Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα διαχειριστείς τον τοξικό φίλο σου.
-Πώς να μην κρατάς κακία, αλλά να παίρνεις τις αποστάσεις σου.


Είναι γνωστό ότι ο τοξικός άνθρωπος παρουσιάζει πολύ χειριστικές συμπεριφορές που στόχο έχουν να δημιουργήσουν τύψεις, ενοχές και πίεση στο άτομο που τις υφίσταται. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ένας φίλος ή ακόμα ένας συγγενής σου.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να δει τα κίνητρα μιας συμπεριφοράς και να καταφέρει να την χειριστεί αποτελεσματικά. Γι’αυτό, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι ιδανικοί στο να μετριάσουν τις συνέπειες των τοξικών συμπεριφορών και να διδαχθούν από αυτές.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τους αρνητικούς ανθρώπους

Όλοι οι άνθρωποι ενίοτε επιδεικνύουν λανθασμένες συμπεριφορές. Η διαφορά έγκειται στην επανάληψη ορισμένων στάσεων και συμπεριφορών από τους τοξικούς ανθρώπους. Αν, επομένως, κάποιος επαναλαμβάνει συμπεριφορές που σε ενοχλούν είναι πιθανό να είναι τοξικός.

Παρακάτω ακολουθούν 4 προσεγγίσεις με τις οποίες οι συναισθηματικά έξυπνοι αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους.

1.Θέτουν σαφή και σταθερά όρια

Τα όρια είναι πολύτιμα για τους συναισθηματικά έξυπνους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τον εσωτερικό τους χώρο και ακολουθούν τις επιθυμίες τους χωρίς να καταπιέζονται από υπόγειες δυνάμεις τρίτων. Πόσω μάλλον απέναντι σε τοξικούς ανθρώπους. Εκεί τα όριά τους είναι αμετακίνητα υποχρεώνοντας το τοξικό άτομο να τα σεβαστεί.

2.Χαρίζουν την ενέργειά τους με σύνεση

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να «ρουφούν» την ενέργεια από τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους ή να καλύψουν τις επιθυμίες τους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, όμως, μένουν πολύ καλά συντονισμένοι με τον εσωτερικό εαυτό τους, ο οποίος τους πληροφορεί πότε μια συναναστροφή τους εξουθενώνει ψυχολογικά. Ξέρουν πότε κάποιος προκαλεί σύγκρουση, πότε πετάει «σπόντες» και μένουν μακριά από αυτές τις προκλήσεις που θα τους εξαντλήσουν χωρίς κανένα όφελος.

3.Δημιουργούν ένα δυνατό δίκτυο υποστήριξης γύρω τους

Ένα τοξικό άτομο συνήθως απομονώνει το άτομο “στόχο” προκειμένου να μπορέσει να το χειραγωγήσει ευκολότερα. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο από το άτομο “στόχο”. Δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης. Έτσι, οποιαδήποτε τοξική συμπεριφορά έχει θεατές κι άλλους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να πουν την γνώμη τους ή να υπερασπιστούν τον συναισθηματικά έξυπνο άνθρωπο.

4.Δεν κρατούν κακία, αλλά τηρούν αποστάσεις

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο “κρατάω κακία” σε κάποιον για το πώς συμπεριφέρθηκε και στο “τηρώ μια απόσταση” γιατί ξέρω ότι αυτή του η συμπεριφορά θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Αυτή τη διαφορά γνωρίζουν πολύ καλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι και τηρούν τις αποστάσεις με τους τοξικούς ανθρώπους. Δεν επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλευτούν εκ νέου, όπως έκαναν στο παρελθόν, σεβόμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους.

Είσαι ψυχολογικά έτοιμος;

Για να μπορέσεις να βάλεις όρια σε έναν τοξικό άνθρωπο, χρειάζεται ψυχολογική προετοιμασία, όπως ακριβώς γυμνάζεσαι σωματικά. Όσο πιο πολύ δυναμώνεις ψυχολογικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον σου. Οι προαναφερθέντες τακτικές σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Μάθε περισσότερα στο mentalcare.gr.

Διάβασε ακόμα:

Φίλοι “Βαμπίρ”. Μήπως Έχεις Και Εσύ;

5 Απλοί Τρόποι Για Να Είσαι Πιο Ευτυχισμένος

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.