Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάποιες αρνητικές συνήθειες μπορεί να αποτελούν δείγμα ευφυΐας. 
-Ποια εξήγηση δίνει η επιστήμη σχετικά με τα περίεργα της ευφυΐας.


Πιθανόν το προφίλ σου ως εργαζόμενος να απέχει από το τυπικό οργανωμένο ρομπότ που σπάνια χάνει τον έλεγχο. Και ίσως αισθάνεσαι μειονεκτικά για αυτό. Κι όμως, έρευνες αποδεικνύουν ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συγκεκριμένες συνήθειες που καθόλου δεν είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία. Ίσως μάλιστα είναι εύκολο να ξεχωρίσεις έναν έξυπνο εργαζόμενο, αν εντοπίσεις πάνω του κάποιες από αυτές. Ή ίσως τελικά κάποιες από τις κόντρα συνήθειές σου να αποδεικνύουν ότι ο πιο έξυπνος από όλους τους εργαζόμενους στο γραφείο είσαι εσύ, αν: 

Έχεις ακατάστατο γραφείο

 Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστηρίζει ότι όσοι έχουν ακατάστατο γραφείο πιθανόν να είναι πιο έξυπνοι. Γιατί ακριβώς; Γιατί συνήθως ασχολούνται με τα πιο σημαντικά που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητά τους, καθώς θεωρούν ότι η τακτοποίηση ισοδυναμεί με χάσιμο χρόνου.  

Βρίζεις την ώρα που κολλάει ο υπολογιστής

Η έρευνα καταδεικνύει ότι όσοι έχουν την τάση να ξεσπούν με υβριστικά σχόλια όταν εκνευρίζονται, πιθανόν να είναι πιο έξυπνοι. Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από  το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Persoνality and Individual Difference Journal διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την τάση να εκτονώνουν τον θυμό τους λεκτικά χρησιμοποιώντας υβριστικό λεξιλόγιο σημείωσαν πιο υψηλά σκορ στα τεστ IQ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ίσως ένα άμεσο λεκτικό ξέσπαμα είναι ένας τρόπος να εκτονώσουν το στρες και τον εκνευρισμό τους, συνεχίζοντας τελικά ακάθεκτοι το έργο τους. 

Δουλεύεις τις βραδινές ώρες 

Έχεις την τάση να κοιμάσαι αργά; Ή προτιμάς να δουλεύεις τις βραδινές ώρες; Πιθανόν αυτό να είναι σημάδι ότι είσαι πιο έξυπνος σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today. Το πώς και γιατί δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί σε αυτή την περίπτωση, όμως κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ένας δραστήριος εγκέφαλος, ακόμα και τις ώρες που αναμενόμενα θα έπρεπε να έχει κουραστεί και εγκαταλείψει, πιθανόν να αποτελεί σημάδι ενός πιο ανθεκτικού και υπερδραστήριου μυαλού.

Παρόλα αυτά μην επαναπαύεσαι 

Ακόμα κι αν με βάση τα παραπάνω μόλις διαπίστωσες ότι είσαι πιο έξυπνος, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτείς σε αυτό. Αφού το πιθανότερο είναι ότι δε θα εκτιμηθούν από τους συναδέλφους ή τους ανωτέρους σου δεόντως, ακόμα κι αν τους ενημερώσεις για τους συγκεκριμένους συσχετισμούς που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Να θυμάσαι ότι στον αντίποδα αυτών η γλώσσα της ευγένειας, καθώς και η τάξη και η οργάνωση, κερδίζουν πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις. Οπότε δε θα έβλαπτε να τις υιοθετήσεις, ακόμα κι αν έχεις άλλες παρορμήσεις και τάσεις. Εξάλλου σε κάθε περίπτωση η αποδοτικότητά σου είναι αυτή που μετράει στην αξιολόγησή σου ως εργαζόμενος. Και για να πετύχεις ένα καλό επίπεδο αποδοτικότητας θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζεις κάθε βράδυ έναν καλό ύπνο. Προτίμησε επομένως να αποφεύγεις τα ξενύχτια, προκειμένου να εξασφαλίζεις επάρκεια ύπνου. Θυμήσου ότι κανένας δε θα εκτιμήσει ιδιαίτερα έναν εργαζόμενο που την επόμενη μέρα στο γραφείο κουτουλάει από τη νύστα, ακόμα κι αν αυτό έγινε επειδή δούλευε στο laptop μέχρι αργά. 

Διάβασε ακόμα:

Ανοιχτό Μυαλό. Το Έχεις;

“Μαύρο Πρόβατο”: Γεννιέσαι ή Γίνεσαι;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.