Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι προτιμότερο οι άνδρες να επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή.
-Γιατί πρέπει να μην ξεχνούν ποτέ το αντηλιακό.


Αν ζεις με έναν άντρα δίπλα σου, σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει κάποια από τα λάθη που κάνει και υπονομεύουν την υγεία του. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του υπενθυμίσεις πώς να προσέχει καλύτερα τον εαυτό του. Αν πάλι είσαι ο ίδιος άνδρας, έχεις έναν λόγο παραπάνω να διαβάσεις παρακάτω, για να μάθεις πώς να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου, ιδιαίτερα αν είσαι εργένης, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να έχεις μια σύντροφο δίπλα σου που έχει το νου της για σένα. Με αφορμή το κίνημα Movember που υπενθυμίζει κάθε Νοέμβριο στους άνδρες να αφήσουν μουστάκι προκειμένου να κινητοποιηθούν στον αγώνα κατά των ανδρικών ασθενειών, ο Δημήτρης Δελλής, ειδικός παθολόγος – διατροφολόγος, είναι ο ειδικός που ρωτήσαμε, όχι μόνο για να μας επισημάνει ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνδρες με την υγεία τους, αλλά και πώς μπορούν να τα διορθώσουν.

1.Προτιμούν το κρέας

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard School of Public Health, οι άνδρες καταναλώνουν σε σχέση με τις γυναίκες πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινο κρέας, πράγμα που αυξάνει το ρίσκο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου. Επίσης, η διατροφή τους είναι πιο πλούσια σε αλάτι και λίπη και πιο φτωχή σε φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να είναι υποψήφιοι για υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη και διαβήτη.

Tι πρέπει να θυμούνται: Να προτιμούν μια διατροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, φροντίζοντας να υπάρχουν μέσα στη βδομάδα γεύματα που περιλαμβάνουν όσπρια και λαδερά, όπως φασολάκια. Να αντικαθιστούν κάποια γεύματα κόκκινου κρέατος με άπαχη πρωτεΐνη, όπως είναι το ψάρι, το οποίο καλό είναι να καταναλώνεται δύο φορές τη βδομάδα. Να μην παραλείπουν να συνοδεύουν το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα με σαλάτα φρέσκων λαχανικών.

2.Ξεχνούν το αντηλιακό

Σύμφωνα με το Public Health Agency of Canada, 1 στους 74 άνδρες παθαίνουν καρκίνο του δέρματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 1 στις 90. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι άνδρες παραλείπουν να φορούν αντηλιακό ή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με την ορθή χρήση του. Επίσης, το μελάνωμα είναι πιο επιθετικό στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, λόγω καθυστερημένης διάγνωσης. Κι αυτό γιατί οι άνδρες από τη μία δεν είναι τόσο παρατηρητικοί με το σώμα τους, με αποτέλεσμα να αγνοούν τυχόν ύποπτους σπίλους, ενώ από την άλλη καθυστερούν να επισκεφτούν τον γιατρό.

Τι πρέπει να θυμούνται: Να είναι συνεπείς στη σωστή χρήση του αντηλιακού. Αντηλιακό δεν βάζουμε μόνο στους ώμους. Βάζουμε σε όλο το σώμα και φυσικά στο πρόσωπο, χωρίς να ξεχνάμε αυτιά και σβέρκο, σημεία τα οποία εκτίθενται στον ήλιο περισσότερο στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, καθώς οι δεύτερες προστατεύονται από τα μαλλιά τους. Ιδιαίτερα αν ο φωτότυπος είναι ανοιχτόχρωμος, είναι σημαντικό – κατά την έκθεσή του στον ήλιο – να υιοθετούνται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.

Σύμφωνα με έρευνα του Canadian Community Health Survey, οι άνδρες απευθύνονται στον γιατρό λιγότερο συχνά από ό,τι οι γυναίκες.

3.Αγαπούν το BBQ

Ιδιαίτερα αγαπημένη συνήθεια των ανδρών. Ορισμένες όμως έρευνες δείχνουν πως το ψήσιμο στο κάρβουνα είναι επιβλαβές για την υγεία, αφού κατά τη διάρκειά του μπορεί να παράγονται από την καύση του κάρβουνου καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μεταφέρονται στις τροφές που βρίσκονται στη σχάρα. Γαλλική έρευνα μάλιστα αναφέρει ότι δύο ώρες χρήσης του BBQ αποδεσμεύει τόσες διοξίνες όσο 220.000 τσιγάρα.

