Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι καλό το αφεντικό σου να είναι και μέντοράς σου.
-Πότε θα πρέπει να σκεφτείς να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον.


Δεν υπάρχει η τέλεια εργασία. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ακόμα κι οι καριέρες που μοιάζουν να αγγίζουν τα όνειρα, έχουν τα μειονεκτήματά τους.

Είτε όμως κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου είτε όχι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δικαιούσαι να αποκομίζεις από την εργασία πέρα από το μισθό.

Ίσως σκέφτεσαι ότι σε πληρώνουν, οπότε τι άλλο χρειάζεσαι; Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σκέψου ότι αφιερώνεις πολύ χρόνο, ενέργεια και προσοχή στη δουλειά σου. Αυτό σημαίνει ότι ένα εργασιακό περιβάλλον που σου παρέχει κάποια βασικά δεδομένα δεν είναι μόνο για τους τυχερούς, είναι κάτι που πραγματικά αξίζεις να απολαμβάνεις. Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Executive Coach, μοιράζεται τα 4 βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο αξίζει να εργάζεσαι.

1.Ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Να αισθάνεσαι ασφαλής στην εργασία σου, να μπορείς να είσαι αυθεντικός και να μην ανησυχείς ή να νιώθεις ότι απειλείσαι όταν το κάνεις αυτό, πάντα στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής συμπεριφοράς, βέβαια. Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ή ακόμα και bullying σε χώρους εργασίας και διαπιστώνω πως – ξεκινώντας από τις μεγάλες εταιρίες – αναπτύσσονται εσωτερικοί μηχανισμοί για να αποφευχθούν αυτά. Κανένας δεν θα έπρεπε να εργάζεται φοβούμενος μην τον προδώσουν ή τον κατηγορήσουν άδικα. Δικαιούσαι το σεβασμό και μία εταιρική κουλτούρα που δε βρίθει τοξικότητας και λειτουργεί με αξίες ηθικής και σεβασμού.

2.Έναν εργοδότη που επενδύει στην ανάπτυξή σου

Όταν πρόκειται για την καριέρα σου, ο προϊστάμενος, ο διευθυντής ή ο εργοδότης σου μπορεί να είναι ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος. Συζήτησε μαζί του τα όνειρα και τους στόχους σου για επαγγελματική ανάπτυξη έτσι ώστε να λειτουργήσει ως μέντοράς σου και να σου προσφέρει την αναγκαία στήριξη και καθοδήγηση. Η ανάπτυξη των προσωπικών σου δεξιοτήτων θα ανεβάσει εσένα ως επαγγελματία και ταυτόχρονα θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εταιρικών στόχων. Αντίθετα, αν αισθάνεσαι ότι ο προϊστάμενός σου συνεχώς υποσκάπτει τα επιτεύγματά σου, ασκώντας κριτική που δεν είναι εποικοδομητική και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την πρόοδο και την εξέλιξή σου, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αξίζεις περισσότερα και βεβαίως να πάρεις τις αποφάσεις σου για τα επόμενα βήματα.

3.Κατανόηση της προσωπικής σου ζωής

Η εργασία δεν είναι μόνο ένας σημαντικός τομέας της ζωής σου. Είναι ένας τομέας που επηρεάζει και όλους τους υπόλοιπους, π.χ. τον τομέα των οικονομικών, των προσωπικών σχέσεων, της οικογένειας, της κοινωνικής ζωής, κ.α. Η εργασία, όμως, δεν μπορεί να είναι όλη σου η ζωή και πρέπει να βρεις την ισορροπία. Ένας καλός εργοδότης θα πρέπει να το κατανοεί και να το σέβεται αυτό. Ατελείωτα email σε ώρες εκτός εργασίας ή όταν η ομάδα σου γνωρίζει ότι είσαι εκτός και μακριά από την τεχνολογία. Υπερβολικές απαιτήσεις και παράπονα όταν αντιμετωπίζεις μια οικογενειακή κρίση. Τύψεις όταν επιτέλους παίρνεις άδεια. Μήπως αντιμετωπίζεις σε τακτική βάση τέτοιες καταστάσεις;

4.Αναγνώριση της συμβολής σου

Βρίσκεσαι στην εργασία αυτή γιατί κάποιοι σε επέλεξαν και γιατί συνεχώς αποδεικνύεις ότι αξίζει να βρίσκεσαι εκεί. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ρόλος σου, η εργασία σου προσφέρει αξία στην επιχείρηση. Ένα περιβάλλον όπου η αξία και η συνεισφορά
σου αναγνωρίζονται, με συναδέλφους που σε σέβονται και σε εκτιμούν, θα σου δώσει κίνητρο να συνεχίσεις την καλή προσπάθεια και να εξελιχθείς ακόμα καλύτερα. Από την άλλη, μην περιμένεις ότι θα λαμβάνεις διθυραμβικά σχόλια και επιβράβευση κάθε μέρα της εβδομάδας από τους άλλους. Αναγνώρισε πρώτα εσύ τα επιτεύγματά και την αξία σου, μιας και η δική σου αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι τα «μάτια» μέσα από τα οποία θα σε δουν και οι γύρω σου.
Ξεκίνα λοιπόν λέγοντας εσύ πρώτα μπράβο στον εαυτό σου
!

Η Μαρία Παπάζογλου είναι Πιστοποιημένη Career Coach και Executive Coach, Corporate Trainer, Master NLP practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com.

Διάβασε ακόμα:

Πότε Πρέπει Να Πεις “Όχι” Στο Αφεντικό Σου

Γιατί Δεν Είσαι Επιτυχημένος Ενώ Δουλεύεις Σκληρά

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.