Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να συνδυάσεις καριέρα και μητρότητα.
-Τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου σαν εργαζόμενη μητέρα.


Αν θέλεις μια καλή συμβουλή, θα πρέπει σίγουρα να ρωτήσεις τη μαμά σου. Αν πάλι θέλεις συμβουλές για το πώς θα γίνεις καλύτερη επαγγελματίας, την ώρα που πασχίζεις να είσαι και μαμά, τότε θα πρέπει να ζητήσεις συμβουλή από μια μαμά που είναι και γενική διευθύντρια επιχείρησης.

Μιλήσαμε με 5 μαμάδες που είναι ο ορισμός του mom boss και μας αποκαλύπτουν τα δικά τους μαθήματα ζωής, ώστε να τα εφαρμόσεις και εσύ. Για να είμαστε μάλιστα δίκαιοι, οφείλουμε να τονίσουμε ότι και οι μπαμπάδες έχουν το δικό τους φορτίο σχετικά με την αέναη μάχη μεταξύ πατρότητας και καριέρας, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο Πρίγκιπας Χάρι, όταν πήρε μια άδεια από τα βασιλικά του καθήκοντα για να αφοσιωθεί στον γιο του.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ζητήσαμε συμβουλές από σούπερ μαμάδες και θα τις βρεις παρακάτω:

Χρησιμοποίησε τον χρόνο σου σοφά

Αυτή είναι μια πολύτιμη συμβουλή είτε έχεις παιδιά, είτε όχι. Η Jennifer Hyman, επικεφαλής και ιδρύτρια εταιρίας, αναφέρει ότι το να γίνει μαμά την έκανε πιο αποτελεσματική σε γενικές γραμμές.

«Νομίζω ότι πλέον σκέπτομαι με το πώς θα φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα, άμεσα», είπε στο CNN το 2018. «Σκέφτηκα πολλές φορές ότι οι συναντήσεις μου δεν πρέπει να κρατάνε ώρες αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε πιο σύντομες συνεδριάσεις για να έχουμε χρόνο μετά να κάνουμε όλα όσα συζητήσαμε με αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Χρησιμοποίησε τις προσωπικές σου εμπειρίες στην επαγγελματική σου ζωή

Το 2014, η γενική διευθύντρια του YouTube, Susan Wojcicki υποστήριξε στην Wall Street Journal ότι το να παίρνει μια μητέρα την κλασική άδεια μητρότητας, κάνει καλό στην δουλειά της. Αυτό, σύμφωνα με τα όσα είπε έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες επιστρέφουν στη δουλειά σαν μητέρες πλέον, κάτι που τους έχει δώσει μαθήματα ζωής. «Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι το να γίνεις μητέρα σου δίνει ένα σκοπό στην ζωή σου, σε κάνει πιο συμπονετική και σου δίνει την ευκαιρία να θέτεις προτεραιότητες. Προσωπικά, με βοήθησε να καταλάβω τις ανάγκες και τις ανησυχίες που έχουν όλες οι μητέρες, που είναι ένα φοβερά δυνατό καταναλωτικό κοινό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κατάλαβε ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά

Μπορεί ο δικός σου τρόπος σκέψης, να μην ταυτίζεται με κάποιου άλλου στην δουλειά ή το περιβάλλον σου. Αυτό είναι κάτι που η πετυχημένη επιχειρηματίας Nancy Green, δεν είχε σκεφτεί πριν κάνει παιδιά. «Το είδα αυτό πολύ καθαρά με τα δυο μου παιδιά, που το καθένα ήταν τελείως διαφορετικό. Το να συνειδητοποιήσεις ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο αντίληψης και σκέψης, σε βοηθάει να μάθεις να δίνεις το σωστό feedback ώστε να κινητοποιείς τους συνεργάτες σου και να έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα», αναφέρει.

Μην ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου

Η δικηγόρος Sheila Lirio Marcelo έμεινε έγκυος μόλις ξεκινούσε την καριέρα της. Η μάχη που έδωσε για να ισορροπήσει την μητρότητα με την επαγγελματική επιτυχία, την ώθησε να φτιάξει το site Care.com, στο οποίο μπορείς να βρεις από καθαριστές για το σπίτι μέχρι νταντάδες. Η ίδια, κατάλαβε μέσω της επιτυχίας της πλατφόρμας ότι πολλές γυναίκες χρειάζονταν βοήθεια για να τα καταφέρουν. «Σαν γυναίκες, και σαν γυναίκες καριέρας συχνά βάζουμε τους άλλους πάνω από τον εαυτό μας και ξεχνάμε ότι πρέπει να μας προσέχουμε», είπε σε συνέντευξη το 2016. «Για να είσαι σωστή leader πρέπει να εστιάσεις στον εαυτό σου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να θυμάσαι τι πραγματικά μετράει στην ζωή σου

Η ιδρύτρια του Thrive Global, Arianna Huffington, η οποία έχει δύο κόρες, έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς είναι να συνδυάζεις την καριέρα σου με μια δεμένη οικογένεια.

Στο βιβλίο της βιβλίο Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder, γράφει μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά της την βοηθούν να θυμάται τι έχει πραγματικά σημασία.

«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην προσπάθεια να ισορροπήσεις καριέρα και οικογένεια αλλά υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να το κάνεις πιο εύκολο για σένα», αναφέρει. «Προσωπικά, βρήκα το τέλειο αντίδοτο στην εργασιομανία μου στο πρόσωπο των παιδιών μου. Τα παιδιά μου, μου έδωσαν να καταλάβω ότι η δουλειά δεν είναι το παν. Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχεις παιδιά για να βάλεις σωστές προτεραιότητες, αλλά για εμένα δούλεψε πολύ το γεγονός ότι έγινα μητέρα. Το να περιμένω να δω τα παιδιά μου μετά από μια δύσκολη ημέρα, ήταν το καλύτερο φάρμακο», λέει.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Νιώθεις “Λίγη Μαμά”;

Μαμά Τίγρης. Μήπως Είσαι Και Εσύ;

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.