Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Σε πόση πρέπει να σταματάς να μετράς προβατάκια.
-Γιατί δεν αρκεί να κοιμάσαι παραπάνω μόνο τα Σαββατοκύριακα.


Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κοιμούνται 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Αλλά αυτό το νούμερο είναι ένας γενικός κανόνας και οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως υποστηρίζει ο ειδικός του ύπνου και συγγραφέας Dr. Michael Breus “Η ποσότητα ύπνου που χρειάζομαι διαφέρει από την ποσότητα ύπνου που χρειάζεσαι. Για την ακρίβεια, η ποσότητα ύπνου που χρειάζεσαι διαφέρει ανάλογα με τον αν είσαι έγκυος, αν είσαι ηλικιωμένος, αν έχεις προβλήματα υγείας.”

Οπότε, πώς ξέρεις ότι κοιμάσαι αρκετά;

Ο Breus υποστηρίζει ότι μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας στον εαυτό σου τις παρακάτω 5 ερωτήσεις. Αν απαντήσεις “όχι” σε όλες ή σχεδόν όλες, μάλλον ξεκουράζεσαι αρκετά. Αλλά αν απαντήσεις “ναι” τουλάχιστον σε δύο, τότε πιθανότατα πρέπει να κοιμάσαι περισσότερο.

1.Κοιμάσαι πριν ακόμα ξαπλώσεις;

Αν είσαι αρκετά ξεκούραστος, δεν κοιμάσαι αμέσως. Σύμφωνα με τον Breus, αν κοιμάσαι με το που ξαπλώσεις, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Ο ύπνος είναι μία διαδικασία και κανονικά πρέπει να παίρνει μεταξύ 15 και 25 λεπτά. Οπότε, αν κοιμάσαι μέσα σε 5 λεπτά, μάλλον έχεις έλλειψη ύπνου.

2.Πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι περισσότερες από δύο φορες;

Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο που κοιμάται αρκετά, πρέπει να μπορεί να ξυπνάει χωρίς ξυπνητήρι, σύμφωνα με την Dr. Cindy Geyer. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν επιλέγουμε πότε θα ξυπνήσουμε, οπότε χρειαζόμαστε το ξυπνητήρι. Αλλά παρατήρησε αν χρησιμοποιείς υπερβολικά το κουμπί της αναβολής. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να κοιμάσαι περισσότερο.

3.Κοιμάσαι περισσότερο τα Σαββατοκύριακα;

Ο Breus εξήγησε ότι το να κοιμάσαι περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, δείχνει ότι δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. Ιδανικά, θα πρέπει να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα. Αν το κάνεις αυτό, θα κοιμάσαι καλύτερα χωρίς διακοπές. Επιπλέον, το να ξυπνάς το μεσημέρι του Σαββάτου δεν αναπληρώνει τον χαμένο ύπνο τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, καθώς δεν είναι δυνατό να αναπληρώσεις ύπνο σύμφωνα με το National Sleep Foundation.

4.Πίνεις περισσότερα από δύο καφεϊνούχα ροφήματα τη μέρα;

Η καφεΐνη δεν είναι κακό πράγμα. Για την ακρίβεια, η κατανάλωσή της συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για πολλές αρρώστιες (αν και σημασία έχει πόση ζάχαρη και κρέμα προσθέτεις στον καφέ σου). Αλλά η εξάρτηση από τον καφέ για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου δείχνει ότι δεν τηρείς υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν λοιπόν καταναλώνεις περισσότερα από 2 καφεϊνούχα ροφήματα τη μέρα ή πίνεις καφέ μετά τις 14.00, είναι πολύ πιθανό να είσαι κουρασμένος.

5.Έχεις συχνές λιγούρες για λιπαρά φαγητά με πολλές θερμίδες;

Ο Breus υποστηρίζει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στη λιγούρα για παχυντικά φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα σώματά μας εκκρίνουν αδρεναλίνη και την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Η κατανάλωση λιπαρών φαγητών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση μιας ηρεμιστικής ορμόνης, της σεροτονίνης. Σύμφωνα με τον Breus, ο εγκέφαλος δεν επιθυμεί να βρίσκεται η κορτιζόλη σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε προκαλεί μία λιγούρα π.χ. για ένα ντόνατ. Με αυτόν τον τρόπο, η σεροτονίνη κορυφώνεται και η κορτιζόλη πέφτει. Μην ξεχνάς ότι οι λιγούρες δεν είναι πάντα κακές και δεν πρέπει να αισθάνεσαι τύψεις αν υποκύπτεις μερικές φορές. Αλλά οι συχνές μεταμεσονύχτιες λιγούρες για λιπαρά και παχυντικά φαγητά θα μπορούσαν να υποδεικνύουν έλλειψη ύπνου.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Κάνεις Πριν Πας Για Ύπνο Για Λιγότερο Άγχος

Τι Λέει Το National Geographic Για Τον Ύπνο;

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.