Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιοι προτιμούν το  γραπτό μήνυμα από το τηλεφώνημα.
– Γιατί ένας εσωστρεφής θα σε φροντίζει αυθόρμητα.


Είναι εκείνος ο τύπος που δε μιλάει πολύ στις παρέες, δε σε φλερτάρει έντονα και πιεστικά και δε θα παραδεχτεί εύκολα ότι είναι ερωτευμένος μαζί σου. Όμως, για ανεξήγητους λόγους είναι αυτός ακριβώς που σε ελκύει περισσότερο από όλους. Kαι σε κάνει, με το ιδιαίτερο αυτό φως που εκπέμπει, να θέλεις να κολλήσεις σαν πυγολαμπίδα πάνω του. Ναι, είναι αλήθεια. Ένας εσωστρεφής χαρακτήρας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρων και γοητευτικός όχι μόνο μέσα από το μυστήριο που αποπνέει. Αλλά επειδή τελικά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σταθερός και δοτικός – δύο από τα πολλά πλεονεκτήματα των εσωστρεφών. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να ανακαλύψεις.

Όμως, την ίδια ώρα που εσύ, ιδιαίτερα αν είσαι πιο εξωστρεφής, θα εκφράσεις με όλους τους πιθανούς και βροντερούς τρόπους την αγάπη σου και θα τον λούσεις με άπειρα σ’ αγαπώ, καρδούλες, στιχάκια και φιλάκια, εκείνος θα σε προβληματίσει με τη μαγκωμένη συμπεριφορά και τα μετρημένα λόγια του. Aποτέλεσμα; Είναι πολύ πιθανό ένα βασανιστικό “μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά;” να  αρχίσει να πλανιέται στο μυαλό σου.

Κι όμως, είναι πολύ πιθανό να ισχύει το πρώτο και εσύ απλά να μην ξέρεις να διαβάσεις σωστά τα σημάδια που το επιβεβαιώνουν. Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, “δεν εκφράζουμε την αγάπη μας όλοι με τον ίδιο τρόπο”. Και ένας εσωστρεφής χρησιμοποιεί πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να εκφράσει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του, όπως για παράδειγμα με τους παρακάτω:

1.Έχει άγχος όταν βγαίνετε

Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει κάποιο πλάνο εξόδου από μέρους του. Αν του πετάξεις το μπαλάκι και του πεις “πάμε όπου θες εσύ”, μπορεί και να τα χάσει και πραγματικά να μην ξέρει πού να σε πάει. Είναι ακριβώς επειδή θεωρεί την έξοδο μαζί σου σημαντική και ανησυχεί μήπως σε απογοητεύσει. Αν πάλι κατά την έξοδό σας, ξέχασε που πάρκαρε το αυτοκίνητό του, σημαίνει ότι τον έχεις αποσυντονίσει για τα καλά.

2.Σε φροντίζει αυθόρμητα

Ο πιο φυσικός και αβίαστος τρόπος να εκφράσει την αγάπη του ένας εσωστρεφής είναι μέσα από τη φροντίδα. Είναι αυτό που ξέρει να κάνει καλά και που επιβεβαιώνει ότι πολλές φορές οι πράξεις είναι ανώτερες από τα λόγια. Μην περιμένεις πυροτεχνήματα λοιπόν. Δώσε έμφαση στις μικρές κινήσεις και στις λεπτομέρειες που δείχνουν ότι επιθυμεί να σε φροντίσει. Θα σου φορέσει το παλτό σου, θα σου κόψει το κρέας στο πιάτο, θα σε σκεπάσει στον καναπέ που σε πήρε ο ύπνος … Και κυρίως, θα εκφράσει μεγάλη προθυμία να σου δώσει λύσεις σε σχεδόν όλα σου τα προβλήματα. Από τον υπολογιστή που θα σου αναβαθμίσει μέχρι τις συμβουλές που θα σου δώσει για το πώς να διαχειριστείς την αιώνια κόντρα με τον πατέρα ή τη μάνα σου.

3.Από το γραπτό μήνυμα περνά στα τηλέφωνο

Χρειάζεται να καταλάβεις κάτι. Ο εσωστρεφής δεν τα πάει καλά με τον προφορικό λόγο.  Συνήθως στο πλαίσιο του γραπτού λόγου νιώθει πιο ασφαλής. Είναι πολύ πιθανό επομένως στον γραπτό λόγο να μπορεί να εκφραστεί πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό και τον προτιμά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εσωστρεφείς είναι διάσημοι συγγραφείς. Το να επιθμεί πάντως  να μιλάτε και τηλεφωνικά, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο υπέρβαση για εκείνον. Γι’ αυτό μην αμφιβάλεις για τα αισθήματά του και κυρίως μην προβληματίζεσαι αν στο τηλέφωνο είναι κάπως ψυχρός ή αμήχανος. Ιδιαίτερα αν  το πρόσωπο που ακούς στο ακουστικό, σου ακούγεται σαν να μην έχει καμία σχέση με εκείνο που σου στέλνει γραπτά μηνύματα.  Είναι κι αυτό ένα από τα παράδοξα της εσωστρέφειας.

