Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι φταίει και δεν έχεις υγιεινές συνήθειες.
-Πώς να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου για πάντα.


Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όταν θέτουμε έναν στόχο, είναι το ότι δεν έχουμε μια γενική εικόνα του πώς να τον πετύχουμε ή τι μας λείπει και δεν τον έχουμε πετύχει ακόμα. Πολλοί για παράδειγμα, λένε την πρωτοχρονιά ότι θα εστιάσουν στην υγεία τους και στην βελτίωσή της, αλλά δεν ξέρουν σε τι σημείο βρίσκονται και άρα ούτε από πού να ξεκινήσουν. 

Επιπλέον, επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι το να χτίσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ποιοι είμαστε, τον τρόπο ζωής μας αλλά και το να σταματήσουμε ορισμένα πράγματα που ήδη κάνουμε. Δηλαδή, να σταματήσουμε να ζούμε όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, για να σου γίνει κάτι συνήθεια και να συνεχίσεις να το κάνεις, πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωής που έχεις ήδη και όχι να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν.

Το πλάνο που είναι κατάλληλο για εσένα περιέχει μικρές αλλαγές που δεν σου φαίνονται τόσο δύσκολες και μπορούν μάλιστα να γίνουν τις επόμενες ώρες. 

Αν θες να χάσεις βάρος και να συνεχίσεις να κάνεις πιο υγεινές επιλογές χωρίς να αλλάξεις όλον τον τρόπο ζωής σου, σκέψου μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά. Αυτά πρέπει να είναι απλά, πολύ συγκεκριμένα και βέβαια να τα απολαμβάνεις και εσύ ο ίδιος. Για παράδειγμα: Μπορείς να ξεκινήσεις με το να βάζεις λίγα λαχανικά παραπάνω στο πιάτο σου, με το να ετοιμάζεις το πρωινό σου πριν κοιμηθείς ή με το να κοιμάσαι λίγο νωρίτερα. 

Τα παραπάνω βέβαια, πρέπει να σου εντυπωθούν ως προτεραιότητες, δηλαδή πρέπει να καταλάβεις ότι τα κάνεις αυτά γιατί βάζεις τον εαυτό σου πρώτο. Αν τα εφαρμόσεις στο ακέραιο, τότε θέτεις τα προσωπικά σου όρια, κάτι που φυσικά είναι μια πρόκληση για όλους μας. 

Παρακάτω ωστόσο, θα βρεις 3 tips ώστε να θέσεις τα όριά σου σωστά για να δεις αποτελέσματα.

Βήμα 1: Βάλε σαν προτεραιότητα την υγεία σου αξιολογώντας την ρουτίνα που ακολουθείς ανά μέρα, εβδομάδα και μήνα

Το να σκέφτεσαι πού βρίσκεσαι την ώρα που τρως είναι πάρα πολύ σημαντικό, μιας και το περιβάλλον σου είναι αυτό που καθορίζει τα φαγητά και τα σνακ που είναι διαθέσιμα προς κατανάλωση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πού βρίσκεσαι τις περισσότερες ώρες της ημέρας; Πού σπαταλάς τον χρόνο σου και δεν ασκείσαι; Ή για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα, πού βρίσκεσαι όταν παρασύρεσαι και παίρνεις τηγανητές πατάτες αντί για κάτι πιο υγιεινό;

Φτιάξτε το πλάνο σου έχοντας υπόψιν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Παράδειγμα, αν εργάζεσαι από το σπίτι αλλά θέλεις να γυμναστείς, πρέπει να χωρίσεις έτσι τον χρόνο σου ώστε να τα προλάβεις όλα. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τις διατροφικές σου επιλογές.

Αν δηλαδή για παράδειγμα, η δουλειά σου απαιτεί πολλά γεύματα έξω, πρέπει να φτιάξεις το πρόγραμμα σου ώστε ακόμα και αν τρως δείπνο σε κάποιο εστιατόριο, οι επιλογές σου να περιλαμβάνουν λαχανικά και όχι πολλά λιπαρά.

Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι στο ότι το πρώτο βήμα για να τρώμε πιο υγιεινά είναι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, επομένως: Έχοντας θέσει ως στόχο το μεσημεριανό σου γεύμα, κάνε ένα πλάνο για να τρως περισσότερα λαχανικά στο μεσημεριανό, τρεις μέρες την εβδομάδα. Δες πού πρόκειται να πας για να φαγητό ή πρότεινε εσύ μέρη με κατάλληλο μενού. Όπου και αν είσαι, όμως, να θυμάσαι πως θα πρέπει να φας τα λαχανικά σου. Αν σου ακούγεται πολύ δύσκολο, κάν’ το μια φορά την εβδομάδα ή κάνε την αλλαγή σε διαφορετικό γεύμα της ημέρας σου.

Βήμα 2: Θέσε όρια που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμά σου

Αν σου αρέσουν πολύ τα pancakes σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, τότε αν πας εκεί, θα είναι δύσκολο να μην τα πάρεις. Θέσε τα όρια σου, λέγοντας στον εαυτό σου ή στους φίλους σου ότι μπορείς να πας εκεί για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο, και προσπάθησε να φτιάχνεις ο ίδιος το πρωινό στο σπίτι μέσα στην εβδομάδα. 

Επιπλέον, αν τρως πολλά muffins στο εστιατόριο που πηγαίνεις μια φορά τον μήνα με την δουλειά σου, τότε προσπάθησε να πηγαίνεις σε αυτό μόνο εκείνη την φορά. Αν δηλαδή πεις όχι, όλες τις άλλες φορές στα muffins που τόσο σου αρέσουν, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα φας γενικά. 

Θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι αυτή η αλλαγή γίνεται για τη φυσική σου κατάσταση αλλά και για την ψυχική σου υγεία και το ότι το να αρνηθείς κάτι μια φορά, δεν σημαίνει ότι θα το κάνεις κάθε φορά. Επομένως, βάλε στο πρόγραμμά σου τα muffins που τόσο αγαπάς όταν θα είσαι με εκείνους που εσύ θέλεις, εκεί που εσύ θέλεις και όχι όταν στα επιβάλλει ο περίγυρός σου.

Βήμα 3: Βρες ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν bullying στα όριά σου 

Eκείνοι που κάνουν bullying στα όριά σου μπορεί να είναι άνθρωποι, μέρη ή ακόμα και δραστηριότητες που σε βγάζουν εκτός προγράμματος και σου ρουφάνε την ενέργεια. Εντόπισε ποιοι είναι, τι κρύβουν αλλά και το γιατί επιτρέπεις να σου ασκούν «bullying». Αν για παράδειγμα, εκείνο το μέρος που πηγαίνεις μετά την δουλειά σε επηρεάζει τόσο ώστε να τρως πάντα κάτι ανθυγιεινό για βράδυ, αντιστάθμισε την κατάσταση με το να φας ένα σνακ πριν πας εκεί.

Αν ένας συνάδερφος σου, παίρνει καφέ ίδια ώρα με εσένα και προτείνει να πάρετε ντόνατς, τότε πάρε ένα σνακ πριν από εκείνον ή φάε το μισό σου πρωινό πριν τον συναντήσεις. Αν οι φίλοι σου παραγγέλνουν μη υγιεινά φαγητά ”για τη μέση”, όταν τρώτε όλοι μαζί στο εστιατόριο τότε πες από πριν ότι θα παραγγείλεις ένα πιο υγιεινό μενού, και θα μοιραστείτε κάτι λιγότερο παχυντικό.

Να θυμάσαι!

Η αληθινή, γνήσια και μακράς διάρκειας αγάπη για τον εαυτό σου, απαιτεί να θέσεις προσωπικούς στόχους για την υγεία σου που θα επηρεάσει το φαγητό και την άσκηση που επιλέγεις αλλά και τα όρια σου, προκειμένου να παραμείνεις πιστός σε αυτά. Με τον καιρό, θα δεις ότι θα υιοθετήσεις νέες συνήθειες που θα καλυτερεύσουν την υγεία σου για μια ζωή. 

Διάβασε ακόμα:

Δημοφιλείς δίαιτες στο μικροσκόπιο

Μία ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί πόσους φίλους χρειάζεσαι

Author(s)

  • Jaclyn London

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Jaclyn London είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.