Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί μια φάση μοναξιάς δεν είναι ανησυχητική.
– Γιατί η φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας μπορεί να είναι πραγματική.


Οι αληθινοί φίλοι! Μπορείς να τους αναγνωρίσεις; Είναι πάντα και παντού δίπλα σου! Συμφωνούν σε όλα μαζί σου! Σε καταλαβαίνουν απόλυτα! Ξέρουν όλα μα όλα σου τα μυστικά! Αν πιστεύεις όλα αυτά, λυπάμαι που θα στο πω, αλλά ετοιμάσο�� για απογοητεύσεις στο κεφάλαιο φιλία. Ή καλύτερα συνέχισε να διαβάζεις και μάθε τις αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποτινάξεις περιττές εξιδανικεύσεις και να γνωρίσεις, να αποδεκτείς και να αγαπήσεις τους φίλους σου στις πραγματικές τους διαστάσεις, διεκδικώντας με τη σειρά σου από εκείνους το ίδιο και για σένα. Σύντομα θα ανακαλύψεις ότι είναι πολύ καλύτερα έτσι.

Όπως εξηγεί η Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος, γύρω από τη φιλία υπάρχουν διάφοροι μύθοι που σε αποπροσανατολίζουν, σε αγχώνουν και παραμορφώνουν την έννοια στο μυαλό σου, καθιστώντας συχνά τη φιλική σχέση μη λειτουργική. Ποια είναι όμως η επικρατέστερη αλήθεια γύρω από αυτούς τους μύθους; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τη μάθεις, επειδή έτσι η ζωή με τους φίλους σου μπορεί να γίνει πολύ μα πολύ καλύτερη.

Ο καλός φίλος δε θα σε πληγώσει ποτέ

Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να σε πληγώσει. Γιατί όχι κι ο φίλος ή η φίλη σου; Τα λάθη και τα επίπονα συναισθήματα είναι αναπόφευκτα μέσα σε μία σχέση. Και μία σημαντική σχέση είναι πιθανό κάποια στιγμή να σε απογοητεύσει. Φυσικά, έχει σημασία ο τρόπος που θα σε απογοητεύσει ή θα σε πληγώσει ο φίλος σου, πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά και ποια είναι η ποιότητα της σχέσης. Καλό πάντως είναι να θυμάσαι ότι οι καλοί φίλοι δεν υπάρχουν για να σου ‘’χαϊδεύουν τα αφτιά’’ και να σε προστατεύουν από τα αρνητικά συναισθήματα. Από την άλλη, αν το μόνο που έχει να σου προσφέρει ένας φίλος είναι την επικριτική του διάθεση, τότε σίγουρα θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να απομακρυνθείς και να αναζητήσεις πιο υποστηρικτικούς φίλους.

Δεν έχεις φίλους, άρα κάτι κάνεις λάθος

Η αλήθεια είναι πως όπως όλοι έτσι και εσύ θα έχεις περάσει από φάσεις μοναξιάς, οι οποίες έχουν και τα καλά τους. Από στιγμές που απουσίαζαν οι φίλοι από κοντά σου. Αντί όμως να γίνεσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διερευνήσεις τα αίτια που σε οδήγησαν στο να μείνεις χωρίς φίλους. Ήταν οι πολλές ώρες εργασίας; Μία νέα ερωτική σχέση; Το ότι απέκτησες μωρό; Τα προβλήματά σου; Η άσχημη ψυχολογική σου κατάσταση; Εντόπισε την αιτία, έτσι ώστε να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές, για να έρθεις πιο κοντά με τους φίλους που νιώθεις ότι έχεις χάσει. Ταυτόχρονα όμως αναρωτήσου ποιοι φίλοι ήταν δίπλα σου σ’ αυτές στις απαιτητικές περιόδους της ζωής σου. Μήπως σε άκουσα να λες κανένας; (άουτς, αυτό πονάει) Ή μήπως τελικά έχεις φίλους που απλά εσύ δεν τους επιτρέπεις να είναι τόσο κοντά σου; Και στις δύο περιπτώσεις ξέρεις περίπου πώς να κινηθείς. Είτε αναζητώντας νέους φίλους, που ν’ ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου είτε φροντίζοντας να επενδύσεις περισσότερο στις υπάρχουσες σχέσεις.