4.Γίνεται πιο εξωστρεφής για χάρη σου

Έξοδος για τον εσωστρεφή συνήθως σημαίνει βόλτα με το σκύλο του ή περίπατος στο δάσος, λίμνη, βουνό.  Αν τον   δεις να σπάει αυτά τα κατεστημένα, σίγουρα αυτό σημαίνει κάτι. Αν σε συνοδεύει σε πιο κοσμικές εξόδους, ενώ στην πραγματικότητα προτιμά τα πιο ήσυχα και χωρίς πολύ κόσμο μέρη, σημαίνει ότι σέβεται τις προτιμήσεις σου, αποδέχεται τη διαφορετικότητά σου και νοιάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα θέλω σου. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι όλα αυτά είναι βασικά δομικά συστατικά στις σχέσεις αγάπης.

5.Σου αποκαλύπτει τις ευαισθησίες του

Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει καμία όρεξη να μοιραστεί ένας εσωστρεφής είναι τις ευαισθησίες του. Αν τολμά να το κάνει μαζί σου, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται και νιώθει ασφαλής μαζί σου. Πολλά συναισθήματα γεννιούνται όταν οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς με άλλους ανθρώπους. Να το θυμάσαι αυτό.

6.Σε συνοδεύει σε έξοδο άνω των δέκα ατόμων

Εντάξει, αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με πάρτι για έναν εσωστρεφή. Σίγουρα το έχεις υποψιαστεί. Ότι δε νιώθει άνετα σε μεγάλες παρέες. Αν σε έχει ακολουθήσει για να μη σου χαλάσει χατήρι, σίγουρα υποβόσκουν βαθιά συναισθήματα.

7. Δε σου χαλάει χατίρι

Πρόσεξέ το αυτό. Ο εσωστρεφής είναι ο τύπος που είναι καλά εξοικειωμένος με το “όχι”. Σπάνια κάνει κάτι που δεν τον εκφράζει και σπάνια ακολουθεί το πρόγραμμα των άλλων. Το να σου λέει σε όλα “ναι” είναι σίγουρα θετικό σημάδι και θα πρέπει να το εκτιμήσεις.

8.Μιλά στους φίλους σου για χάρη σου

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σύντομους διαλόγους 5 λεπτών. Να θυμάσαι ότι οι εσωστρεφείς αγχώνονται με τις νέες γνωριμίες, δεν νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τους άλλους να τους συμπαθήσουν και δεν αρέσκονται στο να μιλούν περί ανέμων και υδάτων. Οι συζητήσεις τους είναι στοχευμένες με άτομα που συνήθως γνωρίζουν καλά. Αν επομένως τον βλέπεις να μιλά με άτομα από την παρέα σου, είναι πολύ πιθανό να το κάνει επειδή φοβάται μήπως τον χαρακτηρίσεις αντικοινωνικό. Η προσπάθειά του να αυξήσει την κοινωνικότητά του,  σημαίνει ότι μετράς για εκείνον περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

9.Δε βιάζεται να κάνει σεξ

Πρόσεχε μην μπερδευτείς. Ο εσωστρεφής συνήθως δεν είναι παρορμητικός στο σεξ. Όσο πιο πολύ ελκύεται από εσένα τόσο πιο πολύ ντρέπεται και αγχώνεται για τις στιγμές σεξουαλικής οικειότητας, καθώς φοβάται μην τον απορρίψεις. Η στιγμή που θα βγάλει τα ρούχα του και θα σου αποκαλυφθεί γυμνός τον αγχώνει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Αν, επομένως, πηγαίνει πιο σιγά από όσο θα ήθελες, είναι πολύ πιθανό να το κάνει επειδή του αρέσεις πολύ κι όχι επειδή δεν είναι βέβαιος ότι του αρέσεις.

10.Σε επέλεξε

Και μόνο ότι ένας εσωστρεφής θέλει να είναι δίπλα σου σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι έχει συναισθήματα για σένα. Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για έναν τύπο που νιώθει συνήθως άνετα με τη μοναξιά και προτιμά την παρέα του εαυτού του. Κι από την άλλη, ποτέ δεν θα τον βρεις δίπλα σε κάποιον με τον οποίο δεν νιώθει ο εαυτός του, δεν τον εμπιστεύεται ή δεν τον συμπαθεί. Λάβε υπόψιν ότι ένα – δύο αγαπημένα πρόσωπα είναι ο κύκλος του εσωστρεφή. Και μόνο, λοιπόν, που προτιμά την παρέα σου και πλέον ανήκεις κι εσύ σ’ αυτόν τον κύκλο σημαίνει πολλά.  

Διάβασε ακόμα:

Το Τρίτο Πρόσωπο… Έχει Κι Αυτό Ψυχή!

Τα Ζευγάρια Που Γελούν Μαζί Μένουν Μαζί

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.