Σίγουρα έχεις γελάσει μέχρι δακρύων με τα αστεία του και με τον «βιτριολικά» εύστοχο σχολιασμό του για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ή έχεις φύγει από το θέατρο πιο ανάλαφρος από ποτέ, ακόμη κι αν η μέρα σου ήταν γεμάτη βαρίδια. Ή έχεις απολαύσει ένα αποφορτιστικό διάλειμμα γέλιου βλέποντας κάποιο από τα βιντεάκια του στο YouTube. Ο βασικός στόχος, εξάλλου, του Λάμπρου Φισφή είναι συγκεκριμένος, απλός και ξεκάθαρος. Θέλει να σε κάνει να γελάς. Θέλει όλους να τους κάνει να γελούν. Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Τετράδιο Κωμωδίας», μια συλλογή από ιδέες, σκέψεις και παρατηρήσεις του Λάμπρου Φισφή για τις λεπτομέρειες – τόσο μικρές και τελικά τόσο μεγάλες, που μας συνδέουν, – κάναμε στον ίδιο κάποιες ερωτήσεις, κυρίως για τη σχέση που έχει ο ίδιος με το χιούμορ και το γέλιο και πώς ακριβώς μετέτρεψε την αγάπη του για τη κωμωδία σε επάγγελμα.

Έχω μάθει ότι είσαι απόφοιτος του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης κι ότι έχεις κάνει αρκετά επαγγέλματα πριν φτάσεις στο σημερινό σου, του stand up κωμικού. Να υποθέσω ότι δεν φοβάσαι τις αλλαγές πεδίων στα επαγγελματικά σου;

Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το υπέθεσες. Παρόλο που έχω πράγματι κάνει πολλές δουλειές, όπως μεταφραστής ιστοσελίδας γνωριμιών για gay, βοηθός μάγειρα, ταξιθέτης σε σινεμά κ.ά, το έκανα για να εξασφαλίζω τα προς το ζην. Όλα αυτά δηλαδή τα έκανα για βιοποριστικούς λόγους μέχρι να χτίσω αυτό που ήθελα. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρος ο στόχος μου: να ασχοληθώ με την κωμωδία. Μερικές φορές, όμως, χρειάζεται να κάνεις κι άλλα πράγματα μέχρι να έρθει η ώρα που θα φτάσεις να κάνεις αποκλειστικά αυτό που ονειρεύεσαι.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της νέας γενιάς…

Ναι, και δεν το βρίσκω λάθος. Είναι προτιμότερο από το να περιμένεις με σταυρωμένα τα χέρια να γίνεις «ως δια μαγείας» αυτό που θα ήθελες. Αρκεί να μη χάνεσαι στο δρόμο και να παραμένεις συγκεντρωμένος στον βασικό σου στόχο. Εγώ ότι έχω κάνει – παρότι διαφορετικό – έχει τον ίδιο στόχο. Να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Είτε είναι μέσα από show στην τηλεόραση, είτε μέσα από παραστάσεις στο θέατρο, είτε με το βιβλίο που έγραψα, αυτό είναι το μόνο μου ζητούμενο. Μου αρέσει να δοκιμάζω όλες τις μορφές της κωμωδίας και από την καθεμιά αποκομίζεις σίγουρα διαφορετικά πράγματα.

Γιατί κατέληξες στην κωμωδία και στο stand up comedy; Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε;

Στην κωμωδία, επειδή από πάντα ήθελα να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Στο stand up comedy, επειδή θεωρώ ότι είναι το πιο δυνατό είδος κωμωδίας. Το είδος δηλαδή που μπορεί να σε κάνει βλέποντας μια παράσταση να μην μπορείς να πάρεις ανάσα από τα γέλια. Επίσης, διαλέγω το stand up comedy γιατί σε αυτό το είδος έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Είσαι μόνος και τα πάντα περνάνε από εσένα. Αυτό ήταν και κάτι που μου άρεσε και στη συγγραφή του βιβλίου. Όταν το έγραφα, καθόμουν στον υπολογιστή και φανταζόμουν μπροστά ένα κοινό που διαβάζει αυτά που πληκτρολογώ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σου;

Για τον καθένα είναι διαφορετική ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει μέσα από την κωμωδία. Για εμένα είναι να κάνω όλο το κοινό στο τέλος της παράστασης να νιώθει σαν μια παρέα που γνωρίζεται χρόνια.