Δεν υπάρχει φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας

Κι όμως, φιλία μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στα δύο φύλα. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δυσκολεύομαι να το πιστέψω, όμως η Γεωργία – Χριστίνα Κανελλοπούλου επιμένει ότι η φιλία ανήκει στους ανθρώπους και όχι στα φύλα. Παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα δύο φύλα, δεν είναι μόνο η ερωτική έλξη που μπορεί να συνδέσει έναν άνδρα και μια γυναίκα. Υπάρχουν και πολλά κομμάτια που μπορούν να τους συνδέσουν σε επίπεδο φιλίας, ιδιαίτερα όταν είναι ξεκάθαρα τα όρια. Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι στη φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι λιγότερα τα ποσοστά ανταγωνισμού και ανασφάλειας που μπορεί να βιώσεις, σε σύγκριση με μία φίλια με άτομο του ίδιου φύλου. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό.

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι στη φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι λιγότερα τα ποσοστά ανταγωνισμού και ανασφάλειας.

Δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα σε μία φιλία

Η αλήθεια είναι πως σπάνια απουσιάζουν ανάμεσα σε φίλους συναισθήματα όπως ζήλια, ο ανταγωνισμός ή ανασφάλεια. Η ζήλια μπορεί να παρουσιαστεί σε θέματα ερωτικά, επαγγελματικά ή εμφάνισης, ακόμα κι ανάμεσα στα πιο καλά φιλαράκια. Το σημαντικό είναι κάθε συναίσθημα, ακόμα και αρνητικό, να το εκφράζεις άμεσα και με ειλικρίνεια (κατά προτίμηση όμως με ευγένεια), αντί να ακυρώνεις με ακραίες αντιδράσεις μια φιλία. Αντιστάσου, λοιπόν, σε δυνατά ξεσπάσματα θυμού και προτίμησε το φιλικό διάλογο. Πριν το κάνεις, δώσε χρόνο στον εαυτό σου, για να σκεφτείς και να συγκρίνεις τα θετικά με τα αρνητικά συναισθήματα που σου δίνει μια φιλία, που κάποια στιγμή έχει φτάσει να σε προβληματίζει για τον οποιοδήποτε λόγο. Αποφάσισε με καθαρό μυαλό αν αυτό το πρόσωπο θέλεις πραγματικά να συνεχίσει να είναι κοντά σου.

Η αληθινή φιλία διαρκεί για πάντα

Η αλήθεια είναι πως δε διαρκούν όλες οι φιλίες για πάντα. Όσο περνάει ο καιρός αλλάζεις τόσο εσύ όσο και οι φίλοι σου. Αλλάζουν τα δεδομένα της ζωής σου κι αυτά που επιθυμείς να πάρεις ή να δώσεις στη σχέση σας. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου, θα υπάρξουν φίλοι που θα αφήσεις πίσω σου, φίλοι που θα επιλέξουν να σε εγκαταλείψουν, φίλοι που δε θα ταιριάζεις άλλο πια μαζί τους. Όμως, θα υπάρξουν κι αυτοί που θα συνεχίσουν να είναι συνοδοιπόροι σου και θα παραμείνουν δίπλα σου και στα καλά και τα άσχημα. Εκείνοι με τους οποίους θα συνεχίσεις να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια με ασήμαντη αφορμή. Με τους οποίους θα επιτρέψεις στα δάκρυά σου να κυλήσουν στα μάγουλά σου, χωρίς να ντραπείς. Αυτούς τoυς τελευταίους να τους αγαπάς λίγο περισσότερο!

Διάβασε ακόμα:

Mία Life Coach Σε Βοηθάει Να Αποκτήσεις Περισσότερους Και Καλύτερους Φίλους

Υπάρχουν 3 Κατηγορίες Φίλων. Σε Ποια Ανήκουν Οι Δικοί Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.