Τι πρέπει να θυμούνται: Το συχνό ψήσιμο στα κάρβουνα θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ, όταν γίνεται, πρέπει να γίνεται σωστά. Δηλαδή, η φλόγα πρέπει να έχει σβήσει, για να τοποθετηθεί το φαγητό. Ο λόγος είναι ότι έτσι μειώνεται η θερμοκρασία, η οποία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. Επίσης, η σχάρα καλό είναι να είναι μακριά από τα κάρβουνα, για να εμποδίζεται η μεταφορά των ουσιών που παράγονται από την καύση του κάρβουνου στο φαγητό. Τέλος, ένας τρόπος να εξουδετερωθούν οι βλαβερές ουσίες είναι να χρησιμοποιείται στα ψητά λεμόνι. Μια έξυπνη κίνηση για κάποιον που αγαπά το ψήσιμο είναι η επιλογή μιας πιο υγιεινούς εναλλακτικής, όπως η ψησταριά με ρεύμα ή γκάζι.

4.Ξεπερνούν το μέτρο στο αλκοόλ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η σχέση των ανδρών με το αλκοόλ. Επειδή θεωρούν ότι η μπύρα έχει λιγότερο αλκοόλ, καταλήγουν να πίνουν περισσότερες, ξεπερνώντας τελικά το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση το να ξεπερνάς συστηματικά το μέτρο στο αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του λάρυγγα, του ήπατος και του εντέρου. Επίσης, η ευκαιριακή και χωρίς μέτρο κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.

Τι πρέπει να θυμούνται: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 -60 γρ., δηλαδή όχι περισσότερες από 4 μονάδες αλκοόλ σε μια ημέρα, όπου 1 μονάδα είναι περίπου ίση με μισό ποτήρι μπύρας lager, η οποία έχει 3%-4% ποσοστό αλκοόλ.

5.Παίζουν μπάλα … ξαφνικά

Αρκετοί άνδρες το κάνουν. Από την καρέκλα του γραφείου ή τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, βρίσκονται ξαφνικά σ’ ένα γήπεδο να τρέχουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι το σώμα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα για τραυματισμούς, όπως μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα αστραγάλου, κακώσεις στα γόνατα.

Τι πρέπει να θυμούνται: Οι άνδρες που θέλουν να παίζουν μπάλα με φίλους κάθε βδομάδα ή μια φορά το τόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουν γυμναστική, σε συχνότητα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, πράγμα που θα βοηθήσει το σώμα τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένο στο γήπεδο. Επίσης, να μην παραλείπουν την προθέρμανση πριν παίξουν μπάλα, αφού το καλό ζέσταμα με διατάσεις είναι απαραίτητο, για να προετοιμαστεί το σώμα και να αποφευχθούν τα πιασίματα αλλά και οι τραυματισμοί. Τέλος, τα σωστά παπούτσια και ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμόςγια το συγκεκριμένο άθλημα προφυλάσσουν από πολλά πιθανά προβλήματα.

6.Αποφεύγουν τον γιατρό

Σύμφωνα με έρευνα του Canadian Community Health Survey, οι άνδρες απευθύνονται  στον γιατρό λιγότερο συχνά από ό,τι οι γυναίκες. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό – σε σχέση με τις δεύτερες – να τηρήσουν τις follow up επισκέψεις. Αυτή τους η στάση μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση ή επιδείνωση συμπτωμάτων σε προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να θυμούνται: Να επισκέπτονται τον παθολόγο μία φορά τον χρόνο, από τον οποίο θα πάρουν τη σωστή καθοδήγηση σχετικά με τα καθιερωμένα check up και τους ελέγχους ρουτίνας που χρειάζεται να κάνουν, ανάλογα με την ηλικία τους και το ιατρικό τους ιστορικό.

 

Διάβασε ακόμα:

7 Σημάδια Ότι Δεν Τρέφεσαι Ισορροπημένα

3 Βασικές Συνήθειες Υγείας Που Ξεχνούν Οι Άνδρες

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.