Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ανδρών πλένει τα χέρια του.
-Γιατί οι παντρεμένοι άντρες πάνε πιο συχνά στο γιατρό.


Δεν το λέμε εμείς! Το επιβεβαιώνουν οι έρευνες! Σημαντική μερίδα ανδρών φαίνεται ότι δεν τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής και πρόληψης, σε σχέση με τις γυναίκες για τις οποίες τα νούμερα αποκαλύπτουν ότι είναι πολύ πιο συνεπείς. Ποιες, όμως, είναι οι συνήθειες που ξεχνούν οι άνδρες και που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τους;

Ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια 

Οι περισσότεροι άνδρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Πόσοι, όμως, το κάνουν; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας πραγματοποίησε έρευνα για το πλύσιμο των χεριών σε δημόσιους χώρους μετά τη χρήση τουαλέτας και ανακάλυψε ότι μόλις το 77% των ανδρών έπλεναν τα χέρια τους πριν φύγουν έναντι του 93% που ήταν το ποσοστό για τις γυναίκες. Όμως, και για το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό τα νούμερα έδειξαν ότι οι άνδρες είναι λιγότερο συνεπείς από τις γυναίκες.

Τι πρέπει να θυμούνται: Πολλές ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος, μεταφέρονται, όταν τα άπλυτα χέρια αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Σύμφωνα με το American Cleaning Institute, το πλύσιμο των χεριών επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι ένας απλός τρόπος, για να περιφρουρήσει κανείς την υγεία του.

…και τα δόντια

Σύμφωνα με το Academy of General Dentistry and the American Dental Association, οι άνδρες είναι λιγότερο συνεπείς με τους κανόνες που αφορούν τη στοματική τους υγιεινή, σε σχέση με τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 21% πλένει τα δόντια του μετά το φαγητό, σε σχέση με το 30% περίπου των γυναικών. Επίσης, σχεδόν το 50% των ανδρών δεν πλένει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Τέλος, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αμελήσουν την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, αφού σύμφωνα με μελέτη που εκδόθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Periodontology, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποβληθούν σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους των δοντιών τους.

Τι πρέπει να θυμούνται: Ότι η πέτρα και η ουλίτιδα δεν είναι οι μόνες συνέπειες, όταν δεν γίνεται τακτικό πλύσιμο των δοντιών. Έρευνες δείχνουν πιθανή σχέση μεταξύ ουλίτιδας και άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα μάλιστα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, ενήλικες άνδρες, με φτωχή στοματική υγιεινή, έχουν 70% πιο αυξημένο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα, σε σχέση με εκείνους που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα.

Οι άνδρες πάνε 4 φορές λιγότερο συχνά στο γιατρό, όταν προκύπτει πρόβλημα με την υγεία τους, απ’ ότι οι γυναίκες, σύμφωνα με το Center for Disease Control.

Αμελούν το check up

Σύμφωνα με Αμερικανική έρευνα που διεξήχθη από το ιατρικό κέντρο Orlando Health, οι άνδρες μπορούν να θυμηθούν εύκολα ποιο ήταν το μοντέλο του πρώτου τους αυτοκινήτου, αλλά όχι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκαναν check up. Επίσης, οι άνδρες πάνε 4 φορές λιγότερο συχνά στο γιατρό, όταν προκύπτει πρόβλημα με την υγεία τους, απ’ ότι οι γυναίκες, σύμφωνα με το Center for Disease Control.

Τι πρέπει να θυμούνται: Ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας κι ότι η έγκαιρη διάγνωση – στα περισσότερα νοσήματα – μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε πλήρη ίαση. Αμερικανική έρευνα δείχνει, πάντως, ότι οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο συνεπείς στα ετήσια check up υγείας απ’ ό,τι οι ελεύθεροι. Δε διευκρινίζει, ωστόσο, αν αυτό ισχύει επειδή οι θηλυκού γένους σύντροφοί τους υπενθυμίζουν τις καθιερωμένες ιατρικές επισκέψεις ή επειδή ο έγγαμος βίος τους ωθεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που ενθαρρύνει μεταξύ άλλων και τη μεγαλύτερη συνέπεια στους ιατρικούς ελέγχους. 

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Παθολόγος Σου Λέει Τα 5 «ΔΕΝ» Όσων Δεν Αρρωσταίνουν Συχνά  

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.