Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια πρωινή συνήθεια να υιοθετήσεις.
-Γιατί να περνάς χρόνο μόνος σου.


Το διάλειμμα από τη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε περιόδους αυξημένου στρες, αλλά μπορεί παράλληλα να μην είναι πολύ πρακτικό, όταν προσπαθείς να πετύχεις ένα σημαντικό στόχο στο γραφείο. Αλλά είτε είσαι αφοσιωμένος σε ένα νέο project, ή παλεύεις να τηρήσεις μια αυστηρή προθεσμία, ένα διάλειμμα μέσα στη μέρα είναι ωφέλιμο για την αποδοτικότητα, τη δημιουργικότητα και τη γενική ευεξία σου. Παρόλο που απλά τελετουργικά, όπως ο διαλογισμός ή το ημερολόγιο, μπορούν να δημιουργήσουν χώρο για ενσυνειδητότητα μέσα στη μέρα σου, είναι λογικό να χρειάζεσαι ένα πιο οριστικό διάλειμμα, όπως να αποφεύγεις την τεχνολογία το πρωί -μάλιστα οι έρευνες μας ενθαρρύνουν να το κάνουμε. 

Ακολουθούν 3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά σου: 

Κάνε έναν περίπατο 

Εντάσσοντας έναν καθημερινό περίπατο στη ρουτίνα σου θα σε βοηθήσει να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από το καθημερινό στρες, να επανεστιασεις την προσπάθειά σου και να παρακινήσεις το μυαλό σου να σκεφτεί διαφορετικά. Και πώς θα επιλέξεις να το κάνεις εξαρτάται από σένα. Παρόλο που η επιστήμη δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη να περάσεις αυτόν το χρόνο στη φύση, εκμεταλλεύσου το περιβάλλον σου ακόμα κι αν ζεις σε μεγαλούπολη. Είτε περπατάς για 10 λεπτά ή μισή ώρα, το σημαντικό είναι να απομακρυνθείς από τη δουλειά σου, οπότε ασχολήσου με τα email σου, όταν επιστρέψεις.

Πέρνα χρόνο μόνος σου 

Είτε είσαι εσωστρεφής, είτε εξωστρεφής, είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου και νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να χαλαρώσει πολύ το μυαλό σου. Παρόλο που η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα προκαλεί αισθήματα χαράς, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περιστασιακά μια δραστηριότητα μόνος σου είναι ιδανική για να ξεκουραστεί το μυαλό σου. Ο χρόνος μοναξιάς μπορεί να μοιάζει άβολος, ειδικά όταν βρισκόμαστε με συναδέλφους όλη τη μέρα, αλλά είναι σημαντικό να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, είτε για να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, είτε για να πας για έναν καφέ, μετά τη δουλειά. 

Βάλε όρια στην τεχνολογία 

Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για να απομακρυνθείς από τις συσκευές μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να ασχοληθείς με τα project σου ξεκούραστος και ανανεωμένος. Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους και burnout και δημιουργώντας χρόνο κάθε μέρα για ενσυνείδητη αποσύνδεση, μπορούμε να εστιάσουμε καλύτερα στα πράγματα που έχουν νόημα εκτός της δουλειάς -όπως τα χόμπι και οι σχέσεις. Δοκίμασε να υιοθετήσεις μια πρωινή ιεροτελεστία χωρίς τεχνολογία ή αφιέρωσε μια ώρα να ρίξεις ρυθμούς και να κάνεις μια επανεκκίνηση πριν πας για ύπνο. Θα εκπλαγείς από την ανανεωμένη σου δημιουργικότητα και συγκέντρωση, όταν επιστρέψεις στη δουλειά. 

Διάβασε ακόμα:

11 Μυστικά Για Να Χειριστείς Την Τελειομανία Σου

6 Τρόποι Για Μια Πιο Υγιή Σχέση Με Τα Social Media

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.