Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις: 

-Πόσες ώρες ύπνου έχουν ανάγκη τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
-Πώς επηρεάζει το παιδί ο ανεπαρκής ύπνος. 


Γνωρίζουμε ότι για τους ενήλικες ο μέσος όρος διάρκειας του επαρκούς ύπνου είναι γύρω στις 7 με 8 ώρες. Για τα παιδιά, όμως; Τι ισχύει; Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται; 

Οι συστάσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, όμως ένα είναι βέβαιο. Χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ό,τι οι ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σχολική ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη από 9 με 10 ώρες ύπνου. Καταφέρνουν, όμως, όλα τα παιδιά να συμπληρώσουν αυτό το σημαντικό για την ανάπτυξη, την ευεξία και σχολική τους απόδοση, 9ωρο; 

Πόσα παιδιά συμπληρώνουν το απαραίτητο 9ωρο;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το American Academy of Pediatrics (AAP) και παρουσιάστηκε 2019 National Conference & Exhibition στη Νέα Ορλεάνη, περίπου 1 στα 2 παιδιά σχολικής ηλικίας συμπληρώνουν τις 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ότι το 49% των παιδιών κοιμάται επαρκώς, συμπληρώνοντας το απαραίτητο 9ωρο ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Οι επικεφαλής της έρευνας εξηγούν πως, όταν ο ανεπαρκής ύπνος εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση, έχει ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, όπως η μειωμένη συγκέντρωση και οι πιο χαμηλές σχολικές επιδόσεις έως και πιο επικίνδυνες, με την κατάθλιψη και την παχυσαρκία να συγκαταλέγονται σε μερικές από αυτές. Αντίθετα, τα παιδιά, που κατάφεραν να συμπληρώσουν το 9ωρο ύπνου τις περισσότερες ώρες τις εβδομάδας σε σχέση με τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο, είχαν 44% πιο αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και περιέργεια για νέα πράγματα. Είχαν επίσης καλύτερη σχολική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, είχαν 33% πιο αυξημένες πιθανότητες να ολοκληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους κατά τη μελέτη. 

Γενικά η επάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με σημάδια δημιουργικότητας και προόδου σε διάφορους τομείς στο 47,6% των παιδιών.

Πώς να κερδίσει περισσότερο ύπνο ένα παιδί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για να διασφαλίζεται η επάρκεια ύπνου, καλό είναι να τηρείται μια ρουτίνα ύπνου στο πρόγραμμα του παιδιού. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στροφή σε χαλαρές δραστηριότητες πριν την ώρα του ύπνου και συγκεκριμένη αλληλουχία, π.χ. πρώτα πλύσιμο δοντιών, μετά πιτζάμες και μετά παραμύθι. Επίσης, καλό είναι να υπάρχει μια σταθερή ώρα ύπνου, η οποία να τηρείται ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. 

Διάβασε ακόμα:


15+1 Ερωτήσεις Στην Αλεξάνδρα Καππάτου Για Τα μοναχοπαίδια

Παιδί Και Κινητό. Ποιο Είναι Το Πραγματικό Πρόβλημα;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.