Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσος πυρετός είναι ανησυχητικός.
-Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης.


Νούμερα, νούμερα, νούμερα… διαβάζεις και ακούς καθημερινά τόσα νούμερα για τον αριθμό των κρουσμάτων από τον COVID-19 και φυσικό είναι να αγχώνεσαι. Ψυχραιμία όμως. Αυτό που ίσως χρειάζεται να κάνεις είναι να εστιάσεις σε νούμερα που θα σου φανούν χρήσιμα για την προστασία σου κι όχι σε αυτά που ενισχύουν τον πανικό. Σύμφωνα με την Αθηνά Στούπη, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε ομιλία που διοργανώθηκε από τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ τη Δευτέρα 09/03, με την παρουσία διευθυντών και προϊσταμένων για την εκπροσώπηση των τμημάτων, προς αποφυγή μαζικών συναθροίσεων τα νούμερα που χρειάζεται να θυμάσαι για τον κορονοϊό είναι τα εξής: 

99% των κρουσμάτων εκδηλώνουν πυρετό, 67.Χ8% με βήχα και 35% με μυαλγίες με βάση τα στατιστικά στοιχεία των ασθενών που μολύνθηκαν με κορονοϊό η κλινική εικόνα των ασθενών.

38οC και άνω είναι ο πυρετός που σχετίζεται με τον κορονοϊό καθώς δεν έχει καταγραφεί περιστατικό κορονοϊού που ο ασθενής είχε πυρετό κάτω από 38οC. 

3-4 ώρες είναι το διάστημα κατά το οποίο παραμένει ο ιός σε άψυχα σώματα.

14 ημέρες είναι ενδεικνυόμενο διάστημα περιορισμού των ατόμων που έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.

0-9 ετών είναι οι ηλικίες στις οποίες δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

1-1,5 μέτρο είναι η απόσταση ασφαλείας για την μετάδοση του ιού/ 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις

Ότι δεν μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού αν ο ασθενής δεν νοσεί (δεν μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού προληπτικά). Επίσης είναι χαμηλή η πιθανότητα να μεταδοθεί η ασθένεια από ασυμπτωματικό άτομο προς υγιή άτομο. 

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται: διαβητικοί, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα π.χ. ΧΑΠ, καρκινοπαθείς, άτομα με καρδιοαγγειακά προβλήματα, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τον ιό είναι: 

Τακτικό πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού, αποφυγή χειραψίας, καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε με χαρτομάντηλο ή με τον αγκώνα μας.

Τέλος, η λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι δεν συνιστάται η χρήση της μάσκας από τα υγιή άτομα.

Διάβασε ακόμα:

Κορoνοϊός: Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε


Ιατρική και ελληνοορθοδοξία: μια τεχνητή αντιπαράθεση;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.