Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.
-Γιατί κινδυνεύουν ακόμα και οι αδύνατοι.


Δεν είναι όλα τα λίπη ίδια και δεν είναι όλα το ίδιο επικίνδυνα για τον οργανισμό. Κι όταν λέμε λίπος εννοούμε αυτό που συσσωρεύεται στο οργανισμό μας σε διάφορα σημεία του σώματος. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πιο αδύνατοι άνθρωποι είναι ασφαλείς. Εάν έχεις λεπτά πόδια αλλά έχεις επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση σου, θα μπορούσες να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες ενώ υπάρχει και ιδιαίτερη γονιδιακή συσχέτιση. Και για να γίνουμε πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι μιλήσαμε με τον Dr. Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή – Διευθυντή Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το κοιλιακό λίπος αναφέροντας ότι:

Είναι στα γονίδια

Η μελέτη βρήκε ότι ένα ορισμένο γονίδιο προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους περίσσεια σπλαχνικού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος είναι λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, το οποίο εκδηλώνεται ως μια αφρώδη κοιλιά. Το εν λόγω γονίδιο ονομάζεται KLF14, το οποίο αποδείχθηκε ότι τροποποιεί τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στο ανθρώπινο σώμα – πράγμα που σημαίνει ότι το λίπος κατανέμεται γύρω από την κοιλιά και όχι στους γοφούς, ειδικά στους άνδρες.

Έχει πιο σοβαρή επίπτωση στον οργανισμό

Δεν έχουν όλα τα είδη λίπους την ίδια επίπτωση στον οργανισμό. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το λίπος  που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και γύρω από τα εσωτερικά όργανα είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο λίπος στον οργανισμό.

Μία από τις προηγούμενες εξηγήσεις ήταν ότι αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται με την υπερβολική αντίδραση των μηχανισμών απόκρισης στο στρες του σώματος, οι οποίοι οδηγούν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συνδέεται με τον διαβήτη

Πρόσφατη έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όμως φέρνει στο φως δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ένα συγκεκριμένο είδος λίπους μας κάνει πιο ευαίσθητους στον διαβήτη. Είναι γεγονός ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 . 

Σύμωνα με τον Δρ. Μελιδώνη η πιο πρόσφατη θεωρία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι ότι το λίπος που βρίσκεται πλησιέστερα στα όργανα απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στο μέρος του σώματος που μεταφέρει αίμα κατευθείαν στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα λιποκύτταρα διοχετεύουν λιπαρά οξέα στο ήπαρ, το πάγκρεας, την καρδιά και σε  άλλα όργανα, που δεν έχουν σχεδιαστεί για αποθήκευση λίπους. Αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία οργάνων, προκαλώντας ακατάλληλο έλεγχο της ινσουλίνης (αυξημένη δηλαδή ινσουλινοαντίσταση των ιστών), δυσμεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.  

Το λιπώδες ήπαρ αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 με τον ακόλουθο τρόπο: Όσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται, τόσο περισσότερη γλυκόζη λαμβάνεται από το ήπαρ για αποθήκευση για μελλοντική χρήση. Αλλά εάν το ήπαρ καλύπτεται από λιπώδη ιστό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη αρκετά γρήγορα, παρουσιάζεται δηλαδή αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο στο αίμα συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος αντί να υποστεί επεξεργασία από το ήπαρ. Αυτό προκαλεί βλάβη στα όργανα σε όλο το σώμα.

Μέτρησε τη περιφέρεια της μέση σου για να προσδιορίσεις τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελέτες δείχνουν ότι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι καλύτερη ένδειξη του κινδύνου για διαβήτη από τον δείκτη μάζας σώματος –  και μπορεί να υποδεικνύει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το μόνο εργαλείο.

Ένας άνδρας π.χ. με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά και μια γυναίκα με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

3 σημαντικά βήματα πρόληψης

Η υιοθέτηση επίσης μερικών απλών συνηθειών, όπως αυτές που προτείνουμε παρακάτω, όχι μόνο θα βοηθήσουν στην πρόληψη του προβλήματος και την υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, αλλά θα βοηθήσουν συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού. 

  • Μην καταναλώνεις λιπαρές τροφές:  Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες 
  • Προσπάθησε να έχεις το σωστό βάρος: Υιοθέτησε, με τη βοήθεια ενός ειδικού, μια υγιεινή διατροφή ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά. 
  • Απόφυγε το αλκοόλ: Η συστηματική και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τον οργανισμό μας αφού το αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ. Αντίθετα η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, π.χ. 1 ποτήρι ημερησίως έχει φανεί ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. 

Διάβασε ακόμα:

Εμβόλιο γρίπης 2020. Ποιοι το χρειάζονται τη φετινή χρονιά.

Βιταμίνη D: συμβάλλει και στην απώλεια βάρους

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.