Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί σε συμφέρει να ζητάς συμβουλές από το αφεντικό σου.
-Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις τις μέρες άδειάς σου άδειες.


Κάθε διευθυντής και κάθε χώρος εργασίας είναι διαφορετικός, αλλά σε γενικές γραμμές ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις το αφεντικό σου είναι να κάνεις καλή δουλειά. Ωστόσο, αν θες να γίνεις το αγαπημένο μέλος της ομάδας, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να τα καταφέρεις.

1.Προσπάθησε να λύνεις μόνος σου τα προβλήματα

Εντυπωσίασε το αφεντικό σου με την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα, μην κουράζεις τους συνεργάτες σου με τα παράπονά σου και ανάφερε τα διλήμματα που αντιμετωπίζεις μόνο όταν αποδεικνύονται εντελώς άλυτα.

2.Να αποδεικνύεις πάντα την αξία σου στην εταιρεία

Το αφεντικό σου δεν θέλει να ακούσει ότι θες μία προαγωγή για τον πιο εντυπωσιακό τίτλο. Αν ζητάς οτιδήποτε-μία προαγωγή, περισσότερες ευθύνες, μία αύξηση-παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον τόσο το αφεντικό σου, όσο και ο οργανισμός θα επωφεληθούν. Αν θέλεις το αφεντικό σου να σε αγαπάει, θα πρέπει να αποδείξεις πόσο σημαντικός είσαι για την προσωπική του επιτυχία, αλλά και της εταιρείας.

3.Τροποποίησε τον τρόπο επικοινωνίας σου για να ταιριάζει με τον δικό του

Και πάλι, μέρος της δουλειάς σου είναι να κάνεις τη δουλειά του αφεντικού σου ευκολότερη. Όπως είπε ο καθηγητής Michael Watkins στο Harvard Business Review, είναι δική σου ευθύνη να ανακαλύψεις σύντομα πώς ο διευθυντής σου προτιμά να επικοινωνεί. Μέσω mail; Και αν ναι, μήπως δεν πρέπει να τον κοινοποιείς σε κάποια από αυτά; Πρόσωπο με πρόσωπο; Και πόσο συχνά πρέπει να επικοινωνείτε; Ο Watkins επίσης ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια ασυμφωνία μεταξύ σας σχετικά με την επικοινωνία, καλό είναι να κάνετε μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ σας.

4.Ζήτα συμβουλές

Μπορεί να φοβάσαι να ρωτήσεις το αφεντικό σου οτιδήποτε, αλλά έρευνα από το Harvard Business School υποστηρίζει ότι το να ζητάς συμβουλές δεν σε κάνει να δείχνεις χαζός. Μπορεί, αντίθετα, να σε κάνει να δείχνεις ικανός, έτσι δηλαδή όπως θέλεις να σε βλέπει και το αφεντικό σου. Θυμήσου επίσης ότι είναι καλύτερο να ζητάς συμβουλές από τη γνώμη του. Όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος Robert Cialdini, το να ζητάς συμβουλές δημιουργεί ένα αίσθημα συνεργασίας μεταξύ σας και έτσι θα υποστηρίζει περισσότερο τις ιδέες σου. Από την άλλη, αν ζητήσεις τη γνώμη του, μπορεί να απομακρυνθεί και να γίνει ένας αντικειμενικός κριτής.

5.Πήγαινε νωρίς στη δουλειά

Έρευνα από το Michael G. Foster School of Business στο University of Washington υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν νωρίς στο γραφείο αντιμετωπίζονται από τους διευθυντές τους ως πιο ευσυνείδητοι και θεωρούνται καλύτεροι από αυτούς που φτάνουν αργά. Και δεν μετράει αν αυτοί που πηγαίνουν αργότερα, φεύγουν και αργότερα. Αν πιστεύεις ότι είσαι πιο αποδοτικός 10-6 σε σχέση με 9-5, εξήγησε την κατάσταση στο αφεντικό σου για να αποφύγεις εξ αρχής την πιθανή κακή κριτική.

