Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημασία έχει να αξιολογείς την πρόοδο σου.
-Γιατί δεν θα σε βοηθήσει η αλαζονεία.


Όταν θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους έρχεσαι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μην καταφέρεις τελικά να τους πραγματοποιήσεις, ιδιαίτερα αν οι στόχοι σου δεν είναι σαφείς, αν δεν τηρήσεις το χρονοδιάγραμμα που φτιάχνεις ή τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Υπάρχουν όμως 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μη χάσεις το κίνητρό σου και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου με επιτυχία.

1.Θέσε συγκεκριμένους στόχους

Θα πρέπει πρωτίστως να ξέρεις τι θέλεις να επιτύχεις. Η απουσία των στόχων σε εμποδίζει να προχωρήσεις προς τα μπροστά – όσο μεγάλη και αν είναι η προσπάθειά σου. Αντίθετα, αν έχεις στόχους, όσο δύσκολοι και αν είναι, έχεις μία κατεύθυνση, έναν προορισμό που σε κάνει να προχωράς μπροστά.

“Όταν θέτεις στόχους είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις το ανέφικτο εφικτό” — Tony Robbins

2.Αξιολόγησε την πρόοδό σου

Προκειμένου να μένεις πιστός στους στόχους σου, θα πρέπει κάθε τόσο να αξιολογείς την πρόοδό σου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Θέσε μικρότερους στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που τους πραγματοποιείς. Οι μικροί στόχοι σταδιακά θα σε οδηγήσουν στους μεγαλύτερους.

3.Βρες έναν μέντορα

Το να ακούς την άποψη ενός ατόμου που εμπιστεύεσαι θα βοηθήσει τις σκέψεις και τις κινήσεις σου. Αν βασίζεσαι μόνο στη δική σου άποψη είναι δύσκολο να σκέφτεσαι καθαρά. Αν, όμως, απευθυνθείς σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, θα σε βοηθήσει να δεις και την άλλη πλευρά του νομίσματος ή κάτι που εσύ από μόνος σου ενδεχομένως δεν μπορείς να κάνεις. Το σωστό πρόσωπο θα σε βοηθήσει να κρίνεις αντικειμενικά χωρίς να επηρεάζεσαι από τα συναισθήματά σου.

4.Διατήρησε την καθαρή σου σκέψη

Ο τρόπος που παίρνεις τις αποφάσεις σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενδεχόμενων λαθών. Ό,τι και να συμβαίνει γύρω σου, θα πρέπει να διατηρείς την λογική σου και να σκέφτεσαι ψύχραιμα. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Πριν από κάθε σου απάντηση ή απόφαση πάρε τον χρόνο σου. Κάνε μία μικρή παύση και σκέψου καλά τις πιθανές συνέπειες.

5.Μην φέρεσαι αλαζονικά

Μην αφήνεις μία επιτυχία να αλλάζει τον τρόπο σκέψης σου και μην φέρεσαι αλαζονικά. Αν αναρωτιέσαι πώς θα το κάνεις αυτό, είναι απλό: στο τέλος κάθε ημέρας σκέψου τι μπορείς να κάνεις ακόμα καλύτερα αύριο. Συνέχισε να δίνεις σημασία στα μικρά και καθημερινά πράγματα και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τι έχεις ανάγκη και τι θέλεις να καταφέρεις.

Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή και αυτοέλεγχο για να πετύχεις τους στόχους σου. Υπάρχουν γύρω σου πολλά που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε κάνουν να παρεκκλίνεις. Διατήρησε όμως τον έλεγχό σου και δείξε πειθαρχία. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να κάνεις το ανέφικτο εφικτό. 

 

Διάβασε ακόμα:

Win – Win. H Νοοτροπία Που Πρέπει Να Υιοθετήσεις Για Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου

Αυτο-Ύπνωση. Η Εμπειρία Που Σε Βοηθάει Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου Με Τη Δύναμη Του Μυαλού Σου

Author(s)

  • Elle Kaplan

    ειδική σε θέματα ευεξίας

    Η Elle Kaplan είναι οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ευεξίας.