Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να δείξεις ότι συμμετέχεις ενεργά σε μια συζήτηση.
-Τι ρόλο παίζουν τα ρούχα που φοράς.


Σου έχουν ζητήσει ποτέ να πεις μερικά πράγματα για σένα; Ίσως είπες ότι επικοινωνείς καλά, ότι προσέχεις τις λεπτομέρειες, ότι είσαι ομαδικός παίκτης. Το νόημα είναι ότι όλοι αυτοπροσδιοριζόμαστε με ορισμένο τρόπο. Ωστόσο, αυτό είναι το παράδοξο. Αυτό που λες δεν σε προσδιορίζει, αλλά αυτό που δείχνεις. Έτσι σε κρίνουν οι άνθρωποι. Αντιδρούν στην εικόνα σου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να εστιάζεις σε αυτό που κάνεις, παρά σε αυτό που λες. Αν θες να πουλήσεις τον εαυτό σου στον κόσμο με αυθεντικό τρόπο, εστίασε σε αυτά τα 4 μικρά πράγματα γιατί λένε πολλά για σένα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι βέβαιο ότι θα κάνεις καλή εντύπωση και θα κερδίσεις το σεβασμό των άλλων.

1. Πόσο συνεπής είσαι

Λέει πολλά όταν κάποιος δεν είναι συνεπής. Φωνάζει αναποτελεσματικότητα, αναξιοπιστία και αποδιοργάνωση. Ένα άτομο που καθυστερεί πάντα δεν καταφέρνει να διαχειριστεί τις ευθύνες του και γενικότερα τη ζωή του.  

Η ασυνέπεια είναι κακή, αλλά είναι χειρότερη όταν εμπλέκονται άλλοι. Βλέπεις, όταν είσαι διαρκώς καθυστερημένος στις συναντήσεις, δείχνεις ότι δε σέβεσαι τους άλλους. Γιατί βάζεις τις δικές σου ανάγκες πρώτες, σπαταλάς τον χρόνο τους και χαλάς την εμπειρία τους. Με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να δυσκολέψει τις σχέσεις σου, γιατί δεν μπορούν να βασιστούν πάνω σου ότι θα κρατήσεις το λόγο σου. Θα σταματήσουν να σε παίρνουν στα σοβαρά. Από την άλλη, όταν συμφωνείς να συναντήσεις κάποιον, και είσαι στην ώρα σου, αυτό το άτομο θα σε σεβαστεί. 

Μπορεί να μοιάζει κάτι μικρό, αλλά αποτελεί δείγμα αυτοσεβασμού, πειθαρχίας και εντιμότητας. Αν όμως καθυστερείς; Δυστυχώς, κανείς δε θα θέλει να κάνει παρέα μαζί σου, γιατί δεν μπορούν να σε εμπιστευτούν. Στην ουσία, αθετείς μια υπόσχεση. Αν θες να είσαι συνεπής, ξεκίνα νωρίτερα. 

2. Πώς συμμετέχεις σε μια συζήτηση

Μια συζήτηση είναι η πιο βασική ανθρώπινη αλληλεπίδραση, που λέει πολλά για εμάς. Όταν μιλάς σε κάποιον, παίζει ρόλο ο τόνος της φωνής σου και το περιεχόμενο της συζήτησης. Και αυτό που προσλαμβάνει, διαμορφώνει την εντύπωσή του για σένα. 

Αλλά υπάρχει ένα κρίσιμο στοιχείο σε μια συζήτηση που συνήθως παραβλέπουμε-οι ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των συζητήσεών σου σημαντικά. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ψυχολογικό Σύλλογο “Οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, ειδικά follow-up ερωτήσεις, είναι πιο συμπαθητικοί στο συνομιλητή τους. Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, ανταποκρίνονται καλύτερα, δηλαδή ακούνε, καταλαβαίνουν, επιβεβαιώνουν και ενδιαφέρονται.” 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις. Μπορείς να νομίζεις ότι γίνεσαι προσβλητικός, αλλά στην πραγματικότητα, αν θες το άλλο άτομο να είναι χαλαρό, κάνε ερωτήσεις. 

3. Πώς ντύνεσαι

Η βιομηχανία της μόδας υπολογίζεται στο 1,5 τρις δολάρια για έναν λόγο. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι άνθρωποι είναι οπτικοί τύποι. Κάποιο υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ματαιοδοξία, αλλά ας μη γελιόμαστε. Το καλό ντύσιμο μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σου υπόσταση σημαντικά. Αυτό αποδεικνύεται από μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, 2 πράγματα αποκαλύφθηκαν: α) τα ρούχα σου δημιουργούν εντυπώσεις, β) τα ρούχα σου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά ως προς το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, ακόμα και χωρίς να σε ξέρουν. 

Παρόλο που η έρευνα αφορούσε την ανδρική μόδα, επηρεάζει όλα τα φύλα. Οπότε, αν θες να δημιουργήσεις μια μακροπρόθεσμη εντύπωση, ξεκίνα να φοράς μοδάτα, έξυπνα και άνετα ρούχα. Ένα άλλο πλεονέκτημα του τέλειου στυλ είναι ότι η προσωπικότητά σου λάμπει και ελκύει ανθρώπους, κάτι που κατ’ επέκταση αυξάνει την αυτοεκτίμησή σου και σου δίνει αυτοπεποίθηση. 

4. Πώς βελτιώνεις τον εαυτό σου

Αν οι συμμαθητές σου από το σχολείο σε συναντούσαν σήμερα, τι θα έλεγαν; Θα τους εντυπωσίαζες; Ή είσαι ακριβώς το ίδιο; Η αλήθεια είναι ότι το σχολείο μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι, να στοχεύουμε ψηλότερα και απαιτεί περισσότερα από εμάς. Αλλά μόλις τελειώσουν οι δυσκολίες, οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατούν. Σταματούν να εξελίσσονται, να μαθαίνουν και να θέτουν προκλήσεις στον εαυτό τους για μια καλύτερη ζωή.

Το μήνυμα πίσω από τη βελτίωση του εαυτού σου είναι ότι τον εκτιμάς, περιμένεις περισσότερα και είσαι ενθουσιασμένος με τη ζωή σου. Πόσο τέλειο είναι αυτό; Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, δεν πρέπει να σταματήσεις ποτέ να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Όταν δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου, προετοιμάζεσαι να απολαύσεις ολόκληρη τη ζωή. Αν είσαι νέος, δημιουργείς ένα μέλλον, για το οποίο θα είσαι περήφανος τις επόμενες δεκαετίες. Αν είσαι μεγαλύτερος, απολαμβάνεις καλή ποιότητα ζωής σήμερα. 

Η αλλαγή αυτών των μικρών πραγμάτων παίρνει χρόνο, γιατί οι συνήθειες χαράσσονται μέσα σου σε μικρή ηλικία. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να κάνεις μικρές αλλαγές και με το πέρασμα του χρόνου, η επίδρασή τους θα σε μεταμορφώσει. Αλλά όσο χρόνο κι αν πάρει, το αξίζει.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί ψωνίζουμε όταν είμαστε αγχωμένοι;

Το αβάσταχτο συναίσθημα της αδικίας