Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να πατάς snooze.
-Γιατί να ανοίγεις το παράθυρο.


Τι κάνεις κάθε πρωί με το που ξυπνάς; Διαβάζεις τις ειδήσεις; Τα email σου; Ή ασχολείσαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πατάς snooze και μένεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή μήπως ετοιμάζεσαι στο σκοτάδι; Υπάρχουν κάποια λάθη που ενδεχομένως κάνεις κάθε πρωί και σε κάνουν να σπαταλάς την ενέργειά σου, εμποδίζοντάς σε να είσαι παραγωγικός για το υπόλοιπο της ημέρας.

Οι ειδικοί εξηγούν τα 7 ΜΗΝ που δεν πρέπει να κάνεις κάθε πρωί αμέσως μόλις ξυπνήσεις:

1.Μην κλείνεις το ξυπνητήρι σου

Χτυπάει το ξυπνητήρι σου και εσύ δεν νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Τι κάνεις; Πατάς το snooze. Προσπάθησε να αντισταθείς στον πειρασμό. Όπως εξηγεί ο ειδικός του ύπνου Timothy Morgenthaler, το snooze δεν είναι τόσο καλή ιδέα, γιατί υπάρχει περίπτωση στο 10λεπτο που μεσολαβεί μέχρι να χτυπήσει ξανά το ξυπνητήρι σου, να έχεις πέσει σε βαθύ ύπνο ή να ξεκινάς ένα νέο κύκλο ύπνου που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις, με αποτέλεσμα να είσαι ακόμα πιο νυσταγμένος. Αν ξέρεις πόσες ώρες ύπνου έχει ανάγκη ο οργανισμός σου, αντί να κλείνεις το ξυπνητήρι σου, δοκίμασε να κοιμάσαι νωρίτερα το βράδυ.

2.Μην μένεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι

Έχεις σταματήσει να πατάς snooze και μπράβο σου! Το πρόβλημα όμως είναι ότι συνεχίζεις να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου. Αντί λοιπόν να κάνεις αυτό, εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο αλλιώς. Σύμφωνα με την Amy Cuddy, ψυχολόγο του Harvard psychologist, λίγο πρωινό stretching αυξάνει την ενέργεια και την αυτοπεποίθησή σου κατά την διάρκεια της ημέρας.

3.Μην κοιτάζεις τα email σου

Αν για κάποιο λόγο κοιμάσαι με το κινητό δίπλα στο κομοδίνο σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπεις στον πειρασμό να ασχοληθείς μαζί του, όταν ξυπνήσεις το πρωί. Μην το κάνεις! Η Julie Morgenstern, συγγραφέας του βιβλίου “Never Check Email in the Morning,” υποστηρίζει ότι αν αρχίσεις την ημέρα σου έτσι, δεν θα μπορέσεις να συνέλθεις ποτέ. Καθώς οι ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις και τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ, δεν έγινε κάτι αν τα αναβάλλεις για μία ώρα. Αντί για αυτά, δοκίμασε να απολαύσεις ένα πλήρες πρωινό που θα σου χαρίσει ενέργεια για την ημέρα που ακολουθεί. 

4.Μην αφήνεις ξέστρωτο το κρεβάτι σου

Γιατί να στρώσεις το κρεβάτι σου; Ο Charles Duhigg, συγγραφέας των “The Power of Habit” και “Smarter Faster Better,” υποστηρίζει ότι μπορείς να γίνεις πιο αποδοτικός, στρώνοντας το κρεβάτι σου. Αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, η εξήγηση είναι πολύ απλή: ένα στρωμένο κρεβάτι και ένα τακτικό δωμάτιο σε βοηθούν να είσαι περισσότερο οργανωμένος και πιο συγκεντρωμένος κατά την διάρκεια της ημέρας. 

5.Μην πίνεις καφέ

Αν πιστεύεις ότι πρέπει να πιεις έναν καφέ για να ξυπνήσεις κάνεις λάθος! Ο οργανισμός σου παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειάς σου μεταξύ 8.00 και 09.00. Γι΄αυτό αν θέλεις να πιεις καφέ, κάντο μετά τις 09.30, διαφορετικά ο οργανισμός σου θα παράγει μικρότερη ποσότητα κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να έχεις χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

6.Μην ετοιμάζεσαι στο σκοτάδι

Ανοίγεις το φως το πρωί όταν ξυπνάς ή μήπως ετοιμάζεσαι στο σκοτάδι; Αν κάνεις το 2ο, η Natalie Dautovich του Εθνικού Οργανισμού Ύπνου εξηγεί ότι αυτό δεν είναι σωστό, γιατί έτσι ο οργανισμός σου νομίζει ότι είναι ακόμα βράδυ, με αποτέλεσμα να νιώθεις ακόμα πιο νυσταγμένος. Αν όταν ξυπνάς δεν έχει ακόμα ξημερώσει, η Dautovich σε συμβουλεύει να ανάψεις ένα πολύ δυνατό φως για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει.

7.Μην σπαταλάς ενέργεια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ξυπνάς το πρωί δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς καθαρά. Αν λοιπόν σπαταλάς την ενέργειά σου προσπαθώντας να σκεφτείς τι θα κάνεις, θα έχεις λιγότερη ενέργεια όταν θα πρέπει να συγκεντρωθείς στη δουλειά που πρέπει να κάνεις. Φρόντισε, λοιπόν, να ακολουθείς συγκεκριμένη ρουτίνα, έτσι ώστε να λειτουργείς αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι. 

 

Διάβασε ακόμα:

Βάλε Ξυπνητήρι Πριν Τις 8 π.μ. Και Δεν Θα Χάσεις!

Το Κίνημα Της Αργής Ζωής. Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Γίνεις Οπαδός Του;

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.