Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι η αποτελεσματική αλλαγή που πρέπει να κάνεις.
-Πώς θα βελτιώσεις και τα Σαββατοκύριακά σου.


Για τους περισσότερους από εμάς, τα πρωινά της Δευτέρας μοιάζουν κάπως έτσι: παίρνεις τον καφέ σου, πηγαίνεις στον υπολογιστή, κοιτάς το ημερολόγιό σου και τα εισερχόμενά σου και αναρωτιέσαι, “Εντάξει, τι πρέπει να κάνω;” Σκέφτεσαι την επικείμενη εβδομάδα. Βλέπεις πόσο χρόνο έχεις και τι πρέπει να κάνεις. Τα πρωινά της Δευτέρας ίσως μοιάζουν η ιδανική στιγμή για να κάνεις σχέδια. Πολλές ομάδες έχουν καθιερωμένα meetings κάθε Δευτέρα πρωί για να καθορίσουν το φόρτο εργασίας της εβδομάδας. Ωστόσο, αν κάνεις τον προγραμματισμό σου κάποια άλλη στιγμή, ίσως επωφεληθείς περισσότερο. Για την ακρίβεια, μετακίνησε τον προγραμματισμό σου την Παρασκευή: Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε Παρασκευή να καταγράψεις τις πιο σημαντικές σου προτεραιότητες για την επερχόμενη εβδομάδα και στείλε όλες τις προσκλήσεις για τα meetings της επόμενης εβδομάδας. Μάθε γιατί:

Ίσως αντιπαθείς ήδη τις Δευτέρες 

Γνωρίζουμε ότι οι Δευτέρες έχουν κακή φήμη: σε κάθε δημοσκόπηση, αναδεικνύονται η λιγότερο αγαπημένη μέρα της εβδομάδας. Τείνουν να μην είναι ούτε η πιο αποδοτική ημέρα της εβδομάδας. Μια έρευνα του Αccounting Web αποκάλυψε ότι το 39% των HR managers ανέφερε ότι οι εργαζόμενοί τους είναι πιο αποδοτικοί την Τρίτη. Μόνο το 24% ανέφερε τη Δευτέρα. Μάλλον, αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι προγραμματίζουν τι έχουν να κάνουν τη Δευτέρα και αρχίζουν να τα κάνουν την Τρίτη. 

Αυτός ο εβδομαδιαίος ρυθμός αναδεικνύει ένα πρόβλημα. Αν υποθέσουμε ότι η Παρασκευή είναι συνήθως χαμένη μέρα, πολύ λίγοι άνθρωποι την περιγράφουν ως την πιο αποδοτική μέρα της εβδομάδας. Αν τη Δευτέρα δε βάλεις τα δυνατά σου, τότε σου μένουν μόνο 3 μέρες. 

Πιθανότατα ήδη δεν αξιοποιείς στο έπακρο την Παρασκευή σου 

Να είσαι ειλικρινής. Κάνεις τόση ουσιαστική δουλειά την Παρασκευή; Αν όχι, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν το χρόνο για άλλα καθήκοντα, όπως ο προγραμματισμός της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, εφόσον δουλεύεις είναι πιο εύκολο να θυμηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνεις, πριν έρθει το Σαββατοκύριακο. Όταν προγραμματίζεις την Παρασκευή, μπορείς να αφιερώσεις την ενέργεια της επόμενης Δευτέρας στη δουλειά καθεαυτή. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσα κατορθώνεις να κάνεις. 

Αυτή η συνήθεια θα βελτιώσει και τα Σαββατοκύριακά σου

Ένα τελευταίο πλεονέκτημα της Παρασκευής; Ο προγραμματισμός δε χρειάζεται να αφορά τη δουλειά. Μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο την Παρασκευή για να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις το ΣΚ και να μην το περάσεις κάνοντας “τίποτα”. 

Σε κάθε περίπτωση, αν φτιάχνεις το δικό σου πρόβλημα, δοκίμασε να μεταφέρεις τον προγραμματισμό από τη Δευτέρα στην Παρασκευή και δες πώς θα πάει. Αν προγραμματίζεις με την ομάδα σου, πρότεινε αυτήν την εναλλακτική. Με δεδομένο πόσο λίγη δουλειά γίνεται το απόγευμα της Παρασκευής, υπάρχει άπλετος χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτό το καθήκον.

Διάβασε ακόμα:

Εργονομικές συμβουλές για εργασία από το σπίτι

3 τρόποι για να κάνεις τις νίκες του παρελθόντος επιτυχία στο μέλλον

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.