Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να περιορίσεις την καφεΐνη.
-Γιατί να απαλλαγείς από το άγχος της τελειότητας.


Η δουλειά, οι προθεσμίες, οι ρυθμοί της ζωής μας είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Ένα είδος ψυχικής ασθένειας που εμφανίζεται όταν το σώμα αδυνατεί να το διαχειριστεί. Επηρεάζει τον ύπνο, την συγκέντρωσή μας και κάποιες φορές σχετίζεται με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη. Επηρεάζει, όμως, και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, την αποδοτικότητά μας και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Το άγχος αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, ωστόσο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από την προσωπικότητά του καθενός και από το τι βιώνει ο καθένας μας.

Το άγχος σου δίνει τα σημάδια του. Αν ανταποκριθείς άμεσα, τότε μπορείς να το νικήσεις και να μην το αφήσεις να σε νικήσει.

Πώς θα διαχειριστείς το άγχος

1. Απόφυγε την καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι και άλλα ροφήματα που σου δίνουν ενέργεια, απορρυθμίζουν τον ρυθμό της καρδιάς και προκαλούν αϋπνία. Από μόνη της η καφεΐνη δεν προκαλεί άγχος. Ωστόσο, το επιδεινώνει σε όσους υποφέρουν από αυτό.

2. Απόφυγε το αλκοόλ

Το να πιείς λίγο για να χαλαρώσεις και να νομίζεις πως έτσι θα ξεπεράσεις το άγχος σου είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι. Το αλκοόλ δεν διώχνει το άγχος. Μπορεί να το καταστείλει για λίγες ώρες, αλλά όταν αποβάλλεται από τον οργανισμό, τότε το άγχος επανεμφανίζεται.

Σύμφωνα με μία έρευνα, άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αδυνατούν να διαχειριστούν το στρες και αντί να το μειώνουν, το εντείνουν.

Γι’ αυτό αν είσαι αγχωμένος, μείνε μακριά από το αλκοόλ. Δεν θα σε βοηθήσει να χειριστείς το άγχος σου.

Το άγχος σου δίνει τα σημάδια του. Αν ανταποκριθείς άμεσα, τότε μπορείς να το νικήσεις και να μην το αφήσεις να σε νικήσει.

3. Ξεκίνα γυμναστική

Η γυμναστική βελτιώνει τον μεταβολισμό, αποβάλλει τοξικές ουσίες, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί τις ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική υγεία.

Η γυμναστική σε κάνει να χαλαρώνεις και αυτό βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες από την καθημερινότητά σου. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, να βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση των ατόμων και να τους προστατέψει από το άγχος. Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χειριστείς το άγχος.

4. Προσέγγισε το φόβο σου

Δες τι είναι αυτό που σε τρομάζει και σου προκαλεί άγχος. Συνειδητοποίησε τα όριά σου, τα αδύνατα και δυνατά σου σημεία, προσέγγισε τον φόβο σου, αντιμετώπισέ τον και μάθε από αυτόν.

5. Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν δείχνουν τέλειοι μπροστά στους άλλους, για να κάνουν εντύπωση. Όταν προσπαθείς να είσαι τέλειος, αυτό αυτόματα σου δημιουργεί πολύ άγχος και έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα όταν δεσμεύεσαι να κάνεις κάτι πέρα των δυνατοτήτων σου.

6. Μίλα στους δικούς σου ανθρώπους

Οι δικοί σου άνθρωποι σε συμβουλεύουν και σου δείχνουν τον σωστό δρόμο. Σου δίνουν λύσεις όταν αδυνατείς να τις βρεις μόνος σου. Γι’ αυτό μίλα τους και διώξε ό,τι σε απασχολεί. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Ειδικός Του Στρες Σου Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις 

Έλλειψη Ύπνου Και Έντονο Στρες; Βρες Τη Λύση Στη “Yoga Nidra”

 

Author(s)

  • Ο Lawal Khalid Abiola είναι αρθρογράφος και συγγραφέας.