Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι μπορεί να σημαίνουν οι δημόσιοι τσακωμοί.
– Γιατί η τέλεια εξωτερική εικόνα είναι εκνευριστική.


Αν ανήκεις στην κατηγορία ζευγάρι, ίσως έχεις διαπιστώσει ότι στην προσπάθειά σου να εντοπίσεις άλλα ζευγάρια για να κάνετε όλοι μαζί παρέα ανακαλύπτεις ότι η αποστολή τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη. Είναι και θέμα μαθηματικών. Αν είναι δύσκολο να ταιριάξουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους, σίγουρα είναι πιο δύσκολο να ταιριάξουν τέσσερις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ζευγάρια. Είναι αναμενόμενο επομένως με κάποιους ν’ ανακαλύψεις σχεδόν αμέσως ότι απλά δεν ταιριάζεις. Με άλλους ότι περνάς καλά, αλλά όχι τόσο καλά όσο θα ήθελες. Και με άλλους προβληματίζεσαι, παρόλο που σας δένει μια δυνατή φιλία. Η Γεωργία Πουλημενέα, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχολόγος Υγείας εξηγεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποιες εκνευριστικές συνήθειες των ζευγαριών, πράγμα που μπορεί να σε καθοδηγήσει αναλόγως στο μονοπάτι των θετικών αλλαγών. Μην ξεχνάς ότι σε κάποιο από τα πιο κάτω ζευγάρια μπορεί να ανήκεις κι εσύ.

1.Είναι αχώριστοι

Που σημαίνει ότι κάνουν τα πάντα μαζί. Περνούν όλο τον ελεύθερό τους χρόνο παρέα. Δεν είναι ποτέ μόνοι με τον εαυτό τους. Δεν βλέπουν ποτέ τους φίλους τους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Για ξεχωριστές εξόδους ή ταξιδάκια με φίλους ο ένας χωρίς την παρουσία του άλλου ούτε συζήτηση. Αν υπάρχει χειρότερο; Υπάρχει! Προσπαθούν φανατικά να πείσουν τα υπόλοιπα ζευγάρια ότι αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας σε μια συντροφική σχέση.

Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; Συχνά το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι είναι αχώριστοι και δεν κρατούν κάποιο προσωπικό χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του, μπορεί να υποδηλώνει ανάγκη ελέγχου του ενός συντρόφου στη ζωή του άλλου και έλλειψη εμπιστοσύνης. Για να διατηρηθεί υγιής μια σχέση, χρειάζεται τα μέλη της να έχουν τον προσωπικό τους χρόνο εκτός από τον κοινό που φυσικά είναι εξίσου σημαντικός. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανανεώνονται μέσα από τον δικό τους χρόνο με φίλους ή με τον εαυτό τους και επιστρέφουν στο ταίρι τους πιο ανανεωμένοι και πιο δοτικοί, κάτι που επιδρά σαν τονωτική ένεση στη σχέση.

2.Τσακώνονται συνεχώς μπροστά σε τρίτους

Είναι τα ζευγάρια που παρακολουθείς πολλές φορές αμήχανα να διαφωνούν σε έντονο ύφος. Μπορεί να γίνει μάλιστα και χειρότερο, καθώς μπορεί να εμπλέξουν και τους παρευρισκόμενους, πιέζοντάς τους να πουν τη γνώμη τους, να πάρουν το μέρος του ενός από τους δύο ή να κάνουν τον διαιτητή. Το να διαφωνήσει ένα ζευγάρι κατά περιόδους μπροστά στους φίλους του δεν αποκλείεται φυσικά να συμβεί. Όταν όμως αυτός είναι ο κανόνας, υποδηλώνει μια συνήθεια που μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Γιατί να θέλει κάποιος να κάνει παρέα μ’ ένα ζευγάρι που συνεχώς είναι σε κόντρα;

Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; Εκτός από την ανάγκη για προσοχή, υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μια ανταγωνιστική σχέση, της οποίας η ένταση εκτονώνεται και μπροστά σε άλλους. Τα ζευγάρια αυτά νιώθουν ανώριμα να διαχειριστούν οποιαδήποτε διαφωνία με πιο “ενήλικο” τρόπο και συχνά θυμίζουν παιδιά που καβγαδίζουν στην αυλή του σχολείου.

