Έχεις τόσα πολλά στο μυαλό σου, ιδέες, πλάνα, αποφάσεις, θέλεις να κάνεις αλλαγές, να φτιάξεις επιτέλους αυτό το Blog, να ξεκινήσεις να ψάχνεις για καινούργια δουλειά ή να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου αλλά…μπλοκάρεις, κολλάς. Κι όταν συμβαίνει αυτό τι κάνεις; Οι περισσότεροι σκέφτονται συνεχώς και υπεραναλύουν την κατάσταση. Θεωρούν ότι όσο περισσότερο εστιάζουν σε αυτές τις σκέψεις θα βρουν τη λύση. Από την άλλη μεριά κάποιοι αποφεύγουν τελείως το θέμα που τους μπλοκάρει απασχολώντας τον εαυτό τους με οτιδήποτε άλλο. Όπως και να είναι η κατάσταση για σένα ένα είναι σίγουρο, νιώθεις την απογοήτευση, τη ματαίωση και μένεις εγκλωβισμένος και κολλημένος στο ίδιο σημείο.
Ας δούμε κάποια βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις.
Μην το αγνοείς, ονομάτισέ το
Αισθάνεσαι μια κάποια δυσφορία, κάτι να σε ενοχλεί χωρίς να ξέρεις ακριβώς τι, αλλά είναι εκεί. Με τόσο “θόρυβο” από την τρελή καθημερινότητά σου κι από τις ασταμάτητες σκέψεις, άγχη, φόβους, όνειρα κι ελπίδες είναι δύσκολο να “ακούσεις” την εσωτερική σου φωνή. Πάρε χρόνο λοιπόν, οργάνωσε έναν περίπατο, άκου ένα μουσικό κομμάτι, κάνε διαλογισμό, γράψε ελεύθερα σε ένα χαρτί. Μόλις αντιληφθείς τι σου συμβαίνει καλωσόρισέ, το, μην το αποφεύγεις και προσπάθησε να το ονοματίσεις. Υπάρχει λύση για όλα κι όλα είναι ευκαιρία για εξέλιξη.
Βάλ’ τα στο χαρτί
Ξέρεις πια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να γράφεις. Πώς αισθάνεσαι και τι πυροδοτεί αυτά τα συναισθήματα. Μια φίλη πρόσφατα μου επικοινωνούσε τον προβληματισμό της σχετικά με την επαγγελματική της ανάπτυξη. Έχει αρκετές ευκαιρίες μπροστά της, ικανότητες και ιδέες, αλλά αισθάνεται μπερδεμένη, να πνίγεται και να αναβάλει. Της ζήτησα να σκαλίσει τα γιατί, τι ακριβώς προκαλούσε αυτά τα συναισθήματα και τα έβαλε σε μια σειρά:
-Πρέπει να φτιάξω website αλλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω.
-Πρέπει να κάνω μια επαγγελματική φωτογράφιση αλλά αισθάνομαι ότι δεν έχω φωτογένεια.
-Δεν έχω τον κατάλληλο κύκλο και γνωριμίες που έχουν άλλοι στο χώρο μου.
-Θέλω να αλλάξω την εικόνα μου και δεν έχω αρκετά χρήματα.
Όλα αυτά την έκαναν αναβλητική και δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα προς την επίτευξη των στόχων της. Το να τα γράψει σε ένα χαρτί τα φώτισε από μια άλλη οπτική και τα έκανε πιο ξεκάθαρα και συγκεκριμένα.
Σκάψε κι άλλο
Πιάσε ένα ένα από τα θέματα που έγραψες και ρώτα κι άλλα γιατί. Δες τι θα αναδυθεί. Γιατί με δυσκολεύει τόσο η φωτογράφιση, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξω την εικόνα μου, γιατί καθυστερώ να ξεκινήσω το website κλπ. Αφού τα γράψεις αναλυτικά και με ειλικρίνεια ίσως προκύψει μια κοινή αλήθεια πίσω από αυτά, ίσως έχεις μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης, αλλά και των θεμάτων που υποβόσκουν. Η φίλη μου μετά από αυτή τη διαδικασία ξεκαθάρισε πολλά μέσα της και αναγνώρισε κοινούς παρανομαστές.
Ποια είναι η προτεραιότητα
Από όλα αυτά τι είναι το πιο σημαντικό που πρέπει πρώτα να λύσω; Τι θα μου δώσει την ώθηση που χρειάζομαι;
Εάν υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, όπως στο παραπάνω παράδειγμα (φόβος/ανασφάλεια για την εμφάνιση), έχεις πλέον ένα συγκεκριμένο πρόβλημα να διαχειριστείς που ίσως λύσει ταυτόχρονα και άλλα. Εάν από την άλλη δεν αναδύεται κάτι κοινό απλώς συνεχίζεις το σκάλισμα, ή αντιμετωπίζεις κάθε θέμα ως κάτι ξεχωριστό κι επίλεξε από που θα ξεκινήσεις.
Το επόμενο βήμα
Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να σκεφτεί λύσεις. Φέρε στο τραπέζι όσες περισσότερες ιδέες μπορείς, γίνε δημιουργικός. Δες τις επιλογές σου!
Άμεση δράση
Ποια είναι η δράση που θα σε φέρει πιο κοντά στο στόχο σου; Το πρώτο μικρό σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβεις; Στο παράδειγμά μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τον φόβο και την ανασφάλεια. Μόλις καταλήξεις στη δράση, θέσε χρονικό πλαίσιο για την πραγματοποίησή της μέχρι αύριο, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα).
Εάν παρόλα αυτά δεν βρίσκεις τον τρόπο να ξεκολλήσεις μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για βοήθεια και στήριξη.
Διάβασε ακόμα:
Η αξία του relationship coaching
Η ζωή μετά τα 50: Πώς να κάνεις τα επόμενα χρόνια, τα καλύτερα χρόνια