Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου.
-Τι είναι οι κιρκάδιοι ρυθμοί.


Πόσες ώρες κοιμάσαι και πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι; Μήπως ήρθε η στιγμή να δώσεις προσοχή σε αυτό που καταλαμβάνει το ⅓ της ζωής σου; Σε αυτό που καθορίζει τον τρόπο που λειτουργείς και αποδίδεις; Ας δούμε λοιπόν 3 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ύπνο:

1.Διάρκεια ύπνου

Η διάρκεια του ύπνου είναι ίσως είναι αυτό στο οποίο μπορούμε να εστιάσουμε ευκολότερα, καθώς είναι μετρήσιμη. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται7-9 ώρες ύπνου την ημέρα προκειμένου να έχουν μία καλή απόδοση. Φυσικά κάποιοι χρειάζονται λιγότερες ώρες και άλλοι περισσότερες.

Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις λανθασμένα το κατά πόσο πάσχεις από έλλειψη ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη ύπνου κάποιες φορές δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο κουρασμένοι είναι, γιατί η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά τους να κρίνουν.

2.Ποιότητα ύπνου

Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείς να κοιμηθείς 8 ώρες την ημέρα. Τι συμβαίνει όμως αν κατά την διάρκεια του ύπνου σου στριφογυρίζεις, ροχαλίζεις, τρίζεις τα δόντια σου ή κουνάς νευρικά τα άκρα σου; Μήπως όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου; Η απάντηση είναι “ναι” καθώς οτιδήποτε ταράζει τον ύπνο σου, επηρεάζει και την ποιότητά του. Γι’ αυτό αν θέλεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου, θα πρέπει να εξαλείψεις κάθε είδους ταραχή κατά τη διάρκειά του.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, υπάρχει και το ζήτημα της υγιεινής του ύπνου. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι οι συνήθειές σου δεν διαταράσσουν στον ύπνο σου. Για παράδειγμα η καφεΐνη, το αλκοόλ και η κατανάλωση βαριών φαγητών αποτελούν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο σου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για να μπορέσεις να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο, η κρεβατοκάμαρά σου θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ησυχία και να μην έχει φως.

3.Σωστή ώρα ύπνου

Ο καθένας έχεις τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς. Οι ρυθμοί αυτοί – εκτός των άλλων- ελέγχουν και το αν αισθάνεσαι νυσταγμένος ή όχι. Για να βελτιώσεις τον ύπνο σου, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε αρμονία με αυτούς τους ρυθμούς. Θα πρέπει δηλαδή η ώρα που θέλεις να κοιμηθείς να συγχρονίζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Για τους περισσότερους ανθρώπους η ιδανική ώρα ύπνου είναι κάπου μεταξύ 8 και 12 το βράδυ.

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της συνέπειας αναφορικά με την ώρα του ύπνου καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή ώρα ύπνου είναι πολύ πιο σημαντική από την διάρκεια ή την ποιότητα, όσον αφορά την πνευματική μας απόδοση.

Αν θέλεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου, θα πρέπει να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Θα πρέπει να “εκπαιδεύσεις” το μυαλό και το σώμα σου να κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες.

Διάβασε ακόμα:

Μικρά Μυστικά Για Να Κοιμάσαι Καλύτερα

5 Λόγοι Για Να Μην Έχεις Το Κινητό Σου Στην Κρεβατοκάμαρα

Author(s)

  • Ο Sina Nader είναι ειδικός σε θέματα ύπνου και συνιδρυτής και πρόεδρος της Sleep Well At Night Solutions.