6.Βοήθησε το αφεντικό σου να δείχνει καλός

Προσπάθησε να μάθεις όλα όσα ενδιαφέρουν το αφεντικό σου και να αποδίδεις τέλεια σε αυτά. Στην ουσία βοηθάς το αφεντικό σου να δείχνει καλός στο δικό του αφεντικό. Και κάνοντάς το αυτό θα σε θεωρήσει απαραίτητο παράγοντα επιτυχίας. Μπορείς να ρωτήσεις ευθέως το αφεντικό σου τι είναι αυτό που θεωρεί σημαντικότερο ή να το καταλάβεις από τη γενικότερη συμπεριφορά του.

7.Θέσε υψηλούς στόχους

Η συμβουλευτική εταιρεία για ηγεσία και ανάπτυξη Zenger/Folkman αφιέρωσε περισσότερα από 5 χρόνια συλλέγοντας αξιολογήσεις περισσότερων από 4.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, υπάρχει μία συμπεριφορά που κάνει τους εργαζομένους να ξεχωρίζουν: το να θέτουν υψηλούς στόχους. Οι κορυφαίοι υπάλληλοι θέτουν και επιτυγχάνουν υψηλούς στόχους που ξεπερνούν τις προσδοκίες των άλλων.

8.Δώσε προσοχή στη λεπτομέρεια

Αν πιστεύεις ότι είσαι κάποιος που κοιτάει τη γενική εικόνα, καιρός είναι να αρχίσεις να προσέχεις και τις λεπτομέρειες. Ακόμα κι ό,τι μοιάζει σαν ένα ασήμαντο γεγονός, μπορεί να επηρεάσει πολλούς πελάτες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας εργαζόμενος που μπορεί να εντοπίσει τέτοια μικρά λάθη αρχίζει να ξεχωρίζει.

9.Πες ευχαριστώ

Το να πεις εκφράσεις ευγνωμοσύνη για το feedback του αφεντικού σου, ακόμα κι αν είναι αρνητικό, μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί μεγαλύτερη οικειότητα απέναντί σου, σύμφωνα με μία έρευνα του 2011 από το University of Southern California. Οπότε, μην το ξεχνάς!

10.Κάνε διακοπές

Σύμφωνα με μία ανάλυση από το Oxford Economics για το Project: Time Off, οι εργαζόμενοι που παίρνουν όλη την άδειά τους είναι 6,5% πιο πιθανό να πάρουν προαγωγή ή αύξηση από αυτούς που αφήνουν τουλάχιστον 11 μέρες ανεκμετάλλευτες. Φυσικά, η άδεια δεν σε οδηγεί αυτομάτως στην προαγωγή. Αλλά ο Shawn Achor, συγγραφέας και CEO του GoodThink, Inc., υποστηρίζει ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η υπερβολική δουλειά δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία. Άλλωστε, το αφεντικό σου σίγουρα θα εκτιμήσει την αυξημένη σου δημιουργικότητα μετά τις διακοπές – ακόμα και αν πρόκειται για μικρές αποδράσεις (έχουν και αυτές τα οφέλη τους).

11.Μίλα

Μην κρύβεις την γνώμη σου από τους συναδέλφους σου. Ούτε να φοβάσαι να δείξεις χαζός. Ποτέ μη φοβηθείς να προτείνεις μία ιδέα καθώς όλοι έχουμε καλές κι όλοι έχουμε κακές ιδέες αλλά όλες μπορεί να αποδειχτούν δημιουργικές.

Διάβασε ακόμα:

Τι Φταίει Και Είσαι Στάσιμος Επαγγελματικά;

Αυτό Που Θέλουν Οι Εργαζόμενοι Από Το Αφεντικό Τους

Author(s)

  • Η Shana Lebowitz είναι αρθρογράφος του Business Insider.