικό εμπόδιο και να μας οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αναπτύσσοντας και φέρνοντας τις δεξιότητες της επίγνωσης και ενσυνειδητότητας στις σχέσεις μας, μπορούμε πραγματικά να συνδεθούμε, να εμπλουτίσουμε την ποιότητα της παρουσίας και της κατανόησής μας και να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά. Έχοντας αυτό κατά νου, πώς μπορούμε να εμφανιστούμε ως ο καλύτερος εαυτός μας στις αλληλεπιδράσεις με τους σημαντικούς μας άλλους;

1. Κάντε μια συνειδητή παύση όταν τα πράγματα φαίνονται τεταμένα

Με την παύση πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά από τις συνομιλίες, μπορείτε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον βαθύτερο εαυτό σας καθώς αλληλεπιδράτε με άλλους. Πάρτε μερικές βαθιές συνειδητές αναπνοές. Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας για την αναπνοή δείχνει ότι, όταν χαλαρώνουμε, επιμηκύνουμε και επιβραδύνουμε την αναπνοή μας, μπορούμε να αποσυμφορήσουμε την ένταση στο νευρικό μας σύστημα που δημιουργεί άγχος και ερεθισμό. Είναι ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος να διακόψει κάποιος τις σκέψεις και τις ιστορίες για το παρελθόν και το μέλλον που οδηγούν σε ένταση και δυσαρέσκεια και να μας βοηθήσει να σκεφτούμε πιο καθαρά.

2. Αποφασίστε να μπείτε σε μια συζήτηση με την πρόθεση της προσοχής και της παρατήρησης

Ξεκινώντας με την πρόθεση να δώσετε προσοχή σε κάθε στιγμή και να παρατηρήσετε τον εαυτό σας, σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε πότε ενεργοποιούνται ασυνείδητες σκέψεις και αντιδράσεις που γίνονται εμπόδιο μιας πραγματικής σύνδεσης. Όταν μπορείτε να δώσετε προσοχή σε αυτές τις στιγμές δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να διερευνήσει τι κρύβετε πίσω από τις σκέψεις σας: Ζητάτε έγκριση; Θέλετε να έχετε δίκιο; Θέλετε να σας συμπαθήσουν; Παίζετε κάποια παλιά ιστορία στο μυαλό σας; Με αυτό τον τρόπο δίνετε στον εαυτό σας την επιλογή μιας ειλικρινούς απάντησης και όχι της αντίδρασης.

3. Ακούστε ουσιαστικά

Η ενεργητική ακρόαση είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα επικοινωνίας που στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση και αποδοχή του άλλου καθώς και στο σεβασμό της δυσκολίας που βιώνει. Από το να αναλωνόμαστε στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε, να υπερασπιστούμε τη θέση μας, να συμβουλέψουμε, να προτείνουμε ή και να καθοδηγήσουμε, θα ήταν πιο χρήσιμο να μείνουμε στην απόπειρα κατανόησης του άλλου και καθρεφτίσματος αυτού που έχουμε κατανοήσει. Μέσα από κάθε πληροφορία που μας δίνει ο άλλος στην επικοινωνία μας, πέρα από αυτό που λέει, μπορεί κανείς να διακρίνει και ένα σωρό άλλες πληροφορίες που αφορούν το πώς νιώθει σε σχέση μ’ αυτό που λέει, τι προσδοκά, τι φοβάται, ποιες οι αξίες του αλλά και πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το τι προσδοκά από εμάς και από τη σχέση μας.  Μέσα από την εξάσκηση του να ακούμε πραγματικά και ουσιαστικά τους άλλους, αυξάνονται οι δυνατότητες να νιώσουμε σύνδεση και να βιώσουμε αληθινή ανθρώπινη επαφή.