3.Θέλουν να παντρέψουν όλα τα ζευγάρια

Πράγματι ορισμένα ζευγάρια ασχολούνται υπερβολικά με το να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά οι φίλοι τους ή οι συγγενείς τους. Κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις. Θεωρούν αποτυχημένο ή ελλιπή όποιον δεν έχει σύντροφο ή οικογένεια. Οργανώνουν ραντεβού στα τυφλά και στα φανερά για τους άλλους. Παρόλο που είναι όμορφο πράγμα η δημιουργία οικογένειας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση του καθενός πότε θα νιώσει έτοιμος για αυτό το βήμα.

Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; Το ζευγάρι που επιμένει και ασχολείται συνεχώς με την “αποκατάσταση” των φίλων του φανερώνει ένα άγχος για το αν έπραξε καλά που παντρεύτηκε. Πιθανόν μάλιστα να αποζητά επιβεβαίωση της απόφασής του, προτρέποντας – ενίοτε πιεστικά – κι άλλους να κάνουν το ίδιο βήμα, εξηγεί η Γεωργία Πουλημενέα.

4.Θέλουν να έχουν μια τέλεια εξωτερική εικόνα

Πρόκειται για τα ζευγάρια τα οποία δεν μαλώνουν ποτέ ή τουλάχιστον έτσι λένε, συμφωνούν στα πάντα και γενικά δεν αντιμετωπίζουν την παραμικρή δυσκολία στη σχέση τους. Ιδίως όταν σε φιλικές συζητήσεις αναφερθούν κάποιες διαδεδομένες διαφορές ανάμεσα στους συντρόφους, το συγκεκριμένο ζευγάρι σπεύδει να τονίσει πως οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή διαφορά και ότι είναι απόλυτα ταιριαστοί σε όλα. Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε ότι μια σχέση συνεπάγεται τη συνύπαρξη δυο ανθρώπων που μοιράζονται κοινά συναισθήματα, όμως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προσωπικότητες κι αυτό είναι κάτι απολύτως θεμιτό.

Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; Η πλήρης ταύτιση μπορεί να υποδηλώνει καταπίεση της προσωπικής ταυτότητας του ενός ή και των δύο συντρόφων. Μπορεί να αποκαλύπτει την αδυναμία των μελών της σχέσης να είναι ο πραγματικός εαυτός τους μέσα στη σχέση. Επίσης, μέσω αυτής της συμπεριφοράς το ζευγάρι δείχνει να ανησυχεί πολύ για την εξωτερική του εικόνα. Συχνά τέτοιες περιπτώσεις ζευγαριών μπορεί να αποδειχθεί ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν πιθανές δυσκολίες και διαφορές.

5.Όλα τα θέματα συζήτησης περιστρέφονται γύρω από τα παιδιά τους

Όποιος είναι γονιός καταλαβαίνει φυσικά ότι ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τη ζωή και την ύπαρξή σου με έναν μοναδικό τρόπο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, επομένως, να μιλήσει ένα ζευγάρι με τους φίλους του για τα επιτεύγματα των παιδιών του. Όταν, όμως, αυτό γίνεται ασταμάτητα ή αποτελεί το μόνο θέμα συζήτησης, τότε πιθανόν να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; Είναι πιθανό το ζευγάρι να έχει χάσει την μεταξύ του επικοινωνία, τις κοινές του ασχολίες, το πάθος του σε άλλους τομείς και να γεμίζει το κενό με τη ζωή των παιδιών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τον περίγυρο που πιθανόν να βαριέται την επικοινωνία με άτομα που περιορίζονται στη συγκεκριμένη μόνο θεματολογία, είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν και τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανόν να αισθάνονται ότι πρέπει να αφήνουν τους γονείς να εμπλέκονται αρκετά στη ζωή τους, προκειμένου να παίρνουν κι αυτοί μια δόση χαράς, εφόσον η δική τους ζωή δεν έχει ενδιαφέρον για τους ίδιους.

Διάβασε ακόμα:

Σχέση Χωρίς Αγάπη; Γιατί Να Πεις Όχι

Δυνατός Έρωτας Στη Μόνιμη Σχέση. Υπάρχει;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.