Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια διαφορά ηλικίας αυξάνει τις πιθανότητες διαζυγίου.
-Γιατί ο ρομαντισμός ίσως να μην είναι η λύση στο γάμο σου.


Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με 100% βεβαιότητα ότι ένα ζευγάρι θα χωρίσει. Ή τους λόγους για τους οποίους θα χωρίσει.  Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 7 παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο διαζύγιο. Και είναι αυτοί που ακολουθούν:

1. Ηλικία και διαφορά ηλικίας 

Σύμφωνα με έρευνα του Nicholas Wolfinger, καθηγητή του Πανεπιστημίου Utah, μετά την ηλικία των 32 ετών, οι πιθανότητες για ένα διαζύγιο αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο journal Economic Inquiry, ανακάλυψε ότι οι πιθανότητες για ένα διαζύγιο αυξάνονται όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας.

Ζευγάρια με έναν χρόνο διαφορά ηλικίας, έχουν 3% περισσότερες πιθανότητες διαζυγίου σε σχέση με όσα έχουν ίδια ηλικία. Μία διαφορά ηλικίας της τάξεως των 5 ετών, αυξάνει τις πιθανότητες ενός διαζυγίου κατά 18%, ενώ μία διαφορά των 10 ετών, κατά 39%. Ξέρεις, άραγε, ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι;

2. Επαγγελματική κατάσταση

Έρευνα του 2016 του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο American Sociological Review, υποστηρίζει ότι τα οικονομικά ενός ζευγαριού δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στις πιθανότητες διαζυγίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την εργασία του καθενός.

Σε ζευγάρια όπου ο σύζυγος δεν εργαζόταν full-time, οι πιθανότητες διαζυγίου αυξάνονταν κατά 3.3% σε σχέση με περιπτώσεις όπου εργαζόταν.

Από την άλλη πλευρά, η επαγγελματική κατάσταση των γυναικών δεν επηρέαζε τον γάμο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η εικόνα – στερεότυπο του άνδρα βιοπαλαιστή κρατάει ακόμα και μπορεί να επηρεάσει έναν γάμο.

3. Έλλειψη μόρφωσης

Έρευνα του National Longitudinal Survey of Youth του 1979, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα διαζυγίου αυξανόταν μεταξύ ατόμων που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα χαμηλά επίπεδα μόρφωσης συνεπάγονται χαμηλά εισοδήματα, τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν μία στρεσογόνο ζωή. Είναι δύσκολο να έχεις έναν ευτυχισμένο γάμο όταν έχεις πολύ άγχος στην ζωή σου.

4. Έλλειψη σεβασμού

Ο John Gottman, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Washington και Ιδρυτής του The Gottman Institute, μελέτησε για 14 χρόνια 79 ζευγάρια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 4 συμπεριφορές που οδηγούν στον διαζύγιο: αν θεωρείς πως ο σύντροφός σου είναι κατώτερος από εσένα, αν του ασκείς έντονη κριτική, αν δεν συμμετέχεις σε διάλογο ή αν κάνεις το θύμα σε δύσκολες καταστάσεις.

5. Υπερβολικός ρομαντισμός

Αν είσαι υπερβολικά τρυφερός με τον σύντροφό σου, αυτό ίσως είναι πρόβλημα. Το να μην είσαι καθόλου, είναι επίσης πρόβλημα.

Ο Ted Huston ψυχολόγος, παρακολούθησε στενά 168 ζευγάρια – από την πρώτη ημέρα του γάμου τους μέχρι 13 χρόνια μετά και παρατήρησε το εξής: τα ζευγάρια που παραήταν ρομαντικά, ήταν πιο επιρρεπή στο διαζύγιο, καθώς ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσουν τον ρομαντισμό τους. Αντίθετα, γάμοι που ξεκινούν με λιγότερο ρομαντισμό, έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

6. Ανικανότητα διαχείρισης ενός τσακωμού

Το να επιλέγεις να αποχωρήσεις κατά την διάρκεια ενός τσακωμού, αντί να συζητήσεις τυχόν προβλήματα ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου, μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα.

Έρευνα του 2013 σε 350 νιόπαντρα ζευγάρια, ανακάλυψε ότι όσοι αποχωρούσαν κατά την διάρκεια ενός τσακωμού, αύξαναν τις πιθανότητες ενός διαζυγίου. Αντίθετα, υπάρχει τρόπος να τσακώνεσαι ειρηνικά.

Αντίστοιχη έρευνα του 2014 υποστηρίζει ότι παρόμοιες συμπεριφορές, κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους μέσα σε μία σχέση.

7. Αρνητική περιγραφή της σχέσης

Το 1992, ο Gottman και άλλοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington πραγματοποίησαν μία σειρά συνεντεύξεων σε παντρεμένα ζευγάρια και τους ζήτησαν να τους περιγράψουν την σχέση τους. Αναλύοντας αυτές τις συζητήσεις, συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν ποια ζευγάρια οδηγούνται προς το διαζύγιο. Όσοι από τους συμμετέχοντες μιλούσαν με αρνητισμό ή απογοήτευση την σχέση τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στο διαζύγιο συγκριτικά με όλους εκείνους που μιλούσαν με στοργή και αγάπη για την σχέση τους.

Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι ο γάμος σου θα κρατήσει για πάντα. Ούτε ότι δεν θα κρατήσει. Ο μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί είσαι εσύ και ο σύζυγός σου. Η συμπεριφορά και των δύο σας, η φροντίδα, ο σεβασμός και ο ρομαντισμός που θα επιδείξετε θα κάνουν τον γάμο σας να κρατήσει. Για όσο εσείς του το επιτρέπετε.

Διάβασε ακόμα:

Μια Ψυχολόγος Σου Αποκαλύπτει Την Καλύτερη Λύση Για Να Σωθεί Ένας Γάμος Σε Κρίση

Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.