Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει το φυσικό φως.
-Γιατί η μινιμαλιστική προσέγγιση θα σε βοηθήσει.


Όλοι έχουμε μπει σε χώρους που αγαπάμε και αισθανθήκαμε μια ξεχωριστή αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας. Ένας χαλαρωτικός χώρος μπορεί να επιτρέψει σε όλους τους αισθητηριακούς μας κόσμους να ζωντανέψουν και δεν μπορούμε καν να το εξηγήσουμε. Καθώς σκέφτεσαι τους αγαπημένους σου χώρους, λάβε υπόψη σου ότι ο οποιοσδήποτε χώρος που προκαλεί γείωση έχει πιθανότατα σχεδιαστεί με αυτό το κριτήριο. 

Τα στοιχεία διακόσμησης ενός χώρου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεση όποιου εισέρχεται σε αυτόν. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τον τρόπο που θέλουμε να νιώθουμε, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, δεν αφορά μόνο αυτούς που διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς. Κάθε σχεδιαστική απόφαση με πρόθεση, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή. 

Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες που μπορείς να λάβεις υπόψη σου καθώς δημιουργείς το δικό σου χώρο γαλήνης και ηρεμίας: 

Αύξησε το φυσικό φως

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το φυσικό φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και ότι το στρες μπορεί να περιοριστεί, καθώς ευθυγραμμίζονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί. Εξέτασε το ενδεχόμενο να αφαιρέσεις τις βαριές κουρτίνες ή τα ξύλινα παντζούρια που περιορίζουν το φυσικό φως και σκοτεινιάζουν έναν χώρο. Η προσθήκη μίνιμαλ επιλογών, όπως σκίαστρων σε ουδέτερα χρώματα θα λύσει τόσο λειτουργικά, όσο και διακοσμητικά προβλήματα. Επανατοποθέτησε έπιπλα που ίσως εμποδίζουν το φυσικό φως να εισχωρήσει. 

Χρησιμοποίησε γαλήνια, ουδέτερα χρώματα 

Δεν έχει σημασία πόσο φυσικό φως εισχωρεί αν τα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα και τα χαλιά είναι σκούρα. Επίλεξε πιο ανοιχτά και ουδέτερα χρώματα που μοιάζουν σε αυτά που μπορείς να συναντήσεις στον ορίζοντα της θάλασσας. Οι διακοσμητές αγαπούν να παίζουν με τα χρώματα και τα σχέδια, αλλά παρόλο που οι τολμηρές επιλογές προσθέτουν στυλ, δεν δημιουργούν πάντα μια αίσθηση ηρεμίας. Επίλεξε χαλαρωτικά και ξεκάθαρα χρώματα για τους τοίχους και τα μεγαλύτερα έπιπλα. Έχε στο νου σου ότι κάτι που είναι χαλαρωτικό για κάποιον, μπορεί να ενοχλεί κάποιον άλλο, οπότε βασίσου στις προσωπικές σου προτιμήσεις. Αν αγαπάς το χρώμα, επίλεξε μερικά χρώματα που θα λειτουργήσουν σαν αντιθέσεις. Ενσωμάτωσε αυτά τα χρώματα στο χώρο σου και στα έργα τέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου τόνου. Τα πολλά χρώματα μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθείς να πετύχεις. 

Πρόσθεσε απαλότητα στα σχήματα και στις υφές 

Όταν σκέφτεσαι το χώρο σου, επίλεξε σχηματισμούς που δεν κλείνουν τα δωμάτια. Αν ο σχηματισμός των καθισμάτων έχει σχήμα U με αιχμηρές γωνίες και απότομες άκρες, η προσθήκη πιο μαλακών σχημάτων όπως ενός στρογγυλού τραπεζιού θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της εικόνας και της αίσθησης του χώρου. 

Ακόμα και το σχήμα των καθισμάτων μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο χαλαρού περιβάλλοντος. Παρομοίως, η προσθήκη στρογγυλών μαξιλαριών και η αποφυγή εκείνων με αιχμηρές άκρες θα συνεισφέρει στον στόχο. 

Πραγματικά όσο λιγότερο τόσο καλύτερο

Πάρα πολλά πράγματα στο χώρο σου μπορούν να προκαλέσουν ταραχή. Πολλά μικρά έπιπλα μπορούν να γεμίσουν ένα χώρο, αλλά ίσως προκαλέσουν χάος. Αντ’ αυτού, επίλεξε λιγότερα, μεγαλύτερα κομμάτια που γεμίζουν κατάλληλα το χώρο σου. Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις τα πράγματά σου και να αποθηκεύσεις όλα όσα δεν χρειάζεται να φαίνονται και να ξεφορτωθείς εκείνα που δεν προσφέρουν κάτι. Αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ενός γαλήνιου χώρου. Αν η ιδέα του ξεκαθαρίσματος μοιάζει τρομακτική, δοκίμασε να αντιστρέψεις τη διαδικασία. Ξεκίνα καθαρίζοντας πλήρως το χώρο σου, στη συνέχεια άρχισε να επανατοποθετείς τα αντικείμενα με πλάνο και σχεδιασμό. Μήπως ορισμένα αντικείμενα σου φέρνουν στη μνήμη διασκεδαστικές αναμνήσεις; Μήπως τα κάδρα σού θυμίζουν χαρούμενες στιγμές; Η επιλογή αντικειμένων που έχουν προσωπικό νόημα θα σε οδηγήσει σε ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να δημιουργήσεις στιγμές ευτυχίας μέσα από την αυθεντικότητα

Ψεύτικοι φίλοι: Πώς να τους διακρίνεις

Author(s)

  • Radhika Mehra

    Interior designer

    Η Radhika Mehra είναι η κεντρική διακοσμήτρια στο Radhika Mehra Designs.