Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το πλεονέκτημα της συγγραφής.
-Ποια είναι η πιο φθηνή μόρφωση που μπορείς να πάρεις.


Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι ο τρόπος που είμαστε προγραμματισμένοι. Ίσως έχεις χαρακτηριστεί ως εσωστρεφής ή εξωστρεφής κάποια στιγμή της ζωής σου. Η Linda Blair, κλινική ψυχολόγος, τονίζει ότι το επίπεδο της εσωστρέφειας ή της εξωστρέφειάς σου εξαρτάται από το DNA σου. “Αλλά κανείς δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο, οι εσωστρεφείς απολαμβάνουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν να διαβάζουν ένα βιβλίο κάπου ήρεμα,” γράφει η Lindsay Dodgson, δημοσιογράφος του Insider.

Οι εσωστρεφείς είναι άνθρωποι που απλώς απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι τους, δεν είναι απαραίτητα ντροπαλοί. “Αντίθετα με την ντροπή, που πρόκειται για το φόβο της αρνητικής κριτικής, η εσωστρέφεια χαρακτηρίζεται ως μια προτίμηση για ήρεμα περιβάλλοντα,” υποστηρίζει ο Noa Herzis, νευροεπιστήμονας και νευροψυχολόγος που μελετά την ανθρώπινη ανάμνηση και συναίσθημα. 

Οι μοναχικοί άνθρωποι προτιμούν να επικοινωνούν με τον κόσμο διαφορετικά από τις κοινωνικές προσωπικότητες, τείνουν να εστιάζουν σε δραστηριότητες και ιδέες που τους δίνουν ενέργεια. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι αναζητούν χρόνο μόνοι τους για να σκεφτούν, να δουλέψουν και να κάνουν ό,τι τους βοηθά να αποφορτιστούν χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. 

Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο χαοτικός και περισσότεροι άνθρωποι περνούν χρόνο στην απομόνωση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου με σύνεση, αν σου αρέσει η μοναξιά. Για ένα ήρεμο μυαλό και μια ευτυχισμένη ζωή, επένδυσε χρόνο σε χόμπι. Αυτές οι δραστηριότητες θα σου προσφέρουν την ικανοποίηση της απόκτησης μιας ενδιαφέρουσας νέας δεξιότητας ή την απόλαυση ποιοτικού χρόνου μόνος σου. 

Άκου podcasts που σε κάνουν να σκέφτεσαι

Ένα από τα πιο απολαυστικά χόμπι για όποιον επιθυμεί να είναι μόνος του είναι να ακούει διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά ή ενδιαφέροντα podcasts. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Απλώς κατέβασε μια δωρεάν εφαρμογή podcast για το κινητό σου και ψάξε μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ηχητικών podcasts πάνω σε όποιο θέμα σε ενδιαφέρει. Μπορείς, επίσης, να τσεκάρεις το YouTube για δωρεάν video podcasts.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον κόσμο ή οποιοδήποτε θέμα ακούγοντας εκπαιδευτικά και ενημερωτικά podcasts. Τα podcasts  έχουν γίνει ένα από τα πιο γρήγορα και αξιόπιστα εργαλεία για να βελτιώσεις τον εαυτό σου, ενώ διασκεδάζεις. 

Η συγγραφή είναι ένα εξαιρετικό χόμπι για τους εσωστρεφείς

Όπως και όλοι οι εσωστρεφείς δεν είναι ίδιοι, έτσι και η συγγραφή δεν κάνει για όλους τους εσωστρεφείς. Η συγγραφή σου επιτρέπει να εκφράζεσαι με τους δικούς σου όρους, στο δικό σου χρόνο. Μπορεί να πάρει τη μορφή ημερολογίου, ποίησης ή μυθοπλασίας. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη και στυλ γραφής, για να βρεις ποιο σου ταιριάζει. Το ημερολόγιο, οι νουβέλες, η αυτοβιογραφία σου ή η δημιουργία ενός blog για όσα σε ενδιαφέρουν. Ένα άλλο πλεονέκτημα της συγγραφής είναι ότι μπορεί εύκολα να γίνει από χόμπι, καριέρα, που δε σε φέρνει σε άμεση επαφή με κανέναν άλλον, πέρα από τους χαρακτήρες στις ιστορίες σου.

Το διάβασμα μπορεί να αλλάξει την αντίληψή σου για τη ζωή

Στις σελίδες ενός βιβλίου, μπορείς να πας οπουδήποτε, να κάνεις οτιδήποτε, να είσαι οποιοσδήποτε. Το διάβασμα είναι ένα από τα καλύτερα χόμπι που μπορείς να απολαύσεις αμέτρητες ώρες, όπου και όποτε μπορείς. Μπορείς να ταξιδέψεις κοντά ή μακριά για να ξεφύγεις από το θόρυβο και τα προβλήματα γύρω σου, να αποκτήσεις μια νέα δεξιότητα, αν αφοσιωθείς στο διάβασμα ως χόμπι. Τα βιβλία είναι η ταχύτερη, ευκολότερη και φθηνότερη μόρφωση που μπορείς να πάρεις. Ενισχύει, αντί να διακόπτει, την τόσο πολυπόθητη ιδιωτικότητά σου. 

Τα παζλ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γυμνάσεις το μυαλό σου

Τα παζλ είναι ο τέλειος τρόπος να δουλέψεις το μυαλό σου και να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Είναι ιδανικά για τους μοναχικούς ανθρώπους, απλώς πρέπει να βρεις το είδος που προτιμάς. Επιπρόσθετα, τα παζλ μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Επίσης, είναι πολύ διασκεδαστικά. Μπορείς να κάνεις τα αγαπημένα σου παζλ ξανά και ξανά, χωρίς να βαριέσαι. Τέλος, όταν ολοκληρώνεις ένα παζλ, νιώθεις ικανοποίηση, κάτι που μπορείς να νιώσεις ολομόναχος. 

Η φωτογραφία είναι μια θαυμάσια δραστηριότητα που μπορείς να διασκεδάσεις μόνος σου

Η φωτογραφία σου επιτρέπει να δεις τα πάντα γύρω σου από άλλη οπτική. Μπορείς να αλληλεπιδράσεις με άλλους κατά τη διαδικασία ή να επιλέξεις να βιώσεις την εμπειρία από απόσταση. Δε χρειάζεται να επενδύσεις πολλά χρήματα σε μια ακριβή κάμερα, μπορείς να αναπτύξεις εξαιρετικές φωτογραφικές ικανότητες μόνο με το κινητό σου.

Η τέχνη μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σου

Αν είσαι εσωστρεφής, μπορείς να ασχοληθείς με τις τέχνες και να απολαύσεις τη διαδικασία. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεσαι αληθινές δεξιότητες ως καλλιτέχνης για να επωφεληθείς στο έπακρο. Απόλαυσε το χρόνο σου ζωγραφίζοντας, βάφοντας, κάνοντας καλλιγραφία ή μαθήματα ποίησης. 

Η ζωγραφική μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη σου μέσω της οπτικοποίησης και της εφαρμογής. Η ενασχόληση με ένα χόμπι, όπως η ζωγραφική μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες. Μπορεί να λειτουργεί και σαν διαλογισμός. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί ψωνίζουμε όταν είμαστε αγχωμένοι;

Το αβάσταχτο συναίσθημα της αδικίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.