Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου.
-Γιατί πρέπει να συνδυάσεις μία απόλαυση με μία νέα συνήθεια.


Έχεις κι εσύ, όπως όλοι, μία ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει ή θέλεις να κάνεις συχνά και καθημερινά. Απλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν τα κάνεις ποτέ. Ξέρεις τι φταίει; Ότι δεν έχεις βρει τον σωστό τρόπο που θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις μία νέα συνήθεια. Και πίστεψέ με. Αν το καταφέρεις όσο δύσκολο και αν είναι στην αρχή αυτό που θα κάνεις, σύντομα δεν θα σε δυσκολεύει πια γιατί πολύ απλά θα το κάνεις μηχανικά. Δηλαδή; Θα σου βγαίνει φυσικά. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείς να υιοθετήσεις μία καινούργια συνήθεια εύκολα και απλά.

Ο James Clear, στο νέο best seller του με τίτλο “Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones” αναφέρει 4 κανόνες που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και να υιοθετήσεις τη νέα σου συνήθεια:

1.Γίνε πολύ συγκεκριμένος

Η ασάφεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου. Μην γελιέσαι. Το “θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο” δεν είναι ένας ξεκάθαρος στόχος. Είναι κάτι πολύ γενικό και πολύ αόριστο. Αν όντως θέλεις να γυμνάζεσαι περισσότερο, ο στόχος σου πρέπει να είναι αυτός: “κάθε μέρα στις 07.00 θα κάνω βαράκια για μία ώρα στο γυμναστήριο (ή στο δωμάτιό μου)”. Όσο πιο συγκεκριμένος γίνεσαι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να επιτύχεις τον στόχο σου και να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια. Είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν “πρόθεση εκπλήρωσης”. Με απλά λόγια ο στόχος σου πρέπει να έχει την εξής μορφή: “θα κάνω αυτό, την τάδε ώρα, εκεί”. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να θέσεις πιο ξεκάθαρους στόχους, ώστε να τους πετύχεις.

Extra Tip! Αν δεις ότι αυτό δεν λειτουργεί, μπορείς να ενσωματώσεις τη νέα σου συνήθεια σε κάτι που κάνεις ήδη. Οπότε ο στόχος σου τώρα παίρνει αυτή τη μορφή: “αφού κάνω αυτό (αυτό που κάνεις ήδη), θα κάνω αυτό (τη νέα σου συνήθεια). Για παράδειγμα – και για να επιστρέψουμε στον στόχο της γυμναστικής – μπορείς να πεις αφού βγάλω τον σκύλο βόλτα θα κάνω 20 push-ups”.

2.Κάνε ελκυστικό τον στόχο σου

Αν κάτι σε ευχαριστεί, το κάνεις πολύ πιο εύκολα. Βέβαια θα μου πεις αν οι περισσότερες συνήθειές σου ήταν ευχάριστες, θα τις έκανες ήδη. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις όμως είναι ότι όσο λιγότερο ευχάριστο είναι κάτι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να το κάνεις. Άρα τι κάνεις; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να συνδυάσεις κάτι που σε ευχαριστεί με μία νέα συνήθεια που δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις και δεν σε ευχαριστεί και τόσο (temptation bundling). Θα διαπιστώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα την ξεκινήσεις πολύ πιο εύκολα. Σε μπέρδεψα; Θα στο εξηγήσω πιο απλά: θέλεις να ξεκινήσεις γυμναστήριο, αλλά από την άλλη θέλεις να δεις και την αγαπημένη σου σειρά. Πολύ ωραία. Δες την αγαπημένη σου σειρά την ώρα που κάνεις διάδρομο.

Extra Tip! Να θυμάσαι ότι οι γύρω σου σε επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις. Άρα τι πρέπει να κάνεις; Να περνάς περισσότερο χρόνο με τα άτομα εκείνα που κάνουν ήδη αυτό που θέλεις να ξεκινήσεις. Η θετική του επιρροή θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις πιο εύκολα τη νέα σου συνήθεια.

Όσο πιο συγκεκριμένος γίνεσαι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να επιτύχεις τον στόχο σου και να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια.

3.Θυμήσου: τα πράγματα είναι απλά

Σίγουρα σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μία όχι και τόσο ευχάριστη συνήθεια. Απόλυτα λογικό. Μπορείς όμως να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον για να κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα και να μην την αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία ή πρόκληση. Ας δώσουμε και πάλι ένα παράδειγμα. Αντί να λιώσεις στον καναπέ βλέποντας σειρές, θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό το πρωί της Κυριακής, όπως γυμναστική. Πολύ ωραία. Ετοίμασε τα ρούχα σου από το προηγούμενο βράδυ και εξαφάνισε το laptop ή το τηλεκοντρόλ σου. Αν πάλι θέλεις να τρως πιο υγιεινά, βάλε μερικά φρούτα σε εμφανές σημείο και εξαφάνισε όλα τα ακατάλληλα σνακς. Το θέμα είναι να κάνεις τις συνήθειές σου όσο το δυνατόν πιο εύκολες για να μπορείς να τις ξεκινήσεις πιο εύκολα.

Extra Tip! Να θυμάσαι ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το σημαντικότερο για να χτίσεις μία συνήθεια είναι να είσαι συνεπής. Επομένως είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις μία νέα συνήθεια αν ξεκινήσεις με απλά βήματα. Το σημαντικό από εδώ και στο εξής είναι να διασφαλίσεις ότι θα συνεχίσεις να την κάνεις. Πώς; Ο 4ος κανόνας που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστός στη νέα σου συνήθεια.

4.Επιβράβευσε την προσπάθειά σου

Ο 4ος κανόνας του Clear είναι κατά την άποψή του και ο πιο καθοριστικός για την αλλαγή συμπεριφοράς σου. Επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις τη νέα σου συνήθεια. Η επιβράβευση σημαίνει κίνητρο και το κίνητρο αυξάνει τις πιθανότητες να επαναλάβεις τη νέα σου συνήθεια. Ιδιαίτερα στην αρχή, χρειάζεσαι κάτι που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συνεπής. Η άμεση επιβράβευση κάθε επιτυχίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις και είναι εκείνη που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή.

Extra Tip! Θυμάσαι όταν ήσουνα μικρός που οι γονείς σου σού έταζαν ένα δώρο ως επιβράβευση για τους καλούς σου βαθμούς ή τη σωστή σου συμπεριφορά; Τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες, έπιανε. Γιατί να μην πιάσει και τώρα; Κάνε λοιπόν ένα δώρο στον εαυτό σου και πες του μπράβο που τα κατάφερε γιατι το αξίζει!

Διάβασε ακόμα:

Τα Μικρά Βήματα Είναι Το Μυστικό Για Τις Μεγάλες Αλλαγές

10 Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Μία Στρεσογόνα Αλλαγή

Author(s)

  • Eric Barker

    συγγραφέας

    Ο Eric Barker είναι συγγραφέας και δημιουργός του blog www.bakadesuyo.com, που αφορά σε θέματα αυτοβελτίωσης.