Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί, αν κόψεις για 21 ημέρες το κάπνισμα, μπορεί να το κόψεις για πάντα.
– Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το κόψεις πριν την ηλικία των 40.


7.000 χημικές ουσίες περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, 69 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αν είσαι όμως καπνιστής ή καπνίστρια, είμαι βέβαιη ότι θα σκεφτείς: “Ουφ! Άρχισε πάλι το κήρυγμα με τα φοβιστικά νούμερα”. Κάνεις λάθος, όμως. Δεν είναι αυτά τα νούμερα για τα οποία θα ήθελα να ενημερωθείς. Είναι άλλα. Σοφά επιλεγμένα κι από έγκυρες πηγές, έτσι ώστε να σε παρακινήσουν να πάρεις την απόφαση να σταματήσεις αυτή τη βλαβερή για την υγεία σου εξάρτηση, αλλά και να σε ενημερώσουν για το πώς μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες διακοπής. Ιδού, λοιπόν, τα νούμερα που χρειάζεται να ξέρεις:

10 χρόνια ζωής

Είναι τα χρόνια που θα κερδίσεις, αν κόψεις το κάπνισμα. Οι καπνιστές χάνουν τουλάχιστον μια δεκαετία ζωής, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ. Αν σκεφτείς και αναλύσεις αυτό το κέρδος, πιθανόν να βρεις ένα καλό κίνητρο για διακοπή. Μαζί φυσικά με το γεγονός ότι το κάπνισμα, εκτός από τη σοβαρή επιβάρυνση που προκαλεί στην υγεία σου, είναι και ο νούμερο ένα παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Γι’ αυτό κόψε το τσιγάρο και φτάσε τα 80!

21 ημέρες

Λέγεται ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια ή να σπάσει μια παλιότερη. Πολλά προγράμματα απεξάρτησης διαμορφώνονται με βάση αυτό το χρονικό διάστημα. Βάλε, λοιπόν, στόχο να φτάσεις τις 21 ημέρες χωρίς να καπνίσεις και το πιθανότερο είναι ότι θα διαπιστώσεις ότι ο εγκέφαλος σου θα είναι με το μέρος σου σε αυτή σου την προσπάθεια μετά το πέρας των τριών εβδομάδων. Μετά τις 21 ημέρες και τα συμπτώματα της στέρησης θα είναι λιγότερο έντονα, αλλά και η πιθανότητα να απεξαρτηθείς αυξάνεται.

Πριν τα 40

Η διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου που συνδέεται με το συνεχιζόμενο κάπνισμα κατά περίπου 90%, εξηγεί η Μάρθα Ανδρίτσου, Πνευμονολόγος και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αποδόθηκε στη συχνή έναρξη του καπνίσματος πριν τα 18 έτη.

Αυτό είναι σίγουρα μια πληροφορία που χρειάζεται να ξέρεις αν είσαι ο τύπος που έχει στο μυαλό του ότι κάποια στιγμή θα κόψει το κάπνισμα. Φυσικά, όποια κι αν είναι η ηλικία σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις το κάπνισμα άμεσα. Όμως, αν πλησιάζεις τα 40, έχεις έναν λόγο παραπάνω να επισπεύσεις την απόφαση διακοπής.

1 χρόνο μετά

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από τη μέρα που θα κόψεις το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων μειώνεται στο μισό από ότι αν κάπνιζες. Γιατί επέλεξα από όλα τα “δώρα” που θα σου αποφέρει η διακοπή καπνίσματος να σου αναφέρω αυτό; Επειδή τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επομένως, το κέρδος για την καρδιά σου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι σίγουρα ένα σημαντικό κίνητρο για να πάρεις την απόφαση να το κόψεις.

35 έως 55% επιτυχία

Μόνο το 3-5% των καπνιστών θα καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα μόνοι τους χωρίς εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, εξηγεί η κυρία Μάρθα Ανδρίτσου. Αν όμως απευθυνθούν σε ένα ιατρείο Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος, το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται στο 35% και μπορεί να φτάσει έως και 55%. Στα ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιλαμβάνει απεξάρτηση από τη νικοτίνη με τη βοήθεια φαρμάκων, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης ανάλογα με το ιστορικό και το προφίλ του κάθε ασθενή. Ασθενής ο καπνιστής; Θα με ρωτήσεις. Και θα σου απαντήσω κουνώντας το κεφάλι καταφατικά. Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρείται Χρόνια Νόσος. Και ως νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται στοχευμένα και με τα κατάλληλα όπλα. 

 

Διάβασε ακόμα:

Ένας Ακόμα Λόγος Που Ίσως Δεν Ήξερες Για Να Κόψεις Το Τσιγάρο

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.