Μερικές φορές, όμως, χρειάζεται να κάνεις κι άλλα πράγματα μέχρι να έρθει η ώρα που θα φτάσεις να κάνεις αποκλειστικά αυτό που ονειρεύεσαι.

Πώς διαχειρίζεσαι μια αποτυχία; Τη στιγμή για παράδειγμα που το κοινό σου δεν θα γελάσει μ’ ένα ξεκαρδιστικό σου αστείο.

Έχω ασχοληθεί πολύ με ένα θεατρικό είδος που λέγεται κωμικός αυτοσχεδιασμός. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα μέσω του αυτοσχεδιασμού είναι το να αγκαλιάζεις την αποτυχία. Να τη δέχεσαι σαν δώρο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι πιο αστείο από τα λάθη και τις αποτυχίες. Αν αντί να σε πάρει από κάτω απλά αρχίσεις να κοροϊδεύεις εσύ ο ίδιος την αποτυχία σου, το κοινό θα σε ακολουθήσει με γέλιο.

Το χιούμορ αποτελεί για σένα στάση ζωής; Αποτελεί ένα όπλο απέναντι σε όλα τα δύσκολα της ζωής;

Και ναι και όχι. Το χιούμορ είναι ένα όπλο, αλλά δεν είναι μια υπερδύναμη. Δεν υπάρχει ο Super Comedy Man που απλά με αστεία εξαφανίζει προβλήματα. Όμως σε κάθε δράμα υπάρχει κωμωδία και ίσως στην αρχή δεν το βλέπουμε, αλλά, αν αφήσουμε λίγο καιρό να περάσει, θα εμφανιστεί η κωμική πλευρά.

Πώς ήσουν ως παιδί; Γελαστό να φανταστώ; Έκανες από μικρός τους άλλους να γελάνε;

Ναι, τους έκανα να γελάνε με τον τρόπο μου και κυρίως με το χιούμορ μου. Δεν υπήρξα όμως ποτέ το παιδί κλόουν στην τάξη. Ήμουν ντροπαλός και εσωστρεφής χαρακτήρας. Και εξακολουθώ να είμαι. Το χιούμορ που ανέπτυξα ήταν η άμυνά μου για να ισορροπήσω την εσωστρέφεια με την εξωστρέφεια. Γενικά, πιστεύω ότι το φίλτρο του χιούμορ είναι ένας τρόπος για να διαχειριστείς κάποιες αδυναμίες, δυσκολίες ή προκλήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμάς τη σοβαρότητα μιας κατάστασης. Απλά σε δεύτερο χρόνο, όταν ο πόνος για το οτιδήποτε περάσει, το χιούμορ βοηθάει.

Ο Λάμπρος Φισφής είναι stand up κωμικός. Είναι ο δημιουργός και παρουσιαστής του comedy show «Κάψε το σενάριο», ο σεναριογράφος ��ης κωμικής σειράς «Η γενιά των 592 ευρώ», ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού “Quizdom The Show”, ο δημιουργός της διαδικτυακής σειράς “Big Talk” (Netwix) και του comedy show Κ.Τ.Σ reloaded. Έχει παρουσιάσει 2 μονολόγους stand-up comedy «Να Ένας Σοφός» και «Δες το Θετικό», έγραψε και συν-σκηνοθέτησε την επιθεώρηση «Τι ζούμε», είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικού αυτοσχεδιασμού «Κωμικό ΜΠΟΥΜ», ενώ από το 2015 είναι ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του θεάτρου Άβατον και του Athens Comedy Festival. Το βιβλίο του “Τετράδιο Κωμωδίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πρώτη Ύλη».

Διάβασε ακόμα:

Το Γέλιο Είναι Το Φάρμακο Που Έψαχνες

Τα 3 «Περίεργα» Που Αποκαλύπτει Το Χαμόγελό Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.