Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κάνει κάποιον καλό φίλο.
-Γιατί όταν τον βρεις, πρέπει να τον κρατήσεις.


Οι φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου και δύσκολα μπορείς να τη φανταστείς χωρίς αυτούς. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι δύσκολα θα βρεις πραγματικά καλούς φίλους, με τους οποίους θα αισθανθείς αυτήν την πολυπόθητη αβίαστη οικειότητα και ταυτόχρονα δεν θα ανησυχείς ότι θα σε προδώσουν. Αν είσαι, όμως, αρκετά τυχερός και τους βρεις, φρόντισε να τους κρατήσεις, γιατί εκτός των άλλων κάνουν καλό και στη ψυχολογία σου. Μάθε λοιπόν πώς οι φίλοι:

Σε ενθαρρύνουν να αποκτήσεις κίνητρο

Κι αυτά τα κίνητρα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, το να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή ένα άθλημα ή να βελτιώσεις την εικόνα σου γενικότερα. Όπως αποκάλυψε μία έρευνα του 2012, οι άνθρωποι επηρεάζονται από τους φίλους τους που ασκούνται ή τρέφονται σωστά για να χάσουν βάρος και στο πλαίσιο μίας ομάδας η απώλεια βάρους είναι πιο αποτελεσματική. Ακόμα, οι φίλοι μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις πιο ευτυχισμένος, να αποκτήσεις αυτογνωσία, να σε εμπνεύσουν να πετύχεις τους στόχους σου, να προχωρήσεις στην καριέρα σου και να ζήσεις μία καλύτερη ζωή.

Σε βοηθούν να ξεπεράσεις τις δυσκολίες

Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα στήριγμα. Αν είσαι κοινωνικός τύπος, το πιθανότερο είναι ότι θα αποκτήσεις περισσότερους φίλους. Όμως ακόμα κι αν δεν είσαι να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεσαι εκατοντάδες φίλους στη ζωή σου για εισπράξεις τα θετικά της φιλίας. Απλά φρόντισε να καλλιεργήσεις τις φιλικές σου σχέσεις και επένδυσε σε αυτές που έχουν πραγματική αξία επηρεάζοντας θετικά την ευεξία σου. Αυτοί οι φίλοι θα είναι το στήριγμα που θα χρειαστείς στις δυσκολίες, εκείνοι που θα εκτιμήσουν όσα τους έχεις δώσει και θα θελήσουν να σου το ανταποδώσουν.

Σε δυναμώνουν απέναντι στην απόρριψη

Δυστυχώς δεν κυλούν ομαλά όλες οι σχέσεις σου. Και γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι να σου συμπαρασταθούν. Μία έρευνα του 2011 σε μαθητές δημοτικού έδειξε ότι οι φίλοι βοηθούν τα παιδιά να συγχωρούν πιο εύκολα και να αντιμετωπίζουν το στρες που έχουν από συμμαθητές που τους κοροϊδεύουν ή τους απορρίπτουν. Η ορμόνη του στρες αυξάνεται στα παιδιά που βιώνουν τον αποκλεισμό ή την απόρριψη από τους συμμαθητές τους. Ωστόσο, τα παιδιά που είχαν περισσότερες και στενότερες φιλίες δεν εμφάνιζαν τόσο υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Ακόμα όμως και για τους ενήλικες η απόρριψη είναι ένα δυσάρεστο συμβάν στη ζωή. Γι’ αυτό κι εσύ χρειάζεσαι τους φίλους σου για να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα κάθε φορά που βιώνεις την απόρριψη.

Όπως σου αποκαλύπτει και η επιστήμη λοιπόν, οι φίλοι σου κάνουν καλό, οπότε φρόντισε να βρεις τους σωστούς και κυρίως … να τους κρατήσεις.

Διάβασε ακόμα:

5 Μύθοι Για Τις Φιλίες

Αληθινοί Φίλοι: Πώς Να Τους Αναγνωρίζεις Με Την Πρώτη Ματιά

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.