Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η κούραση επηρεάζει τη συγκέντρωσή σου.
-Πώς να καταφέρεις να είσαι πραγματικά προσηλωμένος.


Σίγουρα έχεις δουλέψει περισσότερες από 40 ώρες κατά την διάρκεια μίας εβδομάδας και ξέρεις πόσο κουραστικό είναι κάτι τέτοιο. Και σίγουρα υπάρχουν περίοδοι που ο όγκος της δουλειάς είναι πολύ μεγάλος και εσύ αισθάνεσαι ότι κάθε task είναι ατελείωτο και οι δυνάμεις σου ανεπαρκείς. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: πώς μπορείς να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή κατά τη διάρκεια μίας κουραστικής εβδομάδας ώστε να είσαι απόλυτα προσηλωμένος για να κάνεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τη δουλειά σου;

1.Κάνε συχνά διαλείμματα

Δουλεύεις για 8, 10 ή 12 ώρες συνεχόμενα; Φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα. Ακόμα και ένα διάλειμμα λίγων λεπτών μπορεί να κάνει την διαφορά. Αφιέρωσε 5 λεπτά και πήγαινε μία μικρή βόλτα. Βγες έξω και ανάπνευσε τον καθαρό αέρα. Κάθε μικρό βήμα που κάνεις, έχει αποτέλεσμα. Αν είσαι ο επικεφαλής ενός τμήματος, ενθάρρυνε την ομάδα σου να κάνει μικρά διαλείμματα που θα την βοηθήσουν να αποφύγει την εξουθένωση.

2.Πάρε έναν μικρό ύπνο

Το διάλειμμα είναι πολύ σημαντικό. Αν έχεις όμως την δυνατότητα, πάρε έναν μικρό ύπνο! Καλά διάβασες! Ένας ύπνος 15 μόλις λεπτών θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και θα ενισχύσει την παραγωγικότητά σου. Η NASA πραγματοποίησε μία σειρά από πειράματα αναφορικά με το πόσο ωφέλιμος είναι ένας ύπνος μικρής διάρκειας στη δουλειά και διαπίστωσε ότι είναι και μάλιστα πολύ. Αρκετές εταιρίες μάλιστα έχουν υιοθετήσει αυτή την στρατηγική. Για παράδειγμα, το Zappos έχει ειδικό δωμάτιο για να παίρνουν έναν σύντομο ύπνο οι εργαζόμενοι. Ένας από τους υπεύθυνους της εταιρίας εξηγεί ότι το δημιούργησαν για να ενισχύσουν την ευεξία των υπαλλήλων τους, καθώς τα οφέλη του ύπνου στην ευεξία και την παραγωγικότητά τους είναι τεράστια. Επειδή όμως το πιθανότερο είναι ότι η εταιρία σου δεν έχει ένα τέτοιο δωμάτιο, μπορείς να χαλαρώσεις για λίγο στην καρέκλα ή το αυτοκίνητό σου.

Ακόμα και ένα διάλειμμα λίγων λεπτών μπορεί να κάνει την διαφορά.

3.Φρόντισε το μυαλό και το σώμα σου

Είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθείς όταν δεν είσαι υγιής. Όταν δηλαδή δεν φροντίζεις την υγεία και την φυσική σου κατάσταση. Γι΄αυτό πρέπει να φροντίζεις να τρέφεσαι υγιεινά έτσι ώστε να εξασφαλίζεις την σωματική σου κατάσταση και την πνευματική σου διαύγεια. Να θυμάσαι ότι ο καφές ή τα αναψυκτικά σου χαρίζουν ενέργεια, αλλά το κάνουν προσωρινά. Προτίμησε υγιεινά σνακς που θα βελτιώσουν τις γνωστικές σου λειτουργίες και θα βελτιώσουν την μνήμη, την δημιουργικότητα και την συγκέντρωσή σου.

4.Απόφυγε τους περισπασμούς

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είσαι συγκεντρωμένος είναι να αποφεύγεις ό,τι σου αποσπά την προσοχή. Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους τι σε αποσυντονίζει. Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο site για παράδειγμα, στο οποίο περνάς πολλή ώρα, μην το επισκεφτείς αν είσαι πιεσμένος. Ή προσπάθησε να απόφυγεις κάποιο περιττό ή μεγάλο σε διάρκεια meeting που όχι μόνο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου, αλλά να σπαταλήσει και άδικα τον χρόνο σου.

5.Βάλε προτεραιότητες

Ένας ακόμη τρόπος για να μείνεις συγκεντρωμένος είναι να φτιάξεις μία λίστα με όλα τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς σε ό,τι πραγματικά χρειάζεται την ενέργεια και τον χρόνο σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να σβήνεις τα task που έχεις ολοκληρώσει. Αυτό θα σου δίνει κίνητρο να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα και να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου όσο το δυνατό περισσότερο.

Διάβασε ακόμα:

Μία Εβδομάδα Έχει 168 Ώρες. Μάθε Να Τις Αξιοποιείς Αποτελεσματικά

Μάθε Γιατί Είσαι Πιο Συγκεντρωμένος Στις 11 Το Πρωί

Author(s)

  • Lewis Robinson

    σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Lewis Robinson είναι σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης.