Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να βρεις την ευτυχία ακόμα και στα μικρά πράγματα.
-Ποιες πρακτικές θα «καθαρίσουν» την ψυχή σου.


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες φορές ενώ φαινομενικά όλα είναι καλά, στη δουλειά, στην οικογένεια, μπορεί να νιώθεις ένα κενό στη ζωή σου; Σαν κάτι να λείπει; Όπως εκείνες τις φορές που μπορεί να γυμνάζεσαι καθημερινά όμως νιώθεις ότι η φυσική σου κατάσταση δεν είναι στα καλύτερά της και η ενέργειά σου είναι πολύ πεσμένη γιατί απλά δεν τρέφεσαι σωστά; Όπως ακριβώς το σώμα χρειάζεται τροφή, έτσι και η ψυχή μας για να είναι ισορροπημένη και «ικανοποιημένη» χρειάζεται να τη θρέψουμε.

Φροντίζεις όμως να τρέφεις σκόπιμα την ψυχή σου; Όταν μιλάω για την ψυχή, αναφέρομαι στο μυαλό, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη δημιουργικότητά σου κ.λπ. Τα πράγματα τα οποία σκεφτόμαστε, νιώθουμε, εστιάζουμε, μιλάμε και βιώνουμε καθημερινά, συχνά ζουν στο υπόβαθρο του νου μας και απλώς γίνονται μέρος της φλυαρίας και του θορύβου της ημέρας. Δεν τα παρατηρούμε, δεν τα αναγνωρίζουμε καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή μας, έως ότου εξαντληθούμε και αρχίζουμε να νιώθουμε ασταθείς, απογοητευμένοι ή και χειρότερα.

Ακολουθεί μια λίστα με 5 πρακτικές που βοήθησαν πολλούς από τους πελάτες μου. Επιλέξε αυτά που νιώθεις ότι ταιριάζουν σε εσένα καλύτερα.

Θρέψε την ψυχή σου βρίσκοντας χρόνο κάθε μέρα να είσαι μόνος

Το μυαλό μας είναι συνήθως γεμάτο με τόσες πολλές πληροφορίες που δεν μπορούμε καν να ακούσουμε τι σκεφτόμαστε. Ωστόσο, οι ανάγκες, η σοφία και οι χαρές της ψυχής μας βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια αυτού του θορύβου. Χρειαζόμαστε γαλήνη και ησυχία για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην ψυχή μας.

Όταν είσαι μόνος ή μόνη, είναι πιο εύκολο, να σκεφτείς, να αισθανθείς, να ονειρευτείς και να λάβεις τη σοφία που χρειάζεσαι. Εάν το κάνεις αυτό μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, θα λάβεις τις απαντήσεις που λαχταράς από μέσα σου.

Για αυτό καλό είναι δεσμευτείς να μένεις τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα μόνος ή μόνη σου. Κλείσε για λίγο κινητό και υπολογιστή και διαλογίσου, προσευχήσου ή απλά μείνε σε ηρεμία με τα μάτια κλειστά.

Θρέψε την ψυχή σου ασκώντας ευγνωμοσύνη

Η σύνταξη μιας λίστας ευγνωμοσύνης είναι ένας απλός, αλλά ισχυρός τρόπος για να αλλάξεις την εστίασή σου. Σας υπενθυμίζει τι είναι καλό, θετικό και λειτουργεί θεραπευτικά στη ζωή σου. Σε βοηθά να εκτιμήσεις ποιος ή ποια είσαι, τι έχεις επιτύχει, τι έχεις και τι έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ακόμα και όταν η ζωή είναι δύσκολη, μπορείς να αναζητήσεις τα πιο απλά πράγματα για να είσαι ευγνώμων: ένα ζεστό σπίτι, ένα υγιές σώμα, μια ηλιόλουστη μέρα, μια καλή συντροφιά, μια ωραία κουβέντα με ένα φίλο κτλ.

Όσο περισσότερο εστιάζεις σε αυτό που είναι πραγματικά θετικό στη ζωή σου, τόσο αυξάνει το επίπεδο ευτυχίας σου. Δοκίμασε να γράψεις 5 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα και δες τι συμβαίνει.

Θρέψε την ψυχή σου γιορτάζοντας αυτό που σε κάνει μοναδικό

Είναι τόσο εύκολο να επικεντρωθούμε στις ατέλειές μας, στις ανεπάρκειες και στους τομείς που θέλουμε να βελτιώσουμε. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να εκτιμήσουμε και να γιορτάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς και ξεχωριστούς.

Αφιέρωσε χρόνο εβδομαδιαίως για να αναλογιστείς τα ταλέντα, τα δώρα, τα δυνατά σου σημεία και τα αγαπημένα κομμάτια του εαυτού σου. Παρατήρησε τι σου αρέσει και τι αξίζει για τον εαυτό σου και ποιος ή ποια είσαι. Κράτα ένα ημερολόγιο ή μια λίστα για ό, τι ανακαλύπτεις.

Θρέψε την ψυχή σου δημιουργώντας

Η αξιοποίηση της δημιουργικότητάς σου και η έκφραση του εαυτού σου με κάτι που φτιάχτηκε ή σχεδιάστηκε από τα χέρια σου είναι ένας ισχυρός τρόπος καλλιέργειας και θρέψης της ψυχής σου! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είσαι δημιουργικός ή δημιουργική στη ζωή σου. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι το πλέξιμο, το μαγείρεμα, η λήψη φωτογραφιών της φύσης ή των παιδιών σου, και η κηπουρική.

Δώσε χώρο και χρόνο κάθε μέρα (ή μία φορά την εβδομάδα) για να δημιουργήσεις. Στη συνέχεια, δεσμεύσου να το επιδιώκεις τακτικά – χωρίς ενοχή. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να συνδεθείς με τον εαυτό σου.

Θρέψε την ψυχή σου βιώνοντας στιγμές χαράς μέσα στην ημέρα σου

Δημιούργησε απλές στιγμές χαράς στην ημέρα σου για να χαμογελάσεις και να νιώσεις καλά, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Ανεξάρτητα από το πόσο χαοτική ή δύσκολη η ζωή μπορεί να γίνει, μικρές στιγμές χαράς μπορούν να σου θυμίσουν αυτά που αγαπάς. Τι γίνεται με εσένα; Κοίτα γύρω από τη ζωή σου σήμερα και άνοιξε τα μάτια σου και δες, άκου, νιώσε.

Τι κάνει την ψυχή σου να χαμογελάει;

Θυμήσου, όσο περισσότερο επενδύεις στην καθημερινή σου ευημερία και τρέφεις την ψυχή σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ευδοκιμήσεις και να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή.  

Διάβασε ακόμα:

3 Συνηθισμένα εμπόδια που αποτρέπουν την ευτυχία

Η ελευθερία οδηγεί στην ευτυχία

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.