Στην αρχή κάθε χρονιάς γίνεται πολύς λόγος για όλα αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε,να καλλιεργήσουμε να προσκαλέσουμε στη ζωή μας. Είναι μια χρήσιμη πρακτική για να αναγνωρίσουμε ή ξεκαθαρίσουμε τα θέλω μας, τους στόχους μας και να αποφασίσουμε τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξή τους.

Την ίδια ώρα χρήσιμο είναι να αναγνωρίσουμε και τις συνήθειες, τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ίσως μας εμποδίζουν, μας κρατούν μακριά από αυτά που επιθυμούμε. Συνειδητά ή και όχι, υιοθετούμε συμπεριφορές που μας μπλοκάρουν και μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα και την πορεία προς τους στόχους μας. 

Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε σχετικά με αυτές τις σκέψεις και συμπεριφορές, με αυτές τις συνήθειές μας, είναι πόση ώρα και πόση ψυχική ενέργεια απαιτούν από εμάς. Εάν θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τον εαυτό που επιθυμούμε, να ακολουθήσουμε την πορεία που ονειρευόμαστε, αποτελεσματικά και με ψυχική ηρεμία, θα χρειαστεί να εγκαταλείψουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνήθειες που δεν μας βοηθούν. Όπως και σε οτιδήποτε άλλο η αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση είναι η αρχή και η λύση. Γιατί όταν γνωρίζω περισσότερα για εμένα μπορώ να κάνω περισσότερα για εμένα.

Ακολουθούν 5 συνήθειες που εγώ θα ήθελα να αφήσω πίσω για το 22, και ίσως αφορούν κι εσένα:

1. Να συγκρίνω την πορεία μου με την πορεία άλλων. Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει το ίδιο μοναδικό. Κανείς δεν θα κάνει ακριβώς τα ίδια βήματα με κάποιον άλλον και στον ίδιο χρόνο. Το να συγκρινόμαστε είναι ξόδεμα πολύτιμης ενέργειας. Ας δείξουμε σεβασμό στην πορεία μας, στην ιδιαιτερότητά μας, στις προσωπικές μας επιθυμίες και μέρα με τη μέρα ας κάνουμε απλώς ό,τι καλύτερο μπορούμε.

2. Να μένω στο παρελθόν και να μετανιώνω για αυτό. Συχνά κολλάμε σε παλιότερες αποφάσεις και συμπεριφορές που τώρα κατακρίνουμε. Όλοι έχουμε πει και κάνει πράγματα που μετανιώνουμε. Το να εμμένουμε σε αυτά και να αυτομαστιγωνόμαστε για το παρελθόν δεν μας κάνει καλύτερους στο παρόν. Ας αναγνωρίσουμε τα λάθη, ας μάθουμε από αυτά και ας εστιάσουμε σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε τώρα κι όχι σε ό,τι μετανιώσαμε.

3. Να κρίνω αυστηρά τον εαυτό μου και την εμφάνισή μου. Όλοι μας επιθυμούμε να παρουσιάζουμε μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού μας και κάποιοι ίσως να αισθανόμαστε και μεγάλη πίεση γύρω από αυτό το θέμα. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, του εγκλεισμού και του περιορισμού των δραστηριοτήτων παρατηρώ ότι πολλοί έχουν κάνει πισωγυρίσματα και εμπλέκονται πιο συχνά σε εμμονικές σκέψεις σε σχέση με την εικόνα, το βάρος και την εμφάνισή τους. Το σώμα μου είναι μοναδικό, πολύτιμο και με φιλοξενεί και αντί να ασχολούμαι με λεπτομέρειες και ελαττώματα προτιμώ να νιώθω ευγνωμοσύνη για όλες τις δυνατότητες που μου προσφέρει καθημερινά!

4. Να κρίνω και να φτιάχνω ιστορίες για τις συμπεριφορές άλλων. Εύκολα και συχνά οι συμπεριφορές άλλων πυροδοτούν δικά μας συναισθήματα και συμπεριφορές. Μπορείς να βρεις όμως τόση ανακούφιση και ψυχική ηρεμία όταν αποφεύγεις την κριτική και τις υποθέσεις σχετικά με τους άλλους. Επίλεξε πώς θέλεις εσύ να αντιδράσεις, θέσε όρια και υπερασπίσου τα και μην αφήνεσαι σε πιθανά σενάρια σχετικά με τις προθέσεις και σκέψεις τρίτων!

5. Υπερβολική χρήση οθονών και social media. Και πάλι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκαν οι ώρες που περνάω μπροστά σε μία οθόνη, μικρή ή μεγάλη. Παρατηρώ τη διάθεσή μου και την ψυχική μου υγεία να επιδεινώνεται όσο περισσότερα ασχολούμαι με τις οθόνες μου. Η ζωή συμβαίνει μακριά από αυτές. Επιλέγω λοιπόν το 2022 να παραμένω στο εδώ και τώρα και να ανακαλύπτω χαρές και ηρεμία μακριά από κινητά, tablet και υπολογιστές!

Εσύ τι θέλεις να αφήσεις πίσω σου αυτή τη χρονιά;

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να πετύχεις την καριέρα σου όντας εσωστρεφής;

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο να θέτουν και να εκπληρώνουν στόχους