Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δε χρειάζεται να στερηθείς τις μικρές απολαύσεις.
-Πώς να διαχειριστείς τα έκτακτα κέρδη.


Οι οικονομικές συμβουλές εξαρτώνται από διάφορα πράγματα. Ναι, οι μικρές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική σου ζωή, αλλά υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Ακολουθούν 2 οικονομικά ζητήματα, για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς και 2 για τα οποία πρέπει. 

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για: 

1. Τις μικρές απολαύσεις 
Μην πέσεις στην παγίδα να τσιγκουνεύεσαι τους μικρούς πειρασμούς της καθημερινότητας. Δεν είναι δύσκολο, όταν όλοι σου λένε να μην κάνεις άσκοπα έξοδα πηγαίνοντας για καφέ ή για φαγητό. Αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσεις, από όσα σου βελτιώνουν τη μέρα ή τον μήνα με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος. 

Εννοείται, μην ξεχνάς να εξετάζεις τα κίνητρα των εξόδων σου. Ίσως, διαπιστώσεις ότι πηγαίνοντας για καφέ κάθε πρωί είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις από μία τοξική δουλειά για μερικά λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα είναι η δουλειά, κι όχι ο καφές. 

2. Τον προϋπολογισμό κάθε ευρώ
Για να είμαι σαφής, πρέπει να ελέγχεις πού ξοδεύεις τα χρήματά σου, ώστε να μην κάνεις σπατάλες. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε ευρώ, κάθε μήνα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις προϋπολογισμό, αλλά αυτός που προκαλεί το λιγότερο στρες είναι να φροντίζεις να πληρώνονται οι λογαριασμοί σου και να ικανοποιούνται οι στόχοι αποταμίευσής σου και μετά δεν έχει τόση σημασία πού πάνε τα υπόλοιπα.

Μερικοί άνθρωποι ευημερούν υπό πίεση της δημιουργίας ενός λεπτομερούς προϋπολογισμού και της τήρησής του. Άλλοι μπορεί να χρειάζονται έναν αυστηρό προϋπολογισμό για να διατηρήσουν τον έλεγχο ενός περιορισμένου εισοδήματος ή για να διαπιστώσουν γιατί το οικονομικό τους πλάνο δε λειτουργεί. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αποφύγεις τις σπατάλες και είναι απίστευτα ικανοποιητικό να πετυχαίνεις τους στόχους σου. 

Ίσως πρέπει να ανησυχήσεις για: 

1. Το εισόδημά σου 
Είναι πιο εύκολο να τα πας καλά με τα χρήματά σου, όταν παίρνεις τον τριπλάσιο μισθό. Όταν βγάζεις περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεσαι για να επιβιώσεις, μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον, είτε πρόκειται για έκτακτη ανάγκη, περιπέτειες, σπίτι, σύνταξη ή κάτι άλλο που είναι οικονομικά σημαντικό για σένα. 

Για μερικούς ανθρώπους, το μονοπάτι για να αυξήσουν το εισόδημά τους είναι να κάνουν μια δεύτερη δουλειά. Άλλοι ίσως αναζητούν έναν νέο εργοδότη, γιατί ο τωρινός δεν τους πληρώνει καλά ή θέλουν να ανέβουν στην ιεραρχία. Ίσως χρειάζεται να αποκτήσεις μια νέα δεξιότητα ή να πάρεις κάποια πιστοποίηση, ή ίσως σκέφτεσαι να μπεις σε έναν άλλον κλάδο. Και όποιο κι αν είναι το εισόδημά σου, μπορείς να ζητήσεις έναν ανώτερο κατώτερο μισθό, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διευρυμένα δίκτυα κοινωνικής προστασίας. 

2. Τι να κάνεις με τα έκτακτα κέρδη 
Αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να κερδίσεις κάτι, είτε πρόκειται για μείωση φόρου ή bonus στη δουλειά, κάνε ένα πλάνο για τα χρήματα, μόλις μάθεις ότι θα τα πάρεις. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις πάρεις τα χρήματα, θα ξέρεις ήδη τι να τα κάνεις. Τα έκτακτα κέρδη είναι τέλεια, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις την τρέχουσα οικονομική στρατηγική σου. Η ιδανική χρήση ενός έκτακτου κέρδους διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά αυτό που μετράει είναι να φτιάξεις ένα πλάνο που λειτουργεί για σένα και να το τηρήσεις. 

Όπως με κάθε συμβουλή, ο κάθε άνθρωπος επιλέγει αυτό που του ταιριάζει, για να ενισχύσει την οικονομική του ευεξία. Αναρωτήσου λοιπόν ποια είναι τα οικονομικά ζητήματα που σε απασχολούν αυτήν την περίοδο και σε ποια εστιάζεις;

Διάβασε ακόμα:

Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις; Πώς θα καταπολεμήσεις την κακή σου πλευρά

9+1 φράσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.