4. Στροφή προς τις προκλήσεις, και όχι απομάκρυνση από αυτές

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε διδαχθεί να απομακρυνόμαστε από τις προκλήσεις. Κανείς δεν απολαμβάνει στιγμές δυσφορίας. Αλλά το να νιώθεις κάποιες φορές «άσχημα», άβολα και να αμφισβητείς είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο μέρος του να είσαι άνθρωπος. Η σχεσιακή επίγνωση και εμβάθυνση σε καλεί να στραφείς προς την «ταλαιπωρία» ώστε να εμβαθύνεις την ικανότητά σου για παρουσία και σύνδεση. Όταν ένα δύσκολο συναίσθημα, όπως π.χ. κακία ή  ζήλια, προκύπτει κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης, μπορείτε να το αναγνωρίσετε, να διερευνήσετε τις συνθήκες και το λόγο που το πυροδοτούν και να το χρησιμοποιήσετε ως προ(σ)κληση για να επιφέρετε περισσότερη συμπόνια και θεραπεία σε ένα μέρος σας που κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο δεν αρέσει στον συνομιλητή σας αλλά και σε εσάς τους ίδιους.

5. Πείτε θαρραλέα την αλήθεια σας

Τολμώντας να είστε ευάλωτοι και ειλικρινείς, ακόμη και όταν είναι δύσκολο, επιτρέπετε στον εαυτό σας να είστε αληθινοί, απλά άνθρωποι, με ευαισθησίες και αδυναμίες. Μπορεί να πάρει χρόνο για να μάθετε πώς να εκφράσετε την αλήθεια σας, όμως: 1) Πάρτε το ρίσκο! Όταν είστε ειλικρινής και επιτρέπετε στους εαυτού σας να σας δουν όπως είστε, προσκαλείτε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. 2) Βγάλτε τη μάσκα σας. Όταν βρεθείτε να βάζετε μια μάσκα για να αποφύγετε την αλήθεια, ρωτήστε τον εαυτό σας αν αυτό πραγματικά θα εξυπηρετήσει και θα βελτιώσει τα πράγματα. 3) Εμπιστευτείτε την αληθινή φωνή σας. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε; Είναι σύμφωνο με τις αξίες σας ή τις παραβιάζει; Ακόμα κι αν φαίνεται τρομακτικό μερικές φορές, η αλήθεια σας είναι ένα πραγματικό δώρο τόσο στον εαυτό σας όσο και στους σημαντικούς σας άλλους.

6. Δείξτε αγάπη, ευγνωμοσύνη και εκτίμηση

Αντί να ψάχνετε συνέχεια αιτίες για να κατηγορήσετε και να κριτικάρετε το/τη σύντροφο σας αναζητήστε τι έκαναν και τι κάνουν σωστά. Χωρίς ευγνωμοσύνη και εκτίμηση, η σχέση σας μπορεί εύκολα να γλιστρήσει στα πρότυπα της κριτικής, της περιφρόνησης, και της αμυντικής στάσης. Επιπλέον, έχουν μια μεταδοτική ποιότητα που μπορεί επίσης να εμπνεύσει το/τη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

7. Αγκαλιάστε το/τη σύντροφο σας συχνότερα

Η αγκαλιά και τα οφέλη της μπορεί να ακουστούν σαν μια πρόταση χιλιοειπωμένη και κλισέ. Είναι τα οφέλη όμως τόσο σημαντικά που είναι απαραίτητο να τα αναφέρουμε ξανά και ξανά. Έχει διαπιστωθεί ότι έστω οι απλές πράξεις της αφής συνδέονται θετικά με μεγαλύτερη ικανοποίηση και περισσότερη σύνδεση στο γάμο και τις σχέσεις και μπορούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικό διάλυμα κατά της σύγκρουσης και το άγχος. Δίνοντας στο σύντροφό σας μια αγκαλιά έκπληξη είναι ένα ισχυρό σύνθημα ότι είστε ανοιχτοί, υποστηρικτικοί, και παρόντες- ένα σύνθημα που θα μπορούσε να αλλάξει από μόνο του ολόκληρο τον τόνο και την τροχιά του χρόνου σας μαζί.

Αυτοί οι τρόποι μπορούν σίγουρα να σας βοηθήσουν να φέρετε περισσότερη φροντίδα, συμπόνια, αγάπη και σύνδεση στις οικογένειές σας και τις σχέσεις αγάπης με τους σημαντικούς άλλους και το πιο σημαντικό, τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Είστε πρόθυμες/οι;

Διάβασε ακόμα:

Μάθε γιατί πρέπει να υιοθετήσεις την αισιοδοξία στη ζωή σου

5 τρόποι για να πολεμήσεις τις κακές σου σκέψεις

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.